Journal.hr
drugacije torte

Ako vam je dosta klasičnih torta, predlažemo da za iduću prigodu isprobate jedan od ovih kul recepata

Čini se da smo se pomalo zasitili istih okusa i klasika koje godinama iznova stavljamo na stol. Biskvit, krema, glazura, i tako u krug. Koliko god voljeli obiteljske klasike, primjerice dobru staru čokoladnu ili sočnu voćnu tortu, ponekad poželimo nešto novo, neobično, zabavno i drugačije. Za rođendane koji se spremaju u ovoj sezoni odlučili smo isprobati nekoliko novih deserata koji će iznenaditi i izgledom i okusom.

U posljednje vrijeme sve češće biramo recepte koji spajaju poznate slastice na nove načine. Volimo kad desert izgleda spektakularno, a ne zahtijeva sate u kuhinji. To su najčešće one torte koje se slažu umjesto da se peku, ili pak spajaju dva poznata deserta u jedan novi. “Drugačije torte” za koje vam danas donosimo recepte idealne su za kućna slavlja, rođendane i sve male trenutke koje volimo obilježiti.

U nastavku donosimo tri kul recepta koji će vas inspirirati da klasične torte na neko vrijeme pošaljete na odmor.

Torta od čokoladnih palačinka s dvije vrste kreme

Sastojci za kremu:

  • 800 ml mlijeka
  • 100 g kukuruznog škroba
  • 20 g brašna
  • 180 g šećera
  • 20 g maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g tamne čokolade
  • 50 g bijele čokolade
  • 100 ml tekućeg vrhnja (koristit ćemo po 50 ml za svaku kremu)

Priprema:

  • Preporučujem da kremu pripremite večer prije, kako bi se dobro ohladila. Pomiješajte mlijeko, škrob, brašno i šećer, zatim stavite na štednjak i kuhajte dok se ne zgusne. Kad je kuhana, dodajte maslac i vaniliju pa promiješajte.
  • Dok je još vruća, kremu podijelite na dva jednaka dijela. U jedan dodajte tamnu čokoladu, u drugi bijelu. Miješajte dok se čokolade ne otope.
  • Pokrijte površinu svake kreme prozirnom folijom tako da dodiruje kremu (da se ne stvori korica). Stavite ih u hladnjak preko noći da se stegnu.
  • Sljedeći dan dodajte po 50 ml tekućeg vrhnja u svaku kremu i izmiksajte. Trebala bi postati svilenkasta i glatka. Ako vam se u početku čini pregusta, ne brinite, kad je probate.
  • Prebacite svaku kremu u zasebnu slastičarsku vrećicu. Kreme su spremne!

Sastojci za palačinke:

  • 400 ml mlijeka (2 šalice)
  • 25 g kakaa (1 puna žlica)
  • 200 g brašna
  • 3 jaja
  • 50 g šećera (oko 2 i pol žlice)
  • 25 ml ulja (oko 2 i pol žlice)
  • Prstohvat soli
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

  • Sve sastojke izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Svaku palačinku pecite samo s jedne strane, u ovom receptu ne treba okretati palačinke.
  • Kad prstom dotaknete gornju stranu i ne lijepi se, palačinka je gotova. Vatra neka ne bude ni prejaka ni preslaba.
  • Kad se ohlade, poravnajte rubove.
  • Kad složite tortu, ostavite je najmanje jednu noć u hladnjaku da se sve lijepo sjedini. Bit ćete nagrađeni savršenom teksturom i okusom.

Cheesecake s podlogom od kroasana

Sastojci

  • 3 velika ili 4 srednja croissanta
  • 80 g omiljenog džema od borovnica
  • 80 g ricotte
  • 75 g svježih borovnica
  • 3 jaja
  • 180 g vrhnja za šlag
  • 60 g mlijeka
  • 2 žličice ekstrakta od vanilije
  • 1/4 žličice ekstrakta badema
  • Prstohvat soli
  • 2 žlice šećera
  • Korica 1 limuna

Priprema

  • Obložite kalup za kruh papirom za pečenje ili namažite maslacem 23 cm okrugli kalup za pitu.
  • Croissante narežite na jednake komade i rasporedite po kalupu.
  • Premažite džemom, zatim ricottom, pa pospite borovnicama.
  • U zdjeli vilicom ili pjenjačom izmutite jaja, dodajte mlijeko, vaniliju, ekstrakt badema i prstohvat soli.
  • Prelijte smjesu preko croissanta i pritisnite ih vilicom da se jaja i mlijeko ravnomjerno upiju.
  • Pokrijte i pustite da odstoji 20 minuta na sobnoj temperaturi.
  • U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 180°C.
  • Skinite poklopac, pospite smjesom šećera i limunove korice.
  • Pecite 30 minuta, a zatim po želji dodajte još borovnica.
  • Pecite još 20–25 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa i smjesa se ne stegne.
  • Pustite da se ohladi, narežite i po želji prelijte javorovim sirupom.

Torta na kat od cimet rolica

Sastojci:

Tijesto

  • 4 dl (2 šalice) toplog mlijeka
  • 5 žličica instant kvasca
  • 4 jaja, sobne temperature
  • 150 g maslaca, sobne temperature
  • 2 žličice soli
  • 200 g šećera
  • 1200 g glatkog brašna
  • 1 žličica mljevenog kardamoma

Nadjev

  • 240 g maslaca, sobne temperature
  • 40 g bijelog šećera
  • 280 g smeđeg šećera
  • 2 žličice paste od vanilije
  • 6 žlica vanilin šećera
  • 2 žličice mljevenog kardamoma

Frosting (krema za premazivanje)

  • 170 g krem sira
  • 75 g maslaca, sobne temperature
  • 175 g šećera u prahu
  • 1 žlica ekstrakta vanilije

Priprema:

  • Pomiješaj kvasac s toplim mlijekom i šećerom te pusti da odstoji oko 10 minuta, dok se ne zapjeni.
  • Zatim dodaj sve ostale sastojke osim maslaca. Kada se tijesto počne formirati, počni dodavati maslac, kockicu po kockicu, dok se potpuno ne sjedini.
  • Kad tijesto više ne ostaje zalijepljeno za stijenke posude, pokrij ga i pusti da odmara oko sat i pol, dok se ne udvostruči.
  • U međuvremenu, pripremi nadjev – sve sastojke jednostavno pomiješaj u zdjeli dok ne dobiješ glatku, kremastu smjesu bez grudica.
  • Tijesto razvaljaj u pravokutnik i premaži pripremljenim nadjevom. Zarolaj i nareži na kolutiće.
  • Rasporedi rolice u četiri namašćena kalupa i pusti ih da odmaraju još 20 minuta.
  • Zatim ih prelij s malo vrhnja za šlag i peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30 do 40 minuta, dok ne poprime zlatnosmeđu boju.
  • Kad su gotove, izvadi ih i pusti da se malo ohlade.
  • Za to vrijeme napravi frosting – jednostavno pomiješaj sve sastojke dok ne dobiješ glatku, svilenkastu kremu.
  • Premaži ohlađene rolice, poslaži ih u formu torte!

Foto: Instagram, Unsplash