Novi veliki trend u bojanju zidova

Novi veliki trend u bojanju zidova

Imamo novi divan zid u blagovaonici.

Iako se vama čini da ja stalno bojam, taj zid nismo zapravo bojali skoro dvije godine.

Na nekim mjestima je već bio dosta prljav, od namještaja, dječjih ruku, a često bi se nešto i prosulo. Evo neki dan je na njemu završila prilična količina kašice od mrkve 🙂

Susjeda mi je otkrila jedan jednostavan trik za održavanje zidova, istrljati ih vlažnim frotirastim ručnikom. I napravila sam to na nekoliko mjesta u stanu. Odlično očisti zid, ali je problem ako je mrlja velika i vi jako trljate, tada skinete i dio boje. Tako da taj trik možete koristiti u određenoj mjeri.

Sada će netko od vas pomisliti, a zašto ne bojaš zidove perivim bojama? Zato što su takve boje toksične i koristila bi ih samo u prostorijama u kojima ne boravimo puno vremena, poput kupaonice i šupe. U spavaćim i dnevnim sobama nikako!

Statement zidovi

Sigurna sam da ste primijetili lijepe zidove koji izgledaju kao da su zamrljani, kao da su na njima naslikani gusti oblaci. Dosta sam fotki takvih stanova dijelila na svom blogu. Jako, jako dugo sam ih snimala i velika mi je želja bila imati takav neki i kod nas doma. Odlučila sam isprobati te boje i tehniku bojanja na zidu u blagovaonici. I pogledajte kako je divno ispalo. Mi smo prezadovoljni.

Sada ću s vama podijeliti par trikova kako to brzo možete napraviti i kod sebe doma. Sami! Blogere koje ja pratim vani, uglavnom sami bojaju zidove. To nije neki SF. Uistinu nije potrebno izdvajati novce za majstore ako bojate samo jedan ili par zidova. Nije da renovirate cijeli stan.

Organizirajte se tako da možda posao podijelite na dva dana. Prvi dan maknite sve stvari sa zida i u blizini. Nabavite najlon, pik traku, boju, četku za bojanje i kantu u kojoj ćete miješati boju. Ako imate nekih velikih rupa i oštećenja, popravite ih dan ranije, tako da zid bude suh kada krenete nanositi boju.

Kalklitir boje

Ja sam koristila Kalklitir boje. Kalklitir je obiteljska tvrtka specijalizirana za prirodne boje. Tvrtka se temelji na vještinama i obrazovanju Audur Skule koja je dekorativni slikar. Moraš voljeti boje da bi napravio ovako dobar proizvod s toliko divnih nijansi.

Kalklitir = Kalkpaint (vapnena boja). Litir na islandskom jeziku znači boja. Pet članova obitelji koja vodi ovu tvrtku je rođeno na Islandu, onda vam je i jasno kako je nastao naziv.

Ono što je jako važno za naglasiti da su boje netoksične. Puno me vas pitalo za to, pa da vam malo pojasnim. Kalkpaint sadrži vapno (kalcijev dihidroksid). Ima visoku pH vrijednost od 12 (to je visoko alkalni proizvod). Kada se pomiješa s vodom, sadrži manje od 5% veziva i nema plastičnu foliju i boja je VOC free (volatile organic compounds). Ni jedan od pigmenata (mineralni ili zemni oksidi) koji se koriste u proizvodnji nije opasan. Dok se suši na zidu, samo voda isparava, nema štetnih isparavanja i nakon sušenja boja je potpuno sigurna za boravak u prostoriji. Tako da smo mi svi mogli biti u istoj prostoriji za vrijeme bojanja. Vapno, zbog njegove visoke alkalnosti, ubit će plijesni i gljivice i pomoći spriječiti rast gljivica na površini. U boju se ne dodaju nikakvi konzervansi.

Boja je u prahu i pakirana je u jako lijepe vrećice. Kada miješate prah s vodom, radite to u dobro ventiliranoj prostoriji, pored prozora ili na balkonu. Možete miješati s pjenjačom kako se ne bi stvorile grudice. Mi smo miješali sa starom kuhačom kako i inače znamo miješati boju, ali moja preporuka je svima koji to ne rade često da ipak ovu promiješaju s pjenjačom.

X tehnika bojanja

Kako bi dobili ovaj cloudy efekt na zidu, boju trebate nanositi X tehnikom bojanja. Boja se nanosi širokim kistom za bojanje, ne s valjkom. Da bi vam bilo jasnije, pogledajte video. To je vrlo jednostavna metoda bojanja, nemojte da vaš uplaši zato što niste prije tako bojali zidove. Ako se odlučite za X tehniku bojanja, dodajte 10% više vode u smjesu. Pripazite da uvijek ocijedite kist prije nego li prinesete kist zidu. Preporuka je da boju nanesete u dva sloja. Mi jesmo i jako smo zadovoljni. Kada krenete s bojanjem, ne prekidajte dok ne završite cijeli sloj. Prvo pobojajte rubove, kao kada slažete puzzle pa prvo složite okvir. Boju nanosite od vrha prema dolje. Mi smo prvi sloj bojali s desna na lijevo pa obratno. Ne vjerujem da je ovo toliko bitno, ali evo čisto kao ideja kako da nanos bude ravnomjeran.

Ovakav način bojanja i Kalklitir boje su jako popularne na sjeveru Europe kod blogera koje ja pratim. Podijeli ću s vama i fotografije iz njihovih stanova da vas inspiriram.

Laura i Nora s bloga Our Food Stories/Design Tales

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Laura & Nora (@_designtales_) on

Oksana Dunnagan s bloga Fresh Delivery

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oksana Dunnagan (@fresh_delivery) on

Jennifer s bloga Toni and Levi

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jennifer (@toni_and_levi) on

Fotografkinja i stilistica Anna Kubel

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anna Kubel (@annakubel) on

Fanny Öberg

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fanny Öberg (@fannyob) on

Boje možete kupiti u web shopu, na Amazonu i H&M koncept dućanima u Švedskoj.

Toliko me vas pitalo za novi zid i boju, pa sam zamolila proizvođača da ponudi neki popust za kupce. Do 24. veljače iskoristite 25% na boju kupljenu u web shopu s kodom lilihalo25.

Da samo vidite kako je lijepo kada ovo jako sunce padne na naš novi zid. Nadam se da će i vas razveseliti kao i mene. Uživajte u bojanju!

Pratite me na InstagramuFacebooku i Lili Halo Decoration blogu.

Foto: Lidija Tomas Matijević, Instagram

Učitati još
Zatvori