Znamo koji kokteli se piju u Zadru i kako se rade
Znamo koji kokteli se piju u Zadru i kako se rade

Znamo koji kokteli se piju u
Zadru i kako se rade

Priprema vas za večeru, na neki način vas čini gladnima, briše rubove poslijepodneva. Nakon večere fino sjeda… tako je o svom omiljenom koktelu pričao slavni i neprežaljeni chef i gastro-putopisac Anthony Bourdain. I zaista ne čudi što su kokteli tako popularni kad su piće koje je savršeno za gotovo svako doba dana i bilo koju prigodu. Uostalom, kokteli imaju i svoj koktel party, postoji koktel haljina…koje se još piće može pohvaliti da je do te mjere ušlo u tkivo društva?

Navodno je prvi “cocktail party” organizirala Bell Walsh u Saint Loiusu u svibnju 1917. godine. Walsh je naime jedne nedjelje pozvala 50 gostiju u svoj dom u podne. Zabava je trajala oko sat vremena, točnije do ručka koji je poslužen u 13:00 sati. A zanimljivo je kako je poprište tog prvog koktel partija još očuvano: 1924. godine kuću Bell Walsh je kupila Katolička crkva i sve otad je rezidencija lokalnog nadbiskupa.

Mi se nismo morali uputiti do Saint Louisa kako bismo vam donijeli najnoviju inspiraciju i recepte za koktele – bilo je dovoljno skoknuti do Zadra na tamošnji prvi Burger festival. Iako bi se moglo očekivati kako će posjetitelji uz burgere najčešće birati pivo, iznenadili smo se vidjevši zaista mnogo njih s čašama punim šarenih koktela. Odlučili smo stoga od ekipa iz Gingle Bellsa i Picnic Craft Bara doznati koji su najpopularniji kokteli ovog festivala i od čega ih rade.

Gingle Bells kokteli

Uvijek originalni, inspirirani i nadasve vrijedni momci iz Gingle Bellsa otkrili su nam da se na ovom festivalu najviše traže tri njihova koktela: Gingle Spritz, London Mule i Mango Spritz.

Ako ste ljubitelj koktela i rado istražujete recepte, sigurno ste naišli na brojne varijacije, a mi iz prve ruke doznajemo kako ih radi jedna od najiskusnijih festivalskih koktel ekipa.

London Mule

Gingle Spritz

  • svježe drobljeni led iz drobilice
  • reducirani pire od divlje trešnje,
  • sljubiti ga s ginom
  • i dobro ohlađenim prossecom

London mule

  • gin
  • sa cijeđenom limetom
  • i pikantim pivom od đumbira

Mango Spritz

  • Infuzirani sirup od manga
  • u tekilu
  • sa prossecom
Gingle Spritz

Picnic kokteli

Picnic Craft Bar sa svojim jedinstvenim i signature koktelima prava su posebnost na Burger festivalu u Zadru. Za svoj su rodni grad Picnic Mingle and Fun pripremili jedinstvenu ponudu koktela te svaki od njih nosi inspiraciju i priču o poznatim crtama grada. Jedna od najpoznatijih crtica Zadra je nevjerojatan zalazak sunca po kojem je Zadar postao svjetski poznat – stoga je i red da ima svoj koktel.

Kako bismo proslavili ljepotu zadarskog zalaska sunca i povezali ga s Alfredom Hitchcockom, kreirali smo posebni koktel nazvan Coast Card, kažu nam iz Picnica. Poslužujući ovaj koktel, Picnic će vas pitati na koga najprije pomislite ispijajući ga. Upravo tu osobu ćete upisati na razglednicu koju dobijete uz ovaj koktel, a Picnic će je poslati vašem bližnjem bilo gdje u svijet, baš kao što su stari pomorci slali svojima. Ovaj koktel se poslužuje u ručno rađenom keramičkom zadarskom svjetioniku što mu daje pravu čar.

Coast Card

Vodka oprana maslinovim uljem, Vanilija, Bosiljak, Limeta, Grejp bitter

Priprema: Vodka se infuzira sa domaćim maslinovim uljem tako da se te dvije namirnice najprije zalede. Kako se vodka ne može smrznuti, a maslinovo ulje može, lako se nakon toga razdvoji vodka koja je upila u sebe note maslinovog ulja. Dodaje se sirup od vanilije, svježi bosiljak i limeta te gorčina grejpa.

Drugi koktel je još intimnija posveta, ovaj put pčeli koju Vekijev djed (Veki je Vedran Bočičev iz Picnic Mingle & Fun op.a.) proučava cijeli život, a u koktelu Picnic koristi baš njegov pčelinji vosak i propolis. Ovaj koktel daje svježinu i ljekovitu posebnost. Kome treba lijek kad je tu Picnicov Medicine?

Medicine

Rum opran pčelinjim voskom, Drambuie, Melisa, Limun, Propolis

Priprema: 8 godina odležan rum se sporo kuha sa djedovim pčelinjim voskom tri sata. Dodaje se domaći kordial od melise, tzv. pčelinje trave, svježi limun, Drambuie liker od whiskeya i meda te djedov propolis.

Medicine

Što Picnic sprema za Asian Street Food Festival?

Ako ne stignete do Zadra na Burger festival koji traje do nedjelje 11. lipnja, ne očajavajte, jer ove iste ekipe uskoro ćete moći vidjeti i kušati njihove koktele u Zagrebu, na prvom Asian Street Food Festivalu koji počinje u četvrtak 15. lipnja. Štoviše, kako biste bili dodatno inspirirani, iz Picnica su nam pretpremijerno otkrili što su posebno pripremili upravo na temu Azije.

Picnic obožava azijsku hranu, mada ne prihvaća nesavršenost, što nije slučaj kod Japanaca koji prihvaćanje nesavršenosti nazivaju Wabi Sabi. Picnicov Wabi Sabi je ipak savršen, je li zbog domaćih ili azijskih sastojaka, iskušajte sami, kažu te dodaju da posebnost koktelu daje zadarska trešnja ubrana u Picnicovom dvorištu.

Wabi Sabi

Old Pilot’s vodka, Lillet blanc, Sake, Mirin, Riža, Trešnja, Soyino vrhnje

Priprema: hrvatska Old Pilot’s vodka i Lillet blanc se spajaju sa azijskim namirnicama: sake, mirin, soya i riža, a za voćnost je tu domaći koridal od trešnje. Ovaj koktel se klarificira kroz sojino vrhnje što mu daje svilenkastu i nježnu notu voćnosti i svježine.

Wabi sabi

Foto: PR

Učitati još
Zatvori