Kako svoju kuhinju pretvoriti u mjesto u kojem ćete zaista uživati?

Kako svoju kuhinju pretvoriti u mjesto u
kojem ćete zaista uživati?

Kakva god da je vaša kuhinja, tradicionalna, nordijska ili jednostavna i moderna, ona je zapravo vaša nova dnevna soba. To je mjesto gdje se kuha, jede, pišu domaće zadaće, druži, slavi.

Tako je nekako opisana kuhinja u jednoj od mojih omiljenih knjiga Kitchen Kulture.

Ja sam nadodala „domaće zadaće“ jer se kod nas često domaća zadaća piše i za šankom. Toma ne voli biti sam, a i ja volim kada smo svi zajedno, pa ponekada dok kuham, on sjedi za šankom i piše zadaću. Mali braco ili sjedi u hranilici pored njega ili već zadovoljno puže oko nas.

Kitchen Kulture na Lili Halo Decoration način

Mislim da je vrijeme da vam pokažem našu kuhinju. Tu provodimo toliko vremena, i red je da ona dobije svoju priču.

Prilikom izgradnje stana, okrenuli smo tlocrt, jer je na ovom dijelu bila predviđena kupaonica i hodnik. Na vrijeme smo najavili izmjene pa su majstori mogli prilagoditi potrebne instalacije. Unaprijed smo morali razmišljati o tlocrtu kuhinje, kako bi mogli prilagoditi pod i zid. Ono što se odmah primijeti kada se dođe kod nas u kuhinju je pravi betonski zid. Ostavili smo ga takvoga za vrijeme izgradnje stana. Teško je to bilo iskomunicirati s radnicima jer su ga nekoliko puta počeli pripremati za žbukanje pa je vlasnik firme koja nam je gradila stan, velikim slovima na taj dio betona napisao: „NE DIRAJ“. 🙂

Na pod smo stavili cementni premaz ili točnije rečeno Ultratop premaz. Htjela sam dobiti što sličniju boju zidu i uspjeli smo. Bilo je malo zeznuto pogoditi dimenzije šanka kako bi točno pratio liniju koja razdvaja cementni pod od parketa. Ali i to smo uspjeli odraditi.

Iako ja jako volim vidjeti otvorene i uredne police u kuhinji, ovaj puta smo se odlučili za potpuno zatvorenu kuhinju skroz ravnih linija. Bez ručkica. Jednostavna je za održavati i brzo se sve dovede u red. To je uistinu teško kada se žuriš jer pripremaš obroke za hrpu gladnih.

Planirali smo sve unaprijed

Na zidu je postavljeno kaljeno staklo. Ono je dolazilo kao standard u svim stanovima. A da i nije, definitivno bi odabrali baš staklo. Pločice nisu dolazile u obzir. Čišćenje i održavanje fugi mi ne dolazi u obzir. Gledali smo moderne materijale koje je lako održavati.

Kada smo mi planirali ovu kuhinju prije 6 godina, teško smo uopće dolazili do informacija o svim tim materijalima, ali vjerujem da se danas ovakva kuhinja opremi bez problema.

Jako smo pazili na rasvjetu. Strop je spušten i imamo ugradbenu rasvjetu kada je potrebno jako svjetlo. Zasebna rasvjeta je postavljena ispod gornjih elemenata kako bi osvijetlila radnu plohu. Ima dvije jačine svjetla i radi na daljinski. Osim običnih utičnica, imamo i USB ulaze. Iznad šanka su dvije visilice koje podešavamo na dimer. Ja ne podnosim jaka i direktna svjetla. I uistinu uživam u kuhinji.

Na radnoj plohi od aparata držimo samo aparat za kavu. Sve ostale nakon upotrebe spremamo u ormariće. Mjesta za pohranu ima dosta, pogotovo jer smo odabrali visoke ormariće koji idu skroz do stropa.

Razmišljajte o omjeru cijene i kvalitete

Moj savjet je da razmislite kada nabavljate aparate za kuhinju. Za neke se isplati izdvojiti više novaca, za neke uistinu ne. Mi smo ovaj puta nabavili toliko povoljnu miješalicu za vodu, dok smo u prošlom stanu imali uistinu skupu. Istekla je garancija, a pipa se skroz raspala od kamenca. Teško me je nakon toga netko mogao nagovoriti na ponovnu kupnju takvog artikla. Ploča za kuhanje je mliječno bijele boje. I toliko se lako održava. U starom stanu smo imali crnu i nikako je nismo mogli očistiti jer su se uvijek vidjeli tragovi brisanja. Na ovoj se ne vide nikad! 🙂

Pored šanka smo napravili držač za novine i knjige. To je bio jedan brzi DIY projekt kada smo se uselili u novi stan. Bio je na blogu već nekoliko puta.

Ako detalj poput našeg betonskog zida predvidite još za vrijeme izgradnje stana, neće vaš koštati baš ništa. A kasnije ga zapravo niti ne možete dobiti. Šank smo napravili dovoljno dubok da se iskoristi za pohranu. A opet ne predubok da zauzima prostor. Frižider i zamrzivač su dva odvojena aparata, pa ako jedan krepa, neće valjda i drugi. 🙂

Vrijedi izdvojiti vrijeme za planiranje ovako važne prostorije u stanu. Mi smo danas potpuno zadovoljni i nemamo potrebu ništa mijenjati. Nadam se da vam je ovih mojih par savjeta pomoglo u planiranju vaše nove kuhinje.

Pratite me na InstagramuFacebooku i Lili Halo Decoration blogu.

Foto: Marija Laća

Učitati još
Zatvori