Na Knežiji je otvoren novi Franko‘s, a donosimo i popis ostalih gastro lokacija u ovom kvartu
Na Knežiji je otvoren novi Franko‘s, a donosimo i popis ostalih gastro lokacija u ovom kvartu

Na Knežiji je otvoren novi Franko‘s, a donosimo i popis ostalih gastro lokacija u ovom kvartu

Nakon što smo vam pažnju usmjerili ka novom ruhu stare Trešnjevke, ovoga puta naš vodič je usmjeren na zagrebački kvart koji je posljednjih godina postao lokacija vrlo uzbudljivih gastro projekata. Vodimo vas na Knežiju!

Posljednji u nizu gastro noviteta jest otvaranje pizzerije Oldschool by Franko‘s, koja se nalazi na adresi Horvaćanska cesta 31. Vjerujemo kako će ta vijest razveseliti sve ljubitelje ovog talijanskog specijaliteta, posebice jer je matični lokal Franko‘s pizza&bar uvršten u jednu od 50 najboljih pizzerija u Europi.

Pizza

Gastro biser među starim znancima

Tehnički gledano, Knežija je kvart omeđen sa zapada Selskom cestom, sa sjevera Zagrebačkom avenijom, s istoka željezničkom prugom, dok je njegova južna granica rijeka Sava. No, već u startu ćemo napraviti malu iznimku.

Naše mini gastro putovanje započet ćemo na Savskoj cesti, lokaciji na kojoj su smješteni dobro poznati barovi Bikers Beer Factory (Savska cesta 150) i Vintage Industrial Bar (Savska cesta 160) te jedan od najpoznatijih meksičkih restorana u gradu – Mex Cantina (Savska cesta 154).

U njihovom susjedstvu prošle je godine otvoren i pravi mali gastro biser, artisan pekarnica Kukuriku. Prilikom jednog od naših posjeta imali smo priliku razgovarati i s njezinim vlasnikom Domagojem Kordićem, koji nas je upoznao sa svojim dosadašnjim radom, s idejom i konceptom iza pekarnice te daljnjim planovima. Našeg razgovora možete se prisjetiti ovdje.

Kavantura

Poznata sastajališta

Krećući se prema jugu proći ćemo i uz nekoć kultni kafić Retro, koji je nakon obnove osvanuo u novom ruhu te je na njegovom mjestu otvoren Old Belfast Pub (Savska cesta 180). Tek nekoliko koraka dalje, u blizini tramvajskog okretišta na Savi, smjestio se i jedan od najpopularnijih gradskih ugostiteljskih objekata – Hendrick’s Gin Garden (Horvaćanska cesta 3). Donedavno je u sklopu njega djelovala i slastičarnica Neka jedu kolače, no ista je preseljena na novu lokaciju.

U nastavku Savske ceste proteže se ono što bismo u šali mogli nazvati ‘aleja kafića’, koja zahvaljujući blizini Studentskog doma Stjepan Radić mahom privlači mlađu publiku. Među njima se kao mjesta okupljanja zasigurno ističu Zags i Drito, no vjerujemo kako svatko ima svog favorita. Ponudom se pak ističe Kavantura (Horvaćanska cesta 23a), poznati zagrebački specialty coffee shop zbog kojeg mnogi kavoljupci rado potegnu do Knežije.

Krojačnica
Palačinkarnica Galapagos

Tri gastro točke

Među nizom caffe barova smjestile su se i tri zanimljive gastro lokacije. Prvi od njih je street food Krojačnica. Ako vas je mimoišla informacija, isti je premješten u vanjski lokal na adresi Horvaćanska cesta 23.

PS: Popisa svih novih gastro mjesta u Zagrebu otvorenih 2023. godine možete se prisjetiti ovdje.

Lokali bazirani na azijskoj kuhinji trend su koji posljednjih godina uspješno vlada zagrebačkom gastro scenom. S druge strane, svojevremeno su istom vladale palačinkarnice. Imali smo dojam kao da se otvaraju na svakom kutku, no ona koja je uspješno izdržala ovaj trend te i danas privlači velik broj korisnika jest palačinkarnica Galapagos, nedavno i službeno otvorena u preuređenom prostoru (Horvaćanska cesta 31). Osim slatkih i slanih palačinki, ponuda je upotpunjena doručak i brunch menijem.

ToGo pizza

Dva noviteta i jedan zicer

Na vrhu poslovnog kompleksa u Selskoj 215, u prostorima bivše pizzerije Baschiere i indijskog restorana Namaste, smjestio se Rooftop 215, okarakteriziran kao ultimativni spoj biljara i ukusnih pizza. Na njegovom meniju nalaze se različite vrste pizze Napoletane.

Istinski ljubitelji pizze na Knežiju bi mogli svratiti i zbog GOAT to go pizza, koja slovi za najbolju pizzu iz dostave u gradu. Osim putem dostave, pizza se može i osobno preuzeti na adresi Papova 6. Njezina tajna leži u vrhunskom, hrskavom i prozračnom tijestu koje odrađuje dugu fermentaciju te je lako probavljivo i iznimno ukusno, čak i nakon transporta.

Foto: Sanja Jagatić, Instagram (@kavantura, @krojacnica_streetfood, @goat_togo), Privatna arhiva, Dupe

Učitati još
Zatvori