Jela koja nam ove jeseni griju dušu: Otkrivamo trikove kako da vam ispadnu što slasnije!
Jela koja nam ove jeseni griju dušu: Otkrivamo trikove kako da vam ispadnu što slasnije!

Jela koja nam ove jeseni griju dušu: Otkrivamo trikove kako da vam ispadnu što slasnije!

U hladnim jesenskim danima, dok se priroda priprema za zimsku tišinu, jedna od stvari koja nas grije iznutra su okusi koji nas pozivaju za stol. Kroz paletu jesenskih jela, otkrivamo okuse koji nas potiču da zaronimo dublje u jesenju čaroliju.

U kontinentalnoj Hrvatskoj, okusi zavičaja su često obogaćeni toplim i punim okusima koji proizlaze iz upotrebe tradicionalnih sastojaka. Okusi svježeg kravljeg sira, domaćeg kiselog vrhnja i maslaca često se isprepliću u tradicionalnim jelima. Okusi pečenih kobasica i raznih mesnih delicija, obogaćeni začinskim biljem, dočaravaju toplinu i gostoljubivost obiteljskih okupljanja. Okus tradicionalne juhe s raznolikim povrćem i mesom također često povezujemo s kontinentalnim područjima Hrvatske, gdje svaki zalogaj nosi priču o domaćem uzgoju i kuhanju s ljubavlju. Miris grisa s čokoladom ili džemom također podsjeća na hladne jesenske jutra i osjećaj topline u duši.

Slijedite nas zato u gastronomskoj šetnji kroz jela koja nas maze i griju u ovoj predivnoj sezoni. Možda vas, kao i nas, prenesu u djetinjstvo, vremena ugodnih obiteljskih okupljanja i potaknu da pripremite obroke za najdraže kroz koje ćete s radošću dijeliti tanjure…

Lidl_Okusi zavičaja

Brza plata

Plate su jednostavne i brze za pripremu, pogotovo ako imate vrhunske domaće sastojke. I sebi i gostima pružit ćete širok spektar okusa na jednom tanjuru, a sve će izgledati vrlo impresivno. Naravno, najvažniji su okusi, a mi smo zato izdvojili one koji će zadovoljiti i najizbirljivija nepca. U sredinu plate stavite zdjelicu u kojoj ćete pomiješati sir i vrhnje te sve začiniti vlascem. Sljedeći korak je izbor suhomesnatih proizvoda koje ćete staviti na platu. Predlažemo da narežete češnjovke, Lećevački tvrdi sir i dodate čvarke koje će zasigurno sve oduševiti! Povrće na plati nikad nije naodmet, zato obavezno dodajte kisele krastavce.

Lidl_Okusi zavičaja
Lidl_Okusi zavičaja
Lidl_Okusi zavičaja
Lidl_Okusi zavičaja

Pileća juha s domaćim rezancima

Mirisna pileća juha s domaćim rezancima, puna povrća i začinskog bilja, donosi osjećaj topline u jesenske dane. Okrepljuje, liječi dušu i tijelo, vraća uspomene na dane kad su je pripremale naše majke i bake, najčešće nedjeljom.

Stavite pola pileta s kostima u lonac i prelijte s 1,5 l vode. Dodajte očišćeno povrće (celer, mrkvu, papriku, peršin, luk i češnjak). Posolite i pričekajte da voda zavrije. Potom smanjite vatru, pokupite pjenu koja se nakupila na vrhu i kuhajte oko sat i pol do dva. Juhu procijedite, očistite meso od kosti i natrgajte komadiće piletine u nju. Ako nemate vremena izraditi svoje, u juhu ubacite Lidl domaće rezance i svojim najmilijima poslužite tanjur vruće okrepe. Pospite sitno nasjeckanim peršinom i poslužite.

