Uz ovih nekoliko savjeta biljke vam neće uvenuti dok ste na godišnjem
Uz ovih nekoliko savjeta biljke vam neće uvenuti dok ste na godišnjem

Uz ovih nekoliko savjeta biljke vam neće
uvenuti dok ste na godišnjem

Vrijeme je godišnjih odmora i mnogi od nas će na put, pa makar i na nekoliko dana. Osim planiranja, pakiranja i naposljetku odmora veliki zadatak mnogima od nas je organizirati svoje biljke. Naime lako je tijekom godine uzgajati džunglu, ali ona često dođe na pravu kušnju za vrijeme ljetnih mjeseci. Kako biljkama osigurati dovoljno vode dok ste na godišnjem odmoru? Donosio nekoliko trikova i savjeta koji će spasiti vaše zelene cimere.

Old school stil

Mnogi od vas vjerojatno već dobro znaju stari trik za koji vam je potrebna velika posuda s vodom i pamučni konop ili špaga. U posudu (po mogućnosti veću) ulijte vodu i špagom ili konopom spojite ju s teglom u kojoj je biljka. Biljka će sebi preko konopa uzimati vode koliko joj je potrebno, a ovo rješenje je idealno ako idete tek na nekoliko dana.

Navodnjavanje bocom

Kako bi napravili vlastiti sustav navodnjavanja potrebna vam je plastična boca na kojoj ćete izbušiti sitne rupice i postaviti ju napunjenu u zemlju. Voda će tako polako kapati u zemlju i postepeno vlažiti biljku. Pripazite samo da bocu staviti uz rub tegle, ako je moguće dalje od korijena.

Teglice sa sustavom navodnjavanja

U vrtnim centrima možete potražiti teglice koje u sebi imaju spremnike za vodu. Takve spremnike napunite vodom i biljka će sama uzimati vode koliko joj je potrebno. Ovo je praktično za biljke koje ne trebaju mnogo vode, a da znate da ćete na putu biti malo duže.

Održavajte dobrosusjedske i prijateljske odnose

Dobar stari susjed, prijatelj ili član obitelji ipak je najbolji način zalijevanja biljaka dok ste na godišnjem odmoru. Pobrinite se samo da prije odlaska na put biljke dobro zalijete i ostavite ih po mogućnosti na jednom mjestu (ako ih ima puno) kako bi se osobi koja će vam “uskočiti” bilo lakše snaći. Ako neke biljke zahtijevaju više ili manje vode ostavite upute, a pomoći će i čokolada kao nagrada. Ovo je super i za provjeru stana dok ste na godišnjem, jer znamo i sami provale su ipak najaktualnije upravo u ljetnim mjesecima.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori