Filmska večer s Timothéejem Chalametom

Iako su mu tek 24 godine, obožavateljice diljem svijeta gube glavu za ovim perspektivnim glumcem, a ako vas je kojim slučajem zaobišao, pripremili smo listu njegovih filmova koje morate pogledati. Pozovite frendice, ispecite kokice i stisnite play na girls movie night.

Call Me By Your Name (Skrivena ljubav)

Listu zasluženo predvodi film koji je i proslavio mladog glumca donijevši mu i prvu nominaciju za Oscar. 17-godišnji Elio (Timothée Chalamet) provodi ljeto veoma opušteno sa svojim roditeljima u jednom talijanskom selu dok mu letargiju ne uzburka dolazak visokog zgodnog Amerikanca koji je došao raditi s njegovim ocem. Njihov na prvu svađalački odnos uskoro poprima erotsku notu i sve kulminira kratkom ali slatkom aferom. Film o samorealizaciji i prvom ljubavnom odnosu, u svakoj sceni ispunjen je prekrasnim talijanskim krajolikom da nam odmah dođe da pozovemo ljeto i spakiramo kofere za Italiju.

Hot summer nights

Američki neo-noir-crime-drama film, prvo je dugometražno ostvarenje Elijaha Bynuma, koji potpisuje i scenarij filma. Cape Cod, ljeto 1991., radnja prati tinejdžera koji ulazi u divlji svijet izlazaka, tuluma, drogiranja, dilanja i na koncu se zaljubljuje u dilerovu sestru što poprilično zakomplicira stvari. Vizualno predivan, miljenik i publike i kritike.

King (Kralj)

Kraljevsku ulogu je odigrao Timothée u najnovijem filmu redatelja Davida Michôda. Scenarij potpisuje Joel Edgerton koji i glumi u filmu, a produkcija je Netflixova, što u startu obećava. King je priča o Halu (Chalamet), svojeglavom princu i nasljedniku engleskog prijestolja, koji je okrenuo leđa kraljevskom životu i živi među ljudima. Nakon smrti oca primoran je preuzeti kraljevsku dužnost ali i suočiti se sa svim kaosom koje je na prijestolju ostavio njegov otac. Dvorska politika, odnosi s ljudima, ratovi, njegove emocije – sve to mora najbezbolnije upakirati da funkcionira. Ovim filmom Timothée je dobro prezentirao lepezu uloga koje može igrati.

Lady Bird

Još jedan sjajan film o odrastanju, promjenama, adolescenciji, svemu prvom, odlično upakiran u Kalifornijski pejzaž. Autentičan i osoban pristup redateljice koja sjajno koristi humor u intimnoj priči koja je zapravo bolna. Naizgled priča o neprilagođenoj tinejdžerici koja si je sama nadjenula ime Lady Bird, njezinom školovanju u katoličkoj srednjoj školi u Sacramentu, odnosu s ocem koji vodi borbu s vlastitom depresijom i majkom s kojom je na stalnoj granici sukoba. Može li se avanturistička umjetnička duša ukalupiti u sustav i društvene norme? Film svakako daje odličan humorističan pogled na to pitanje. I naravno Timothée je ovdje besprijekoran.

Tekst: Ana-Marija Topolčić

Foto: Profimedia, Screenshot

0