Filip Pleteš novo je Journalovo pero od kojeg možete očekivati super priče iz svijeta gastronomije

Filip Pleteš novo je Journalovo pero od kojeg možete očekivati super priče iz svijeta gastronomije

Za jednog od najboljih hrvatskih barmena Filipa Pleteša možda ste čuli već odavno – i imali privilegij uživanja u njegovim koktelima, a možda ste ga upoznali tek relativno nedavno, zahvaljujući sudjelovanju u poznatom TV showu Masterchef u kojem je postigao zapažen rezultat, ali i ostvario neke osobne ciljeve.

Filipa i Journal život je pak spojio u jednoj sasvim trećoj prigodi i kampanji na kojoj smo zajedno radili prije nekoliko mjeseci. Već na prvi susret osvojio nas je ne samo svojim bogatim iskustvom u svijetu ugostiteljstva, već i pogledom na svijet koji ga okružuje, kao i stavom da je baš svaki dan prilika da naučimo nešto novo. Želja za novim spoznajama i iskustvima ponovno nas je okupila na jednom mjestu, pa tako Filip Pleteš postaje novo Journalovo pero od kojeg možete očekivati mnogo super priča iz lokalne gastronomije, ali i muškog svijeta općenito. Zanimljivi sugovornici, genijalni projekti, jedinstvena mjesta za koja šira publika svakako zaslužuje čuti, samo su neke od tema koje će se proplesti Journalom s Filipom kao autorom, a što nam je sve ovaj zaljubljenik u fina pića, cigare, dobru klopu, putovanja, kulturu i neizostavni nogomet ispričao, otkrijte u nastavku!

 • Šira publika imala te priliku upoznati kroz tvoje iskustvo u Masterchefu, no na gastro sceni si ‘institucija’ već godinama. Ako se ipak dotaknemo tog trenutka u vremenu, koliko te Masterchef iskustvo oplemenilo i, zapravo, otkrilo ti nešto novo o sebi? Naposljetku, što je ono što nismo vidjeli na malim ekranima?

Moram priznati da je Masterchef stvarno bio iskustvo koje ću pamtiti za cijeli život. U relativno kratkom vremenu, zbog pravila emisije, svi smo postali jako bliski i dobri prijatelji i, u tih nekoliko mjeseci koliko smo bili zajedno, stvarno smo prošli veliki broj situacija koje su nas promijenile.

O sebi sam napokon otkrio da stvarno znam kuhati, iako moj otac Marino to još uvijek ne priznaje (smijeh). Osim toga, shvatio sam da ako nešto stvarno želiš, i dovoljno se fokusiraš na cilj, ne postoji sila koja te može zaustaviti.

Ono što niste vidjeli na malim ekranima je svakako ta bliskost i prijateljstvo između nas kandidata, ali i nas i žirija. Najveća sreća su stvarno bili ti ljudi s kojima smo diielili svaki dan, a ja sam imao tu nesreću da to baš bude moj cimer Tomislav (smijeh). Žiri je stvarno bio nešto posebno i moram priznati da su Stjepan, Damir i Melkior osobe od kojih sam spreman učiti cijeli život.

 • Imam osjećaj da si all over the place kada je u pitanju posao i strast kojom zračiš dok pričaš o istom. Već smo pričali na tu temu u prijašnjem intervjuu, o tvojoj karijeri barmena, no kako bi Filip Pleteš danas opisao sam sebe? Barmen for life ili su tu i mnoge druge funkcije, područja djelovanja, poslovi kojima se baviš i kojima si posvećen? U kojim se sve smjerovima razgranala tvoja karijera u posljednje vrijeme?

Činjenica da sam barmen mi je stvarno otvorila nebrojena vrata i nebrojena iskustva na koja sam iznimno ponosan. Od činjenice da sam proputovao cijeli svijet, upoznao bezbroj osoba koje su me naučile barem po jednu sitnicu… Sve to svakako je pridonijelo činjenici da sam all over the place. Danas moram priznati da se dogodila određena evolucija moje malenkosti, najviše zbog svih iskustava koje sam doživio u svom životu. Od škole za barmena, somelliera, pa nakon toga i habanosomelliera, shvatio sam da želim biti savršen ugostitelj. Kada se uz to spojila i moja želja za kuhanjem, te neko elementarno poznavanje baratanjem namirnicama, želio sam znati malo o svemu, dok danas s ponosom mogu reći da znam puno. Za svoju karijeru nisam 100% siguran gdje će se razgranati, ali bit će mi svakako drago da će pisanje za Journal biti jedna od dražih stvari kojima ću se baviti.

 • Postoji li za tebe tipičan radni dan? Znamo da nisi vezan uz jedno mjesto predugo, gdje te sve možemo pronaći ovisno o poslu? 

Na moju sreću stvarno ne postoji tipičan radni dan, i to je ono što mi daje motivaciju i želju da svaki dan napredujem čim više. Nekako najviše volim biti doma u Kostreni, ali kada radite svoj posao u cijeloj regiji, to se rijetko događa. Ovaj tjedan je krenuo u Rovinju, nastavio se u Zagreb, odveo me u Bale i Pulu, stao jedan dan u Rijeci, vratio me u Zagreb, da bi se već sljedeći tjedan nastavio u Mostaru. Zvuči dosta jednostavno, zar ne (smijeh)?

 • Tvoji interesi koji te i vežu i ne vežu uz posao su brojni – što te najviše veseli? Što radiš kada ne radiš?

Što radim kad ne radim? Spavam (smijeh). Šalu na stranu, to dosta ovisi o tome gdje provodim svoje slobodno vrijeme, ako sam na kontinentu ili na moru. U Zagrebu najčešće odem vikendima na Sljeme ili s dečkima odem na termin nogometa, a kad sam u Kostreni puno češće s ocem odem na jedrenje ili posjetim neku od brojnih vinarija koje možemo pronaći u Istri.

 • Najdraža knjiga / film / serija? 

Osoba sam koja je iznimno veliki fan povijesti i epova, tako da se nekako najviše mogu poistovjetiti s takvima. Od filmova bih izdvojio film Kum (pogledan barem 200-injak puta), Gladiator i Lord of the Rings. Što se tiče knjiga, omiljeni pisac mi je svakako Ernest Hemingway, tako da su mi sva njegova djela jednako draga. Za serije nekako imam najmanje vremena, ali tu ću se uklopiti u nekakav mainstream Netflixa, budući da njega najčešće gledam, tako da ću izdvojiti Casu de Papel, Peaky Blinderse i jedan old school hit zvan Mućke.

 • Najdraže jelo?

Bilo što iz mora. Doslovno. Pogotovo ako ga prepustimo meni u ruke da ga ja napravim za obitelj i prijatelje. Omiljeni comfort food mi je s druge strane klasična talijanska carbonara, to mi je definitivno prvi pick!

 • Najdraže piće?

Mislim da mi niste mogli dati teže pitanje za odgovor. Nakon 14 godina u ovom poslu, postoji jako malen broj pića i koktela koje još nisam probao, tako da je ovo definitivno najteže pitanje koje ste me mogli tražiti. Ako moram izdvojiti koktel, onda je to ili Hemingway Daiquiri ili Old Fashioned. Ako moram odabrati tip pića, onda je to uvijek svakako Whisk(e)y.

 • Najdraže mjesto ili travel destinacija?

Ovo je jedno puno lakše pitanje gdje lagano dajem odgovor, jer svi koji me poznaju znaju da je to Kuba, otok mojih snova. Otok na kojem je vrijeme stalo i koje stvarno odiše jednom romantikom i mirom koja je potrebna svakoj osobi koja je svaki dan okružena ljudima.

 • Najdraža grooming lokacija?

To dosta ovisi o mojoj lokaciji. Kada sam u Rijeci uređujem se isključivo kod mog velikog prijatelja koji također kroji i moja odijela Damira Mateškovića, u Gentleman Shopu. U Zagrebu s druge strane odem najčešće kod Daria u Monkey Bizz, budući da imamo sličan teški smisao za humor, tako da se taj grooming nerijetko pretvori u jedan omanji stand up show!

 • Zasad još neostvareni snovi? 

Iskreno nemam ih. Imao sam tu sreću da dovoljno rano saznam što želim od života i kako doći do toga, tako da je taj bucket list prekrižen. S druge strane, ako slučajno pitate moje roditelje, to će vjerojatno biti da se napokon smirim, oženim, napravim unuke i taj redoslijed (smijeh).

 • Što pripremaš publici Journala? 

Nadam se da ću našoj publici moći prezentirati ono u čemu sam najbolji na jedan zanimljiv, dinamičan i interaktivan način kako bi kod svih naših čitatelja probudio želju i znatiželju što se tiče gastronomije i sličnog. Kada sam počinjao sa svojim poslom, nisam imao mogućnosti čitati zanimljive i poučne clanke o svijetu spirita i gastronomije (pobogu nije bilo ni Youtubea još), tako da bih svakako volio približiti taj segment našim čitateljima. Osim same gastronomije, pisat ću i o ljudima koji su korak po korak dizali hrvatsku ugostiteljsku scenu da bi došla do onoga gdje je danas i gdje svatko od nas može jako jednostavno i pristupačno uživati u odličnom koktelu, vrhunskoj specialty kavi, te hrani koja prati zadnje korake s internacionalnom gastronomijom.

Foto: Krešo Jović

Učitati još
Zatvori