Jeste li ikad probali lumbliju, mirisan kolač s Korčule?
Jeste li ikad probali lumbliju, mirisan kolač s Korčule?

Jeste li ikad probali lumbliju,
mirisan kolač s Korčule?

Ovih dana u Blatu na Korčuli traju pripreme za posebne svečanosti. U sklopu njih iz godine u godinu oživljava se tradicija pripreme specijalnog mirisnog kolača neobičnog imena – lumblija.

Lumblija u N’oublie Patisserie

Zagrebačka slastičarnica odlučila je u metropoli obilježiti dane lumblije. Zašto, pitate se? Naime N’uoblie Patisserie slavi jedinstveni aromatični kolač jer je upravo zbog nje dobila ime N’oublie.

Legenda koja datira iz vremena Napoleonove vlasti priča o ljubavi francuskog vojnika pekara i mlade Blajke. Zaljubili su se na otoku Korčuli gdje se tada nalazila francuska vojska. Kad je došlo vrijeme za odlazak vojske, zaljubljeni je pekar svojoj dragoj darovao kolač uz riječi n’oublie pas – ne zaboravi me. Blajka nije znala francuski, pa je ponovila riječ koju je čula – lumblija!

Lumblija Noublie Patisserie (5)

Smatra se da je lumblija bila poznata diljem Sredozemlja, jer su ju mornari nosili na brodove zbog njezinog dugog roka trajanja. Tada je bila poznata kao U prošlosti se lumbliju kao obredni kruh darovalo kumovima i starijim članovima obitelji.

U spomen na legendu svake se godine u Blatu, povodom Svih svetih i Dana župe Blato, na mjesnoj Plokati u okrilju blatske lože, blagoslivljaju i degustiraju blatske lumblije, a recepti se prenose s generacije na generaciju.

Lumblija Noublie Patisserie (5)
Lumblija Noublie Patisserie (5)

Po čemu je lumbija tako posebna i jedinstvena?

Izrađuje se od sastojaka koji se skupljaju ljeti – badema, oraha, naranče i limuna – koji ju čine pravom mediteranskom slasticom.
Osim mirisnih agruma i hrskavih orašastih plodova, u lumbliji se nalaze i varenik ili prošek, rakija od ruže, maslinovo ulje, muškatni oraščić, klinčić, cimet, anis i prstohvat soli.

Upravo taj okus i miris ju čini posebnom. Zato navratite u N’uoblie Patisserie na adresi Brune Bušića 16 u Zagrebu te od danas do srijede, 1. studenog, kušajte ovu posebnu slasticu, spravljenu po originalnoj recepturi.

Lumblija Noublie Patisserie (5)

N’uoblie Patisserie

Brune Bušića 16, Zagreb
Radno vrijeme: Ponedjeljak – Nedjelja 8:00-21:00
Tel: 01 481 5759
Noublie.hr

Učitati još
Zatvori