Vlasnik konobe Boba trenutno na Maldivima predstavlja hrvatsku kuhinju. Javio nam se i prenio dojmove
Vlasnik konobe Boba trenutno na Maldivima predstavlja hrvatsku kuhinju. Javio nam se i prenio dojmove

Vlasnik konobe Boba trenutno na Maldivima predstavlja hrvatsku kuhinju. Javio nam se i prenio dojmove

Devet uzastopnih godina u prekrasnom Diamonds Resorts na Maldivima, od siječnja do svibnja, jedinstveno gastronomsko iskustvo Lifestyle Food Event, predstavljat će kulinarske talente različitih JRE kuhara iz cijele Europe. Dining with the Stars istaknuta je gastronomska inicijativa koju je stvorila Planhotel Hospitality Group u suradnji s JRE-Jeunes Restaurateurs i Martino Crespi Events kako bi ponudili inspirativan i iznenađujući element ekskluzivnog iskustva odmora.

JRE kuhari podijelit će svoje vještine, recepte i strast s gostima. Svaki tjedan Planhotel ugošćuje nove mlade talente u oba Diamonds resorta Arthuruga i Thudufushi, pripremajući prepoznatljiva jela, podučavajući tečajeve kuhanja i kreirajući jelovnike koji će oduševiti nepca najizbirljivijih gostiju.

Upravo je naš predstavnik Vjeko Bašić, vlasnik i chef kuhinje konobe Boba na Murteru a ujedno i predsjednik udruge JRE-Hrvatska, trenutno na Maldivima. Uspjeli smo razgovarati s njime kako bi nam prenio dio tamošnje atmosfere kao i reakcije na njegova jela.

Vjeko Bašić
Vjeko Bašić

Pripremajući masterclasseve i gala večere, prezentirate Hrvatsku kao destinaciju na Maldivima, koristeći tehnike i okuse na kojima ste odrasli i koje servirate u svojoj konobi Boba. Koja ste do sada jela pripremili i što još imate u planu?

Danas je zadnji dan na Maldivima te ujedno dan odmora. Tijekom dva tjedna boravka ovdje sudjelovao sam na gala večerama i show cookingu. Neka od jela koje sam spremao bili su zubatac s gazpachom od krastavaca i peršina, brancin s cvjetačom i celerom, čokoladna torta s maslinovim uljem, tuna s jogurtom i žumanjkom te rižoto sa škampima i špekom. Kroz sva jela koristio sam lokalne domaće okuse na kojima sam odrastao.

Konoba Boba
Konoba Boba

Otok koji znači dom

Temelj Bobine kuhinje su mediteranske namirnice koje vas povezuju s vašim otokom. Koje ste odlučili prezentirati na Maldivima?

Zadovoljstvo mi je bilo prenijeti lokalne okuse na sve goste. Koristeći lokalnu ribu koju i mi imamo, ali s lokalnim okusima – okusima domaćeg maslinovog ulja kao potpis na tanjuru, odražavalo je lokalnu dalmatinsku kuhinju i moj potpis na kraju jela. Sva jela koja sam spremao na Maldivima, izvorno su sva jela koja su se mogla ili još uvijek mogu naći u našoj konobi Boba.

U konobi Boba jako puno radimo s lokalnom ribom, a mogu reći da je tuna namirnica koja bi me najbolje opisala. Dugo godina imamo jedan signature dish u našoj konobi, a njegova glavna namirnica upravo je tuna.

Cooking show na Maldivima
Cooking show na Maldivima

Oduševljenje maslinovim uljem

Kakve su reakcije onih koji su probali vaša jela u sklopu Dinning with a Stars projekta?

Gostima se najviše svidjelo maslinovo ulje, na čije okuse nisu navikli doma, gosti Talijani bili su oduševljeni kvalitetom maslinovog ulja a sama jela vratila su ih doma jer su oni kao i mi naviknuti na takve mediteranske okuse. Osim našeg domaćeg maslinovog ulja koje imamo u konobi Boba i koje sam koristio prilikom serviranja jela, imao sam i Chiavalon maslinovo ulje od dvojca Chiavalon Tedi i Sandija koji su partneri naše udruge.

Maslinovo ulje na Maldivima

Dinning with a Stars samo je jedan od mnogobrojnih projekata internacionalne JRE udruge koja povezuje 15 država svijeta s jednim zajedničkim motom: Never ending passion.

Poveznica Hrvatske i Maldiva

Što vas se posebno dojmilo na ovom gastronomskom putovanju?

Veliko mi je zadovoljstvo i čast što sam dio ovog projekta te se uvijek rado odazivam projektima i inicijativama naše JRE-Hrvatska udruge i internacionalne udruge JRE. Vjerujem kako međusobnim povezivanjem te razmjenom znanja i iskustva s našim kolegama diljem svijeta možemo svi zajedno doprinijeti razvitku hrvatske gastronomije, a samim time i prezentirati Lijepu našu te naše gastronomske vrijednosti.  Najviše me se dojmila sama poveznica Hrvatske i Maldiva, a to je prekrasna turistička destinacija u koju ljudi dolaze na odmor. Ima toliko toga za pokazati i svi se trude biti dobri domaćini.

Prirodne ljepote, gastronomija, hedonizam – sve to najbolje opisuje Maldive, ali ono nešto što mi imamo je bogato povijesno nasljeđe koje se stoljećima reflektiralo kroz razno razne utjecaje drugih kultura koje su prisutne i danas, u našim receptima, te okusima na kojima smo odrasli.

Konoba Boba
Konoba Boba na Murteru

Foto: Konoba Boba i privatni album

Učitati još
Zatvori