Ispred nas je pravi proljetni vikend, a grad vrvi događanjima i mjestima koje želimo obići

Ispred nas je pravi proljetni vikend, a grad vrvi događanjima i mjestima koje želimo obići

Ispred nas je prvi pravi proljetni vikend koji planiramo iskoristiti do maksimuma. Čini nam se da se nakon nekoliko mjeseci grad doista probudio – sve vrvi događanjima i novim mjestima koje želimo posjetiti, a sunčani dani bit će idealni da ih cijeli dan provedemo vani. Vikend pred nama prilika je da otputujete na neku od bajkovitih destinacija u blizini Zagreba, ali vjerujemo da će mnogi među nama iskoristiti vrijeme za opuštenu kavu i ručak u gradu, fantastične izložbe i druga kulturna događanja i u konačnici – provod u najboljem društvu.

U nastavku vam donosimo nekoliko preporuka i ideja gdje biste mogli provesti prvi proljetni vikend koji smo tako dugo priželjkivali…

Popodne na sajmu književnosti, izložbama i uz film

BOOKA sajam

Još se danas i sutra održava šarmantan sajam knjige i stripa BOOKA! Sve smo vam detalje prenijeli ovdje, a ovo je odlična prilika da nabavite novo štivo. Izlažu izdavači poput Sandorfa, Fokusa, V.B.Z.-a i Hena coma, ali i oni specijalizirani za užu publiku. Osim novih knjiga, bit će dostupna i brojna druga izdanja, a najbolje je od svega što će vrijediti sajamske cijene. Ovog vikenda tako planiramo obnoviti svoju kućnu biblioteku, a osim sajma, posjetitelje očekuje i interesantan popratni program.

Izložbe

Subota i nedjelja posljednja su prilika da posjetite fantastičnu izložbu u Meštrovićevom paviljonu. Vjerojatno su vam zapele za oko fotografije i preporuke za izložbu velikog Slavka Kopača koje pristižu sa svih strana. Izložba prikazuje izbor najizvrsnijih Kopačevih slikarskih, kiparskih, ali i pjesničkih ostvarenja iz muzejskih institucija i privatnih kolekcija. Dojmljivo je postavljena i uistinu je one of a kind prilika da doživite Kopačeve instalacije.

Klovićevi dvori također su izvrsna destinacija. Raskošna izložba jednog od najvećih umjetnika s naših prostora donosi i rijetko ili nikad izložena djela Vlahe Bukovca. Jedno je ovo od najvećih galerijskih događanja u Zagrebu ove godine, a tema izložbe obrađuje Bukovčevo stvaralaštvo nastalo u Zagrebu koji upravo zahvaljujući njemu postaje središnje mjesto likovnih zbivanja, kao i opus nastao u njegovom rodnom Cavtatu.

Filmska večer u KIC-u

Vikend nije potpun bez filmske večeri. Nedjelja je rezervirana za dodjelu Oscara, ali u subotu se planiramo zaputiti u Dokukino KIC. Cijeli tjedan traje fantastičan program posvećen umjetnicima tjedan filma o umjetnicima i umjetnicama. Interesantne filmske biografije popraćene su razgovorima relevantnih gostiju, a u subotu nas očekuje film o prvoj redateljici na svijetu i pionirki filma Alice Guy-Blache. Štoviše, ako ste već danas raspoloženi za malo drugačije filmsko događanje, večeras igra filmska posveta Hermannu Hesseu, književniku i nobelovcu.

Đir gradom uz fini zalogaj, kavu i koktel

Tjedan restorana

Već tradicionalno, ovog vikenda počinje još jedan Tjedan restorana. Ako ste među onima koji ne idu često u restorane ili pak onima koji vole posjećivati nove gastro adrese u gradu, ovo je idealna prilika da degustirate menije vrhunskih chefova po nešto nižim cijenama. Tjedan restorana traje od 25. ožujka do 3. travnja, a ove je godine potrebno izdvojiti između 100 i 150 kuna za ručak ili večeru u tri slijeda. U događanje su se uključili neki od najpopularnijih zagrebačkih restorana kao što su Konoba Didov San, Lanterna na Dolcu, Kralj Tomislav u Sheratonu, Kaptolska klet i drugi.

Luta Coffee

Nakon ukusnog ručka, vrijeme je za kavu, a zašto ne biste posjetili novo mjesto u gradu? Nedavno smo vam s oduševljenjem pisali o novoj adresi za ljubitelje kave – Luta Coffe Shopu. Interesantna nova adresa funkcionira kao shop ili kafić, a smjestila se, očekivano, u najpopularniju zagrebačku ulicu – Martićevu. U ponudi možete birati između vrhunske šalice kave, svježe cijeđenog soka, čajeva ili piva, a u šarmantno novo mjesto zavirite ovdje.

Blend bar

Nedavno smo vam predstavili novo pero Journala, svestranog Filipa Pleteša koji će nas voditi kroz najintrigantnija događanja, vijesti i kreativce s gastro scene. U svojoj nas je prvoj priči proveo kroz Blend bar, neobičan bar koji se smjestio u Gundulićevoj, a inspiriran je estetikom Peaky Blindersa. Dinamična ekipa iz Blend bara radi savršene koktele koje želimo isprobati ovog vikenda, a sve o njima otkrijte ovdje.

Večer uz dozu smijeha ili dobar party

Večernji izlazak

Proljeće će u mnogima od nas probuditi želju za izlascima. Otkad je pandemije, vikende provodimo drugačije, najčešće u krugu bliskih prijatelja, na kućnim partyjima, filmskim maratonima, izlascima u kino, manje koncerte ili na večeru uz čašu vina. Međutim, popularne gradske party destinacije vraćaju se u punom mahu. Ovog vikenda veliki party otvorenja organizira Katran na tri plesna podija, a cool programe imaju i SAX, Močvara i KSET. Gdje god se uputite, vjerujemo da ćete naići na dobru atmosferu, rasplesanu ekipu i glazbu po svom guštu.

Stand up-ovi

Većina je stand up nastupa već rasprodana, ali naišli smo na dva simpatična događanja koja bi vas mogla nasmijati u staviti u dobro raspoloženje. U Tvornici kulture u nedjelju nastupaju dva stand up komičara – Igor Drljo i Tihomir Paravina koji čine fantastično duhovit tandem. Kako piše u službenom opisu eventa: “Ovo dvoje komičara tvore odličan spoj nespojivog u jedno jedinstveno iskustvo zvano NIĐE VEZE. Jednoga bije loš glas, drugoga loš glas i stas. Jedan ima podbradak, drugi bradom krije podbradak. Jedan treba izgubiti par kila da bude mršav, drugi treba dobiti par kila da bude mršav. Nakon ovog show-a ništa neće biti isto u uredu vašega psihijatra. Kod njihovog je već kaos.”

U Močvari se također sprema duhoviti Festival glupih viceva u organizaciji KUM-a odnosno Kazališta u Močvari. “Festival GLUPIH viceva posvećen je svima koji svoju nesavršenost guraju pod tepih, a svojim održavanjem potiče opuštajuću atmosferu u kojoj su vaše najgluplje fore najviše dobrodošle”, kažu iz Močvare. Vrata se otvaraju u 19 sati u nedjelju, program počinje u 20 sati i potpuno je besplatan.

Foto: Tatjana Bukvić, Krešo Jović, Pixabay, Instagram, Facebook

Preporuka

Zatvori