Kvizovi, edukativne ture i brojne akcije na ovogodišnjoj ‘Noći knjige’

Kvizovi, edukativne ture i brojne akcije na ovogodišnjoj ‘Noći knjige’

Manifestacija Noć knjige ove godine donosi pregršt programa i pogodnosti za sve zaljubljenike u čitanje. Održava se od 22. do 25. travnja, s čak 1200 programa u 250 gradova Hrvatske. Nakon virtualnih izdanja na koje su organizatori bili prisiljeni tijekom pandemije, Noć knjige ponovno se vraća u svom punom opsegu. U ovogodišnjoj manifestaciji sudjeluje 150 narodnih knjižnica, više od stotinu knjižara, antikvarijata i nakladnika, 300 škola, vrtića, fakulteta i brojnih drugih ustanova.

Velik broj programa ove će godine biti u znaku dvije obljetnice. Riječ je o 400. godišnjici francuskog književnika Molièrea, kao i 100. obljetnici rođenja jedne od najvećih hrvatskih književnica Vesne Parun. Tu je i pregršt programa koji su se već prijašnjih godina pokazali kao velike uspješnice.

Putuj s knjigom i Prespavanac s knjigom

Već provjereni program Putuj s knjigom održava se u suradnji s HŽ-om i Jadrolinijom, a i ove će godine omogućiti svojim putnicima u vlakovima te trajektima i brodovima uživanje u Bakinim pričama, audiopričama/zvučnim knjigama za djecu koje im je ustupila Croatia Records.

Nekoliko osnovnih škola ove je godine odlučilo ponuditi učenicima nešto drugačiji doživljaj svoje ustanove. Kroz programe kao što su Prespavanac s knjigom i S knjigom do jutra, uz stručno vodstvo večer započinju čitanjem poznatih književnih djela, nakon čega slijedi razgovor o pročitanome. Nakon uszbudljive rasprave i igre slijedi odlazak na počinak, a jutro će dočekati u školskoj knjižnici.

Edukativne tematske ture Zagrebom

U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba i poznatim zagrebačkim pripovjedačicama Josipom Šiklić – Purgericom, Ivom Sillom i Gornjogradskim coprnicama, tu su edukativne tematske ture. Njih ukupno četiri inspirirane su knjigama, književnošću i brojnim umjetnicima o kojima možete saznati sve zanimljivosti. Na turama će se tako saznati gdje je zbrisala Grička vještica, čuti priče tajnog Zagreba o književnicima i njihovim likovima, kao i priče i legende najboljih hrvatskih sakupljača narodne baštine i tradicije. Sudionici će ovim putem moći upoznati Zagreb onakav kakvog je poznavala velika Marija Jurić Zagorka.

Stota godišnjica rođenja Vesne Parun

Budući da je ovogodišnje izdanje u znaku stote godišnjice rođenja Vesne Parun, pregršt je programa koji su povezani s njenim radom i životom. Jedan od njih je nazvan Nenavikli na poslušnost, kojeg priprema Književna skupina ZLO. Riječ je o čitanju kratkih priča inspiriranim njenim stihovima, a sve će se odvijati u Caffe baru Drugi Program. Knjižnice diljem Hrvatske organiziraju prigodne izložbe inspirirane Vesnom Parun, kao i čitanja njenih izabranih stihova.

Online programi Ure bez cenzure te tribina o ukrajinskoj književnosti

23. travnja, od 21:30 sati, čak 12 hrvatskih pisaca razgovarati će o slobodi te brojnim drugim škakljivim temama. Program će se moći pratiti izravno na YouTube stranici Noći knjige, a organiziraju ga Društvo hrvatskih književnika, Hrvatsko društvo pisaca te Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade.

Istoga dana od 18 sati na YouTube stranici će se moći pratiti i tribina posvećena ukrajinskoj književnosti, kulturi i povijesti. U suradnji s Katedrom za ukrajinski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu organizira ju Matica hrvatska.

Provjerite svoje znanje kroz zanimljive kvizove

Ovogdišnje izdanje Noći knjige donosi i broje kvizove kroz koje možete provjeriti svoje znanje. Većinom se radi o online kvizovima vezanim za ovogodišnje obljetnice rođenja Molièrea i Vesne Parun. Međutim, tu su i neki koji će provjeriti vaše znanje s područja kulture i umjetnosti općenito.

Tu je i nekoliko kvizova koji će biti održani uživo, kao što je onaj u organizaciji nakladnika Iris Illyrice. Riječ je o ekipnom pub kvizu književne tematike koji će se održati u Caffe baru Tik Tak u Zagrebu. One najbolje očekuju i vrijedne nagrade navedenog nakladnika. Što se sudjelovanja na kvizovima uživo tiče, za većinu njih je potrebna online prijava sudionika.

Popusti i akcije

Kao i svake godine, brojni su nakladnici za svoje kupce pripremili brojne popuste i pogodnosti. Pod nazivom Knjiga svima i svuda, u sklopu ove akcije cijene naslova biti će snižene i do 70% za starija izdanja. Akcija će trajati puni tjedan, od 23. do 30. travnja, također će vrijediti i za online kupovinu naslova. Koje su se sve knjižare i nakladnici u Hrvatskoj uključili u ovu akciju možete provjeriti na platformi Knjiga svima i svuda.

Inače, Noć knjige se ove godine održava 11. godinu zaredom u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja). Kompletan program možete pronaći na službenoj stranici manifestacije.

Foto: Profimedia/Noć knjige

Učitati još
Zatvori