Journal biljka mjeseca: Kraljica Mediterana Aspidistra
Journal biljka mjeseca: Kraljica Mediterana Aspidistra

Journal biljka mjeseca: Kraljica
Mediterana Aspidistra

Svaki mjesec trudimo se pronaći biljku koja bi se savršeno uklopila u vaše interijere i eksterijere. Journal biljka mjeseca postala je tako stalna rubrika u kojoj ne samo da možete pronaći inspiraciju već možete mnogo naučiti o brizi i uzgoju popularnih kućnih biljaka. Kako odabrati onu pravu, gdje ju smjestiti i kako da ona raste zdrava i velika. Sve su to pitanja na koja se redovito trudimo dati odgovor. Ovoga mjeseca, kada su godišnji odmori iza nas, prisjećamo se biljke koju često srećemo baš u mediteranskim interijerima, ali i eksterijerima. To je veličanstvena aspidistra. Biljka koja nije nimalo zahtjevna, a jednako će dobro uspijevati u dvoru kuće na primjerice Pelješcu kao i u stanu u strogom centru Zagreba. Upoznajte njezino veličanstvo Aspidistru.

Aspidistra – idealna za one koji s biljkama baš i ne znaju

Aspidistra poznata i pod nazivom ukrasni kukuruz ili željezna biljka, posebna je po tome kako je gotovo neuništiva. U maniri biljaka poput zamije i ova biljka zahtijevat će minimalne uvjete, dok će vas istovremeno uveseljavati novim listovima. Veliki zeleni lopatasti listovi brzo rastu i tako tvore predivne grmove koji mogu služiti kao odličan ukras u svakom vrtu. Tako ih često možemo vidjeti u z obalu, pogotovo u južnim dijelovima Hrvatske i na otocima. Aspidistra pak bez problema uspijeva i u stanovima te prostorijama koje nemaju mnogo prirodnog svijetla, ali teško da će u zatvorenom dati cvjetove. Ova biljka nije osjetljiva i nema problema s nametnicima, a može podnijeti i duža razdoblja bez vode, tako da ju se zalijeva tek kada se tlo potpuno osuši.

Zelena kraljica interijera

Aspidistra je jedna od onih biljaka koja savršeno pristaje u svaki interijer. Manje listova djeluju minimalistički i super su za takve interijere, dok su one nabujale s mnogo listova idealne za uzgajivače kućnih džungli. Aspidistru doista možete smjestiti bilo gdje u stanu, a ako se pak odlučite za balkon ili vrt morate biti svjesni da ju nikako ne smijete izložiti direktnom suncu kao ni niskim temperaturama. Ovo je prava mediteranska biljka pa tako s njom i postupajte. Što se tiče razmnožavanja njezine stabljike zajedno s korijenom posadite u posebne posudice sa zemljom. Samo budite oprezni pri vađenju kako ne biste oštetili korijen cijele biljke.

Učitati još
Zatvori