Neki od najluđih sukulenata koje možete kupiti

Neki od najluđih sukulenata
koje možete kupiti

Redovito pišemo o sukulentima kako vam ni jedan kojeg primijetimo ne bi prošao ispod radara. Ove biljke su postale jako popularne u nazad nekoliko godina, zahvaljujući društvenim mrežama, ali oduvijek su bili dijelom dalmatinskih, ali i kontinentalnih vrtova i balkona. Danas kada ih u vrtnim centrima možemo pronaći u doista raznim veličinama i oblicima, ili ih naručiti online, volimo ih još više. Ako ih volite donosimo vam popis onih koji će vas ostaviti bez daha i koje ćete odmah poželjeti imati. Ovo su najluđi sukulenti koje možete kupiti.

Cotyledon orbiculata

Sukulent iz roda pupčića popularno nazivan “Svinjsko uho” posebno je popularan za uzgajanje. Službenog naziva Cotyledon orbiculata, brzorastući je sukulent grmolikog izgleda, a poseban je zbog ovalnog oblika sivo-zelenih listova i roze boje. Poznato je da ima ljekovita svojstva, a originalno je iz Afrike, no uvezen je u Europu i tu se već dobro udomaćio.

Cotyledon tomentosa

Cotyledon tomentosa, poznati još i kao sukulent medvjeđa šapa jedan je u nizu neobičnih sukulenata koje obožavamo. Njegovi specifični mekani listovi, obrubljeni tamno crvenom bojom podsjećaju na šape od medvjeda a kako rastu i šire se sve više poprimaju takav oblik. Svojim neobičnim izgledom savršeno će se uklopiti među ostale biljke, a ako volite uzgajati neobične sukulente onda je ovo prava biljka za vas.

Bunny ear sukulenti

“Bunny ear” sukulenti poznati i pod nazivom Monilaria obconica specifični su upravo zbog svojih listova koji izgledaju poput pravih malih zečjih ušiju. Ovako slatki ipak nisu zauvijek jer kako sukulent raste tako se njihovi listići izdužuju, no i tada ne gube na svojoj šarmantnosti. Ako ste te sreće da se ovom sukulentu jako svidi kod vas iznenadit će vas i prekrasnim rozim cvjetovima. Ljudi ih obožavaju kao i druge sukulente jer ono što im morate pružiti je dovoljno svijetla i ne zalijevati ih previše, a ako pogodite uvjete mogu rasti godinama.

Sukulenti u obliku sireninog repa

Sukulenti u obliku sireninog repa rijetki su, ali predivni i oduševit će svakoga tko želi u svoj dom unijeti posebnu biljku. Internet su osvojili neobični sukulenti u obliku sireninog repa i osim što efektno izgledaju, savršeno će se uklopiti u svaki interijer ili eksterijer. Ako ga stavite u prekrasnu teglicu krasit će vaš balkon ili prozorsku dasku.

Prozirni sukulenti

U posljednje vrijeme internet su osvojili ovi neobični sukulenti koji izgledaju kao dragulji. Naime, njihovi izdanci su prozirni, što posebno dolazi do izražaja kada na njih padnu zrake sunca jer onda izgledaju kao da su potpuno nestali. Zbog toga dobivaju taj blistavi efekt koji podsjeća na svjetlucanje dragulja. Radi se o vrsti sukulenata pod nazivom Haworthia Cooperi koja prirodno raste u južnoj Africi. Prozirni, a istovremeno zeleni, svojim su izgledom osvojili zaljubljenike u biljke diljem svijeta. U kući ih treba držati na svjetlu, ali ne direktnom jer će onda njihovi prozirni vrhovi postati bijeli. Ne vole često zalijevanje pa će biti dovoljno da ih zalijete jednom u desetak dana.

Plavi sukulenti

Svi ljubitelji sukulenata upravo dolaze na svoje – izdvojili smo 10 plavih sukulenata koje ćete odmah poželjeti imati. Sukulenti su jako popularni među mnogim biljkoljupcima upravo zbog svoje nezahtjevnosti i predivnog izgleda. Za početak, briga o njima nije najjednostavnija ako ste tip osobe koja stalno mora provjeravati biljke i spadate u kategoriju “oni koji previše brinu”. Sukulenti vole da ih se pomalo zaboravi i da imaju svoj mir, a rast će lijepo i bogato ako ispunite sve preduvjete za njihov pravilan razvoj, a to je dovoljno vode i puno sunca.

Lithops

Ovi Lithops sukulenti drugog naziva “living stone” oduševili su internet, a nismo ni mi ostali imuni na ovu slatkoću. Kao prave pustinjske biljke mogu bez vode izdržati i nekoliko mjeseci. Lithops sukulenti jednostavni su za brigu, a definitivno će super izgledati ako ih smjestite i van i unutra. Izgledaju poput malih šarenih kamenčića u obliku mozga što će definitivno privlačiti pažnju.

Brazilian Edelweiss

Sinningia leucotricha ili Brazilian Edelweiss biljka je koja spada u porodicu sukulenata. Nije toliko česta pa zato uvijek naiđe na oduševljenje svakoga tko ju vidi. Specifična je zbog svojih mekanih listova koji podsjećaju na dlaku pa ju odmah poželimo maziti kao kućnog ljubimca.

Crassula Muscosa

U skoro svakom kućanstvu već možemo naći biljku novca, tj. Crasullu ovatu za koju mnogi vjeruju da će im pomoći riješiti financijske probleme. No, danas smo našli jedan malo drugačiji sukulent koji će krasiti vaš dom na svoj poseban način. Naime, on raste u različitim smjerovima, a razlikuje se od drugih svojim specifičnim izgledom. Radi se o Crassuli Lycopodioides, poznatoj i pod imenom Crassula Muscosa. Njezini sitni listići rastu tako da se međusobno preklapaju i u potpunosti skrivaju svoje dugačke stabljike koje podsjećaju na lijane ili krakove.

Sukulent planinska ruža

Ovi su sukulenti osim boje, specifični i po tome što imaju oblik ruže. Upoznajte rozi sukulent Greenoviu dodrantalis ili planinsku ružu. Ova vrsta dolazi u tri boje, sivoj, plavoj i ružičastoj, a na prvu ćete doista zaboraviti kako je riječ o sukulentu. Jako brzo se rasprodaju pa svoj primjerak na Etsyju možete i rezervirati.

Foto: Pexels, Instagram

Učitati još
Zatvori