Puzavci su biljke koje svi obožavaju jer izgledaju super
Puzavci su biljke koje svi obožavaju jer izgledaju super

Puzavci su biljke koje svi
obožavaju jer izgledaju super

Puzavci su definitivno jedne od omiljenih biljaka u interijerima, što zbog jednostavnog održavanja, što zbog predivne estetike. Ima li išta lijepše od toga da se niz policu sa knjigama spušta zlatni puzavac? Ili kada monstera monkey leaf ukrašava vaš noćni ormarić? Skupili smo ih na jednom mjestu uz kratke savjete za održavanje.

Spider plant

Iako nije klasični puzavac, svojim zanimljivim listovima koji se formiraju male čvorove nalik pauku, vrlo lako može padati s bilo koje police na koju ju smjestite. Ova biljka iznimno je jednostavna za održavanje i mogu ju uzgajati potpuni početnici. Može rasti u prostorijama u kojima nema puno prirodnog svijetla pa je tako idealna za neke udaljene kutke vaše kupaonice. Ova biljka ima iznimnu sposobnost pročišćavanja zraka pa ju je zato dobro imati i u drugim dijelovima stana. Tlo uvijek održavajte vlažnim, a odgovara im temperatura od 13 do 27 stupnjeva Celzijevih.

Zlatni puzavac

Također jedna od omiljenih biljaka svim početnicima jer nije zahtjevna. Iako joj odgovaraju svijetla mjesta, bez problema će rasti i u tamnijim uvjetima. Zalijevajte ju između tjedan do dva tjedna, kada primijetite da se tlo potpuno osušilo. Zbog svojih padajućih listova idealna je za sve ormariće, police, lođe. Zlatni puzavac može doseći dva metra te izrazito brzo raste, stoga je odličan izbor za one koji žele što više i u što kraćem vremenu zazeleniti svoj prostor.

Filodendron

Filodendron je jako sličan zlatnom puzavcu te ih mnogi ljudi ne razlikuju. Međutim, za razliku od zlatnog puzavca, filodendron ima tamnije listove koji nisu toliko sjajni. Filodendron također jako dobro tolerira malu količinu svjetlosti, ali će puno bolje rasti na jakom indirektnom svjetlu. Ova biljka se može uzgajati i u vodi te nakon toga bez problema presaditi u zemlju.

Hoya ili voštani cvijet

Hoye su idealni viseći sukulenti koji trebaju puno svjetlosti, ali ono ne mora nužno dolaziti od sunca. Ljeti ga dobro zalijevajte i gledajte kako raste.

Sedum morganianum

Sedum morganianum još se naziva i magarčev rep. Podrijetlom je iz Meksika i jako voli sunce. Njega treba rjeđe zalijevate najbolje jednom u dva tjedna. Ako je sretan može proizvesti i lijepe crvene cvjetove.

Senecio rowleyanus

Senecio rowleyanus kod nas je poznata i pod nazivom krunica jer na krunicu doista i podsjeća. U prirodi je puzajuća, no savršeno će padati iz visećih tegli i tako unijeti šarm u svaki interijer.

Ceropegija woodii

Ceropegija woodii popularna je viseća biljka upravo zbog svojih rozih listova. Super je što može rasti u zatvorenom i na otvorenom, a potrebno joj je samo dovoljno svijetla. Ovu biljku zalijevate tek kad joj se tlo dobro osuši.

Tradescantia fluminensis

Ovaj prekrasni puzavac sa svojim ljubičastim listovima, dat će poseban šarm svakom interijeru pa i eksterijeru. Osim što je vrlo jednostavna za uzgoj, brzo raste, pa ćete za čas dobiti veliki primjerak kojeg vrlo lako možete i razmnožavati. Preko ljeta zalijevajte ju svaka dva do tri dana, zimi jednom tjedno.

Monstera

Ta čarobna tropska puzavica jednostavno je omiljena u svakom interijeru. Možete ju vezati za štap da raste u visinu. Neke vrste kao što je primjerice Monstera Monkey leaf možete ostaviti da padaju jer će tako izgledati doista čarobno.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori