Počinje Noć knjige, a ovo su naslovi na popustu koje jedva čekamo ‘uloviti’

Počinje Noć knjige, a ovo su naslovi na popustu koje jedva čekamo ‘uloviti’

Ljubitelji književnosti i čitanja tijekom cijele godine ‘love’ uzbudljive naslove. Međutim, dva su godišnja eventa koja privlače najveći broj knjigoljubaca, kao i široke publike koja tek povremeno voli svratiti u knjižnicu ili knjižare. Prvi je svakako Interliber, daleko najvažnije događanje u svijetu knjige, koji privlači i najveći broj čitatelja, a drugo Noć knjige. Baš kao i Noć muzeja, Noć knjige svake godine donosi fantastična događanja, razne diskusije, tematske večeri i slično. Sve smo vam ih već prenijeli ovdje, a budući da upravo danas kreće ova omiljena manifestacija.

Osim interesantnih događanja u brojnim knjižnicama i knjižarama, Noć knjige donosi i popuste na brojna književna izdanja. Gotovo svi najprepoznatljiviji nakladnici nude određeni popust na svoja izdanja u narednih nekoliko dana: Vuković&Runjić daje 10 posto na nova izdanja, a 20 posto na starija, po jednakom popustu moguće je kupiti i Frakturine knjige, VBZ nudi 20 posto na sva izdanja baš kao i Planetopija. U akciji sudjeluju i Naklada Ljevak, Profil knjiga, Hena com i drugi.

Cijelu ponudu možete pronaći ovdje, a mi vam u nastavku otkrivamo nekoliko favorita koje ćemo i sami dodati u košaricu.

Shuggie Bain, Douglas Stuart

Shuggie Bain bio je jedan od najiščekivanijih romana u hrvatskom izdanju u prijevodu Petre Pugar. Fraktura je nedavno pripremila roman Douglasa Stuarta koji je fascinirao svjetsku književnu kritiku i to romanom prvijencem. Priča o dječaku Shuggieju inspirirana je njegovim vlastitim odrastanjem u škotskom Glasgowu i obrađuje teme siromaštva, ljubavi, radničke klase, odnosa roditelja i djeteta, nasilja i identiteta u svijetu koji je u političkom i društvenom rasulu. Shuggie je usamljeni i nježan dječak koji odrasta uz majku alkoholičarku, ne pripada realnosti u kojoj živi i pokušava pronaći vlastito mjesto u svijetu.

Mladost, Tove Ditlevesen

O Tove Ditlevsen pisali smo vam ovdje i pokušali vam prezentirati jednu od najvećih danskih književnica i njezinu poznatu Kopenhašku trilogiju. Djetinjstvo, Mladost i Zavisnost objavila je između 1967. i 1971. godine, a radnja je prožeta njezinim vlastitim životnim iskustvima. U ponudi Lectora u sklopu Noći knjige pronašli smo upravo Mladost na akciji. Radnja prati djevojku iz danske radničke obitelji koja se na pragu vlastite zrelosti mora suočiti s činjenicom da kao mlada žena u vremenu u kojem živi nema dovoljno opcija za sigurnost i život koji zapravo priželjkuje. Kako Lector piše: “Tove je duboko svjesna ograničenja koja joj nameću tradicija, oskudno obrazovanje i ambijent iz kojega potječe, ali ipak nevoljko slijedi zadani stereotip. Jer osjeća, gotovo nagonski, da će joj dar kojim slaže riječi omogućiti iskorak iza paravana koji dijeli običan svijet od ljudi s prilikama. I upravo to se događa kad upozna urednika književnog časopisa koji objavljuje njezinu prvu pjesmu.”

Djevojka, žena, drugo, Bernardine Everesto

Knjige-za-poklon-Djevojka-žena-drugo

Bernardine Everesto nebrojeno se puta pojavila na listama najboljih književnih noviteta na kraju 2020. godine i osvojila je brojne nagrade i priznanja. Između ostalog, Everesto je proglašena najboljom autoricom 2020. godine zahvaljujući knjizi u kojoj nas upoznaje s cijelim mozaikom likova. Ukupno ih je 12 i većina su žene iz Velike Britanije i crne boje kože, a svaka će nam ispričati nešto o svojim ljubavnicima, krugu prijatelja, obitelji i društvu – kroz brojne trenutke u povijesti i godine. Dinamična priča koja svakako ima angažiranu, društveno osviještenu notu, oduševila je na stotine tisuća čitatelja.

Nasljedstvo, Vigdis Hjorth

Roman Vigdis Hjorth postao je bestseller u Norveškoj, a imao je jak odjek i među hrvatskom publikom. Iznova motivirana stvarnim događajima kao i mnoge prethodne knjige s ove liste, Nasljedstvo također funkcionira kao prikrivena autobiografija autorice. Priča o disfunkcionalnoj obitelji svakom stranicom postaje sve intenzivnija i napetija. Počinje sporom četvero djece oko nasljeđivanja brvnara na otoku. U tom procesu, na površinu konačno izlaze dugo godina zakopane obiteljske tajne i spletke, a ono što je počelo kao ‘klasična’ obiteljski raskol za koji smo više puta čuli postaje gotovo triler drama. Kako je New Yorker pisao: “Nasljedstvo je najveći i najpoznatiji skandinavski književni događaj u posljednjih dvadesetak godina (…)”

Knjige Harukija Murakamija

Ubojstvo-komendatora-Haruki-Murakami

Posljednjih godina svakako na sceni stižu nova mlada autorska lica za koja se pročulo u cijelom svijetu. Međutim, pisac koji svakom knjigom pomiče granicu, a iz svoje je književnosti stvorio gotovo žanr sam za sebe je Haruki Murakami. Zasigurno su vam poznate barem neke od njegovih knjiga kao što su Kafka na žalu i Norveška šuma. Nedavno je naklada Vuković&Runjić izbacila novo izdanje njegove knjige Prvo lice jednine, a prošle smo godine dobili i roman u dva dijela – Ubojstvo komendatora. Trenutno Vuković&Runjić ima akciju na gotovo sve njegove knjige u svojoj ponudi. Ovo je izvrsna prilika da nabavite njegove klasike po boljoj cijeni, a možete birati između uistinu široke ponude. Sve romane pronađite ovdje.

Ponoćna knjižnica, Matt Haig

Matt Haig već je svjetski poznati autor knjiga u kojima uvijek kroz priču svojih junaka ili antijunaka zadire u teme mentalnog zdravlja, nježnosti, emocija, tjeskobe i drugih. Ponoćna knjižnica oduševila je većinu renomiranih kritičara poznatih portala i magazina, a knjigu je Goodreads nedugo zatim proglasio i najboljom knjigom godine. Radnja je smještena u knjižnicu, ali ne onu klasičnu – ova knjižnica sadrži na milijune verzija životne priče osobe koja je u njoj. Nudi na tisuće različitih scenarija koji bi se obistinili da smo u nekim trenucima drugačije postupili, donijeli drugu odluku nego što jesmo. Međutim, Haig postavlja pitanje kroz svoju junakinju Noru Seed: što bi se promijenilo i vrijedi li sve mijenjati?

Knjige domaćih autora

Iskoristite akcije kako biste pročitali fantastične romane domaćih autora. Nedavno smo vam pisali o domaćim i regionalnim imenima na koja ćemo obratiti posebnu pažnju narednih mjeseci ili godina. Profil trenutno ima izvrsnu akciju na kojoj su knjige na odličnim popustima. Primjerice, Kino Lika Damira Karakaša trenutno se prodaje za 19,00 kuna, a na većim su popustima i knjige Igora Mandića, Jasne Jasne Žmak, Marine Vujčić, Maše Kolanović, Tene Štivičić i drugih. Hena com također ima primamljive naslove koje potpisuju Lora Tomaš, Dorta Jagić, Makro Gregur i drugi, a vjerujemo da će mnoge zaintrigirati novo izdanje knjige Tene Štivičić 64 po kojem je nedavno nastala i predstava u režiji Arije Rizvić.

Foto: Znanje, Fraktura, Hena com, Lector, Vuković&Runjić

Učitati još
Zatvori