Interijer mjeseca: Zagrebački stan po mjeri mlade četveročlane obitelji
Interijer mjeseca: Zagrebački stan po mjeri mlade četveročlane obitelji

Interijer mjeseca: Zagrebački stan po mjeri
mlade četveročlane obitelji

U našoj rubrici Interijer mjeseca trudimo se pronaći one koji se ističu posebnim dizajnom i uređenjem. Budući da nam je stiglo ljeto, samim time tragamo za idejama kako urediti svoj prostor, a opet da on bude ugodan i praktičan. U potrazi za raznim inspiracijama, pronalazimo interijere koji svojim dizajnom i organizacijom odgovaraju našem stilu. Ne mora to biti veliki pothvat. Dom može dobiti sasvim novi izgled i pokojim novim detaljem koji će podići cjelokupan interijer. Dodavanjem boja, prirodnih materijala i biljaka unijet ćete dašak svježine.

Upravo jedan takav stan privukao nam je pažnju ovoga puta. Stan se nalazi u Zagrebu i ima ukupno 75 m2. Namijenjen je za mladu četveročlanu obitelj, a ovom nas je prilikom simpatična Lidija Tomas Matijević ugostila u svoj dom i provela kroz njega.

Funkcionalnost na prvom mjestu

Lidija je specijalist za digitalno poslovanje, fotografkinja i stilistica interijera, što nam je bilo odmah vidljivo čim smo ušli u stan. Stiliziranje i dizajn interijera je iznimno kreativna profesija koja ima direktni utjecaj na kvalitetu života ljudi, a Lidija uživa u tome. Putem bloga već više od 12 godina dijeli savjete za uređenje interijera, a unazad nekoliko godina se time i bavi.

Većini nas važno je da je interijer lijep, funkcionalan i ugodan, što ovaj uistinu i jest. Mlada se obitelj ovdje preselila prije nekoliko godina upravo zbog toga da svatko imaj svoj prostor, ali i zbog lokacije koja sadrži sve što je potrebno za život. Osim lokacije, važna je i prirodna svjetlost koje u ovome stanu ne nedostaje.

Neutralne boje i prirodni materijali

Stan je prvotno izgledao drugačije, imao je drugačiji raspored. Tako je izmjenama odvojen dnevni od spavaćeg dijela, a dvije manje sobe spojene su u jednu veću kako bi bilo mjesta za igranje i učenje. Glavna spavaća soba ujedno ima i radni kutak s podesivim radnim stolom, a tapete dodaju jednu svježinu i prozračnost prostoru. Srce ovoga stana svakako je open space dnevni boravak s blagovaonom koja je šankom i zidanom pregradom odvojena od kuhinje. Kružni je to prostor ispunjen prirodnim materijalima i detaljima koji podižu izgled. Prevladavaju neutralne boje, npr. kuhinja je bijela, gloss, sa staklom na zidu i jednostavna je za održavanje.

Svi ormari su bijeli, podovi su prekriveni hrastovim parketom i cementnim premazom. Jednostavni materijali i neutralni tonovi stvaraju osjećaj opuštenosti, a detalji, boja zidova, tapete, tepisi, posteri i tkanine podložne su promjenama.

Obiteljski stan po mjeri djeteta

Dosta detalja napravili su Lidija i njezin suprug, npr. police za knjige, visilicu u dnevnoj sobi, držač za magazine, vješalicu u spavaćoj sobi itd. jer, kako kaže, vesele ju DIY projekti u interijeru.

Vidljiva je jednostavnost u bojama i želja da prostor ‘diše’. U stanu prevladavaju i dječji detalji i igračke jer, ipak, namijenjen je mladoj obitelji s djecom. Kako kaže Lidija – uživa u neredu koji naprave njezini klinci. Posebno nam se svidjela dječja spavaća soba koja je jednom prilikom i dobila nagradu za najljepšu dječju sobu. Ovo govorim jer znam da se ljudi često nerviraju zbog nereda. Stan u kojemu žive djeca mora biti prilagođen njima. Potrebno je puno storagea, namještaja koji nije oštar, presvlake koje se lako peru itd. Tako da se pri uređenju ovoga stana pazilo na sigurnost i praktičnost.

Jednostavne linije

U stanu prevladavaju jednostavne linije, plohe koje je lako održavaju pa su se upravo zbog toga koristili materijali poput hrastovog parketa koji unosi jednu toplinu, dok je u kuhinji i predsoblju cementni premaz, a u kupaonici epoksi.

Boje idu savršeno jedna s drugom. U dnevnoj sobi bež boja zida iza sofe je savršeni kontrast tamnom zidu iza blagovaonskog stola. Sve se nekako odlično stapa s parketom i cementnim premazom. Uz te boje i materijale, odlično se uklopila bijela kuhinja. Većina je zidova obojeno vapnenim bojama koje daju jednu smirenost interijeru.

Osim toga, tu su i detalji koji imaju i sentimentalnu vrijednost poput vaze od bakrene cijevi, ali i keramički detalji te posteri koji u prostor unose poseban šarm. Odličan raspored, orijentacija na jug, kvart koji je idealan za obitelj. Sve su to prednosti ovoga stana.

Učitati još
Zatvori