Journal.hr
Cinnamon roll kolač

Umjesto klasičnih cimet rolica, na red je došao cinnamon roll kolač – imamo odličan recept

Jesen je službeno označila početak sezone cimet rolica. Riječ je o desertnom pecivu koje je jedno od najpopularnijih u gotovo svim krajevima svijeta, a koje nas asocira na cozy, hladniju sezonu. Cimet rolice se idealno kombiniraju uz čaj i kavu, te su u isto vrijeme i slatki comfort food kojem sladokusci ne mogu odoljeti. No, nakon što smo isprobali klasične cimet rolice, ovaj put se u našem fokusu nalazi cinnamon roll kolač.

Da, dobro ste pročitali – u pitanju je kolač inspiriran cimet rolicama koji je još ukusniji nego što zvuči na prvu pomisao, ako je to ikako moguće.

Cinnamon roll kolač – idealna jesenska poslastica

Cimet rolice su nastale u Švedskoj početkom 20. stoljeća, a s vremenom su se pojavile brojne varijacije inspirirane originalnim receptom. Nakon što su osvojile skandinavske zemlje, cimet rolice počele su se peći i jesti i u drugim krajevima svijeta. Međutim, o njihovoj popularnosti u Švedskoj dovoljno govori činjenica da je cimet rolicama posvećen jedan cijeli dan – Dan cimet rolica – koji se slavi 4. listopada.

Ipak, ako ste isprobali standardne cimet rolice, vrijeme je za cinnamon roll kolač. Sastojci su gotovo isti, a ono što se mijenja je njihova količina, kao i koraci u pripremi. Štoviše, dolazak jeseni otvorio je mogućnost da cinnamon roll kolač postane (nova) viralna poslastica, a već sada se čini da će ovaj kolač obilježiti period pred nama. Stoga, ako ste ljubitelji ovog desertnog peciva, u nastavku donosimo recept za kolač koji je inspiriran rolicama, a koji smo pronašli na TikTok profilu @foodbykhan.

Cinnamon roll kolač

Sastojci za tijesto:

  • 180 g brašna
  • pola žlice praška za pecivo
  • pola žličice sode bikarbone
  • četvrtina žličice soli
  • dva jaja
  • 150 g šećera
  • 60 ml ulja
  • 60 g maslaca
  • žlica ekstrakta vanilije
  • 180 g kiselog vrhnja

Sastojci za mješavinu cimeta i šećera

  • 70 g smeđeg šećera
  • žlica cimeta

Sastojci za glazuru od krem sira

  • 40 g šećera u prahu
  • 60 g krem sira
  • 2 žličice mlijeka ili vrhnja za šlag
@foodbykhan

This Cinnamon Roll Cake tastes exactly like a Cinnabon – soft, gooey, and loaded with that signature cinnamon swirl! 🍰✨ The perfect cozy treat in cake form! Ingredients for Cake Batter: - 1 and 1/2 cup flour - 1/2 tbsp baking powder - 1/2 tsp baking soda - 1/4 tsp salt - 2 large eggs - 3/4 cup sugar - 1 tbsp vanilla extract - 1/4 cup oil - 1/4 cup butter - 3/4 cup sour cream Ingredients for cinnamon sugar filling: - 1/3 cup brown sugar - 1 tbsp cinnamon powder Bake at 350F for 50 minutes Ingredients for Cream Cheese glaze: - 1/3 cup powder sugar - 2 oz cream cheese - 1-2 tbsp heavy cream or milk #cinnamon #cinnamoroll #cinnamoncake #loafcakes #loafcakerecipe #beginnerbaking #easycake #easybakingrecipes #creamcheesefrosting #tiktokpartner #canadiantiktok #canadiancreator #foodbykhan

♬ original sound - Sara Khan

Priprema

  • Pažljivo sjedinite sve sastojke za tijesto, te ih – miješajući – postepeno dodajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
  • Polovinu ulijte u vatrostalnu posudu, potom pospite pola mješavine cimeta i šećera, a nakon toga dodajte drugu polovinu smjese za tijesto i mješavine cimeta i šećera.
  • Kolač pecite oko 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
  • Na pečeni kolač dodajte prethodno pripremljenu glazuru od krem sira.

Preuzeto s journal.rs

Foto: Instagram (@wellnesswithsaraah_, @michellek23_), TikTok (@foodbykhan)