Lidl_Okusi zavičaja
Lidl_Okusi zavičaja

Kupus s kobasicama

Jedan od najbržih, a najukusnijih ručkova u hladne dane je upravo kiseli kupus sa slasnim kobasicama. Upravo nas on najviše podsjeća na obroke kod djeda i bake. Mali trik kako da bude još ukusniji, jest da ga isperete u vodi (ili dvije) te ga potom ocijedite u cjedilu.

U zagrijanu tavu na ulje dodajte sitno nasjeckan luk i češnjak dok ne porumene. Ubacite kiseli kupus, sol, papar i lovor. Pirjajte 35 do 40 minuta povremeno dolijevajući vodu, a možete dodati i malo bijelog vina. Kupus je spreman nakon što je isparila sva tekućina. Domaće kobasice na nekoliko mjesta lagano izbodite vilicom te ih popržite na ulju (pazite da ih popržite jednako sa svih strana).

Lidl_Okusi zavičaja
Lidl_Okusi zavičaja

Palenta s vrhnjem

Kad poželite brz i ukusan jesenski ručak ili doručak, zakuhajte vodu, dodajte joj sol te lagano, uz stalno miješanje da ne nastanu grudice, dodajte palentu. Kad se počne zgušnjavati, kuhajte na laganoj vatri još 15-ak minuta, uz povremeno miješanje. Poslužite je u zdjelici uz nekoliko žlica kiselog vrhnja i ono što posebno preporučujemo – za hrskavost pospite domaćim čvarcima.

Lidl_Okusi zavičaja
Lidl_Okusi zavičaja
Lidl_Okusi zavičaja

Slatki okusi djetinjstva

Kad se želite vratiti u djetinjstvo, okusi su najbrži način da to učinite. Gris je jedna od namirnica koje najviše podsjećaju na neopterećenost i razigranost dječjih dana. Bilo da ga spremate za doručak ili večeru, gris je najukusniji s dodatkom džema ili čokolade.

U lonac ulijte litru mlijeka i pomiješajte ga sa šećerom (5 žlica). Mlijeko zagrijte do vrenja pa u njega polako dodajte pšenični gris i pažljivo miješajte nekoliko minuta. Kad se gris zgusne, maknite ga sa štednjaka i nastavite miješati još barem jednu minutu. Prelijte ga u zdjelicu i pospite kakaom ili na njega dodajte džem od višanja.

Lidl_Okusi zavičaja
Lidl_Okusi zavičaja

Okusi zavičaja slave 10 godina

Sva jela koja nam griju dušu pripremili smo s Lidl proizvodima, točnije onima njihove robne marke domaćih proizvoda Okusi zavičaja. Brend Okusi zavičaja pokrenut je 2013. godine, a okuplja proizvode hrvatskog porijekla koji dolaze od domaćih dobavljača iz svih krajeva naše zemlje. Linija je prvotno uključivala 60- ak proizvoda: suhomesnate, riblje i mliječne, tjesteninu, voće i povrće, a kod Lidlovih kupaca je doživjela veliki uspjeh. Trenutno je pod brendom Okusi zavičaja kupcima dostupno 100-tinjak proizvoda, uz još 30-ak u povremenoj ponudi. Otkad je linija pokrenuta, popis proizvoda se neprestano nadopunjuje, a broj Lidlovih domaćih dobavljača raste. Mnogi Lidlovi „mali“ dobavljači danas su veliki – s unaprjeđenim proizvodnim procesima, novim zaposlenicima i brojnim certifikatima i priznanjima.

Početkom prosinca Lidl će na svojim policama predstaviti kupcima stotinjak jedinstvenih proizvoda od 35 novih dobavljača – od domaćih tjestenina, eko brašna i ručno rađenih slastica preko kulena, sireva, vina, craft piva i maslinovih ulja pa sve do prirodne kozmetike i deterdženata. Kvaliteta Okusa zavičaja je prepoznatljiva, zato birajte domaće i inspirirajte se našim prijedlozima!

Foto: Journal

Učitati još
Zatvori