Tražite novi napeti roman? Pročitajte ovaj koji je nahvalila i Reese Witherspoon
Tražite novi napeti roman? Pročitajte ovaj koji je nahvalila i Reese Witherspoon

Tražite novi napeti roman? Pročitajte ovaj koji je nahvalila i Reese Witherspoon

Koncept putovanja kroz vrijeme prvi je uveo književnik Herbert George Wells, davne 1895. godine, kroz svojevrsno remek-djelo znanstvene fantastike – Vremeplov. Upravo je ovaj roman ključno utjecao na ostale autore, koji su potom desetljećima kasnije ispitivali i usavršavali njegov koncept na različite i autentične načine.

Model vremenske petlje inspirirao je i britansku autoricu Gillian McAllister da napiše roman, Krivo mjesto, krivo vrijeme. Zato danas preporučujemo nesvakidašnju dramu s elementima misterije. Ona će, na svakog tko je bude pročitao, ostaviti dugotrajne utiske, a naposljetku i pokazati da je maštovitost književnog univerzuma beskrajna.

krivo mjesto, krivo vrijeme

Putovanje u prošlost

Jedne hladne jesenje noći, negdje iza ponoći, Jen nervozno stoji kraj prozora i iščekuje povratak osamnaestogodišnjeg sina Todda, koji je van kuće ostao duže nego obično. Dok majčinski instinkt za opasnost neprestano raste, iz neosvijetljene ulice poput utvare pristižu dvije ljudske prilike. U tom trenu svijet zastaje, kazaljke na satu se usporavaju, a onda se događa, kao u najgorem slučaju, nešto potpuno nezamislivo. Todd naočigled majke vadi nož i brzim pokretom ubija stranca. Nitko ne zna tko je žrtva, još manje, zbog čega je mladić odlučio počiniti zločin.

Od tog trenutka roman dobiva iznenađujući tok. Paralelno teku dvije priče, a pravi zaplet nastaje kad se Jen nakon kratkog sna probudi i shvati da neobjašnjivim spletom okolnosti ponovo proživljava dane koji su prethodili zločinu. Vremenska petlja je otvorena. Majci je pružena šansa da spriječi ubojstvo, ali je prije toga potrebno riješiti i složenu slagalicu – koja se skriva u najdubljim predjelima obiteljske prošlosti.

Zbog čega pročitati roman?

Roman je slojevit, likovi složeni, radnja u cjelini napeta. Ako vas uz to zanimaju i zagonetne teme – dovoljno je da prihvatite književni poziv na nezaboravno putovanje kroz alternativni univerzum.

Što ako postoji druga prilika da se spriječi zločin – upravo na to pitanje pokušava odgovoriti autorica kroz kompleksne narativne linije romana Krivo mjesto, krivo vrijeme. Odgovor sa svakom okrenutom stranicom postaje sve bliži. A epilog dodatno gazi teorije koje smo tijekom čitanja stvorili. Samim time, ako poželite pročitati to što nadilazi granice suvremene književnosti, preporučujemo nezaobilazno ovaj roman.

Iako na početku djeluje kao misterija, roman treba okarakterizirati kao dramu s elementom misterije. Centralna tema, putovanja kroz vrijeme, svakako nije i jedina, a autorica na dirljiv način uspijeva predočiti na šta su sve majke spremne kako bi zaštitile svoju djecu.

Slavna holivudska glumica Reese Witherspoon je svojevremeno čitala ovaj roman u sklopu Reese’s Book Cluba. Stoga, ako vjerujete njezinim preporukama, prionite čim prije na čitanje.

*Tekst je preuzet s portala Journal.rs

Foto: Pexels, Znanje

Učitati još
Zatvori