Journal.hr

Mini gastro vodič Knežijom: Posljednjih godina doživljava tihi, ali primjetan gastronomski procvat

Dobro došli u gastro vodič kroz Knežiju! Smještena između prometne vreve Trešnjevke i zelenih oaza Jaruna, Knežija posljednjih godina doživljava tihi, ali primjetan gastronomski procvat.

Posljednji u nizu gastro noviteta jest Keks Point, nova najslađa adresa u gradu. Smještena na adresi Papova 2, ova mala slatka oaza nudi bogat izbor ručno rađenih keksa. Posjetili smo je među prvima, a detalji o ovoj lokaciji čekaju vas na linku.

Dodajmo da se u njegovoj neposrednoj blizini nalazi i GOAT to go pizza, koja slovi za najbolju pizzu iz dostave u gradu. Osim putem dostave, pizza se može i osobno preuzeti na adresi Papova 6. Njezina tajna leži u vrhunskom, hrskavom i prozračnom tijestu koje odrađuje dugu fermentaciju te je lako probavljivo i iznimno ukusno, čak i nakon transporta.

Foto: Martina Movrić

Gastro biser među starim znancima

Tehnički gledano, Knežija je kvart omeđen sa zapada Selskom cestom, sa sjevera Zagrebačkom avenijom, s istoka željezničkom prugom, dok je njegova južna granica rijeka Sava. No, već u startu ćemo napraviti malu iznimku.

Naše mini gastro putovanje započet ćemo na Savskoj cesti, lokaciji na kojoj su smješteni dobro poznati barovi Bikers Beer Factory (Savska cesta 150) i Vintage Industrial Bar (Savska cesta 160) te jedan od najpoznatijih meksičkih restorana u gradu – Mex Cantina (Savska cesta 154).

U njihovom susjedstvu prošle je godine otvoren i pravi mali gastro biser, artisan pekarnica Kukuriku. Prilikom jednog od naših posjeta imali smo priliku razgovarati i s njezinim vlasnikom Domagojem Kordićem, koji nas je upoznao sa svojim dosadašnjim radom, s idejom i konceptom iza pekarnice te daljnjim planovima. Našeg razgovora možete se prisjetiti ovdje.

Poznata sastajališta

Krećući se prema jugu proći ćemo i uz nekoć kultni kafić Retro, koji je nakon obnove osvanuo u novom ruhu te je na njegovom mjestu otvoren Drito Bar. I sami smo posjetili Savsku 180, a što vas čeka u novom prostoru doznajte na linku.

Tek nekoliko koraka dalje, u blizini tramvajskog okretišta na Savi, smjestio se i jedan od najpopularnijih gradskih ugostiteljskih objekata – Hendrick’s Gin Garden (Horvaćanska cesta 3). U sklopu njega djelovala i slastičarnica Neka jedu kolače, no ista je preseljena na novu lokaciju u drugom dijelu grada.

U nastavku Savske ceste proteže se ono što bismo u šali mogli nazvati ‘aleja kafića’, koja zahvaljujući blizini Studentskog doma Stjepan Radić mahom privlači mlađu publiku. Među njima se kao mjesta okupljanja zasigurno ističe Zags, no vjerujemo kako svatko ima svog favorita. Ponudom se pak ističe Kavantura (Horvaćanska cesta 23a), poznati zagrebački specialty coffee shop zbog kojeg mnogi kavoljupci rado potegnu do Knežije. A mjesto za dobru kavu i koktele zasigurno je i Hamper (Savska cesta 87).

Poznate gastro adrese

Među nizom caffe barova smjestile su se i tri zanimljive gastro lokacije. Prvi od njih je street food Krojačnica. Ako vas je mimoišla informacija, isti je premješten u vanjski lokal na adresi Horvaćanska cesta 23.

U unutrašnjosti Shopping centra Knežija smjestio se i Oldschool by Franko‘s, koja se nalazi na adresi Horvaćanska cesta 31. Podsjetimo da se njihov matični restoran Franko’s Pizza & Bar našao među 15 najboljih pizzerija u Europi.

Na vrhu poslovnog kompleksa u Selskoj 215, u prostoru bivše pizzerije Baschiere i indijskog restorana Namaste, smjestio se Rooftop 215, okarakteriziran kao ultimativni spoj biljara i ukusnih pizza. Vrijedi provjeriti funkcionira li doista ovaj spoj.

Lokali bazirani na azijskoj kuhinji trend su koji posljednjih godina uspješno vlada zagrebačkom gastro scenom. S druge strane, svojevremeno su istom vladale palačinkarnice. Imali smo dojam kao da se otvaraju na svakom kutku, no ona koja je uspješno izdržala ovaj trend te i danas privlači velik broj korisnika jest palačinkarnica Galapagos (Horvaćanska cesta 31). Osim slatkih i slanih palačinki, ponuda je upotpunjena doručak i brunch menijem. U njezinoj neposrednoj blizini nalazi se i Čudesa od mesa by Magazinska klet.

Foto: Sanja Jagatić, Karla Čurin, Instagram (@kavantura, @krojacnica_streetfood, @goat_togo), Privatna arhiva, Dupe