Cooltura: Bacite pogled na najzanimljivije stvari koje su obilježile tjedan

Cooltura: Bacite pogled na najzanimljivije
stvari koje su obilježile tjedan

Tjedan iza nas pretežno je bio obilježen maglovitom i sivom prognozom zbog koje smo večeri najradije provodili sklupčani na kauču pod dekicom. Srećom, kreativni svijet počastio nas je pravim malim biserima i to na svim poljima: od serija i hrane preko filmova i umjetnosti do dizajna i evenata. Journalova Cooltura ponovno donosi najzanimljivije stvari koje su nam obilježile protekle dane.

Cool…serija

Ovog tjedna nije isplivala niti jedna ‘kapitalna’ nova serija. No, za vas smo pripremili najslađi vodič. Vrijeme je za comfort food i comfort serije odnosno najukusnije poslastice (i slane i slatke) koje savršeno idu u paru s određenim laganim i zabavnim serijama. Obroci koji ‘liječe’ i podižu raspoloženje jako su popularni tijekom jesenskih i zimskih mjeseci kada nas vrlo lako može uhvatiti melankolija i blues. Osim što izaziva nostalgiju i najviše se veže uz zasitnu hranu, comfort food je hrana koju je jednostavno pripremiti. Ovdje pogledajte koje su to naše omiljene serije koje jedva čekamo ponovno gledati uz ukusne snackove.

Cool…film

Postoje neki filmovi koji su nam obilježili djetinjstvo, a jedan od njih definitivno je Scream (Vrisak). Kultni horor snimljen pod redateljskom palicom slavnog Wesa Cravena u kinima se pojavio 1996. godine i postao je jedan od najuspješnijih horora svih vremena. Nakon što je inspirirao mali milijun scary filmova, pa i parodija, ovog nas je tjedna oduševila vijest da stiže nastavak! Peti nastavak u kina stiže u siječnju 2022., a svoje uloge u petom nastavku reprizirat će Neve CampbellCourteney Cox David Arquette te Marley Shelton koju smo prvi put gledali u Vrisku 4.

Cool…knjiga

Ovog nam je tjedna pristigla divna vijest o novom prijevodu knjige Harukija Murakamija. Jedan je to od, bez sumnje, najvažnijih suvremenih autora na svijetu, a sada po prvi put možemo na hrvatskom čitati njegovu posljednju knjigu ‘Ubojstvo komendatore.’ Ubojstvo komendatora‘, roman je skladan u dva dijela u nakladi Vuković&Runjić, a opisuje poteškoće muškarca suočenog s iznenadnim zahtjevom za razvodom braka. Roman kroz priču glavnog lika progovara o umjetnosti i stvaranju. Radnja prati slikara koji, nakon zahtjeva za razvod, boravi u kući poznatog umjetnika i na tavanu otkriva tajanstveno platno čiji naziv nosi i ovaj roman. Ugledavši sliku, naš glavni lik započinje niz misterioznih događaja koje samo on mora zaustaviti. Sve o best-selleru otkrijte ovdje.

Cool…art

crtanje unsplash naslovna

Cool art ovog tjedna može biti jednostavno vaša mala umjetnost. Zima je idealno vrijeme da krenemo s nekim novim hobijima, a posebno onima koje možemo usavršavati kod kuče. Crtanje je jedno od osnovnih načina našeg kreativnog izražavanja još od malih nogu. Zašto svoj dom ne bi uredili malim umjetničkim djelima cijele obitelji? Pronašli smo nekoliko odličnih stranica s jednostavnim tutorijalima uz koje će vaše zidove brzo krasiti vlastiti dizajn, a sve o njima otkrijte ovdje.

Cool…glazba

Kraj tjedna obilježile su dvije popularne suradnje. Prvo su zajedničku pjesmu objavili Justin Bieber i Shawn Mendes koji su prvi put surađivali i to na pjesmi ‘Monster’ s Mendesovog novog albuma. Očekivano, spot je već u trendingu s milijunima pregleda u nekoliko sati, a pjesma govori o teškoj prilagodbi na svjetsku slavu koju su oba mlada glazbenika prošla.

Dua Lipa i Miley Cyrus također su konačno objavile singl ‘Prisoner’ nakon što se mjeseci nagađalo o njihovoj suradnji. Njihov je spot očekivano otkačen i inspiriran retro estetikom.

Cool…event

pop-up-knjižara-2

Nije event u klasičnom smislu, ali super je vijest za ljubitelje knjiga! Virtualni Interliber završio je, ali u Zagrebu trenutno postoje dvije jako zanimljive pop up knjižare u kojima možete pronaći best-sellere na akciji. Obje knjižare zapravo se održavaju u organizaciji Mozaik knjige, a možete ih naći na Zagrebačkom Velesajmu ili Iblerovom trgu. Otvorene su sve do 13. prosinca!

Cool…dizajn

Godina se bliži kraju i zvuči nevjerojatno, ali za manje od dva tjedna počinje pravi adventski period. Kao mnoge stvari ove godine i blagdani će zasigurno biti nešto drugačiji, ali baš se zato vrijedi se okružiti pozitivom, lijepim vijestima i još ljepšim radovima domaćih kreativaca. U svijetu dizajna, posebno su nas ovog tjedna oduševili adventski vijenci s hrvatskim potpisom. Učinit će svaki prostor toplijim za vrijeme blagdana, a one najljepše izdvojili smo ovdje.

Foto: Pexels, Instagram

Učitati još
Zatvori