Jesen je službeno označila početak sezone cimet rolica. Riječ je o desertnom pecivu koje je jedno od najpopularnijih u gotovo svim krajevima svijeta, a koje nas asocira na cozy, hladniju sezonu. Cimet rolice se idealno kombiniraju uz čaj i kavu, te su u isto vrijeme i slatki comfort food kojem sladokusci ne mogu odoljeti. No, nakon što smo isprobali klasične cimet rolice, ovaj put se u našem fokusu nalazi cinnamon roll kolač.
Da, dobro ste pročitali – u pitanju je kolač inspiriran cimet rolicama koji je još ukusniji nego što zvuči na prvu pomisao, ako je to ikako moguće.
Cinnamon roll kolač – idealna jesenska poslastica
Cimet rolice su nastale u Švedskoj početkom 20. stoljeća, a s vremenom su se pojavile brojne varijacije inspirirane originalnim receptom. Nakon što su osvojile skandinavske zemlje, cimet rolice počele su se peći i jesti i u drugim krajevima svijeta. Međutim, o njihovoj popularnosti u Švedskoj dovoljno govori činjenica da je cimet rolicama posvećen jedan cijeli dan – Dan cimet rolica – koji se slavi 4. listopada.
Ipak, ako ste isprobali standardne cimet rolice, vrijeme je za cinnamon roll kolač. Sastojci su gotovo isti, a ono što se mijenja je njihova količina, kao i koraci u pripremi. Štoviše, dolazak jeseni otvorio je mogućnost da cinnamon roll kolač postane (nova) viralna poslastica, a već sada se čini da će ovaj kolač obilježiti period pred nama. Stoga, ako ste ljubitelji ovog desertnog peciva, u nastavku donosimo recept za kolač koji je inspiriran rolicama, a koji smo pronašli na TikTok profilu @foodbykhan.
Cinnamon roll kolač
Sastojci za tijesto:
- 180 g brašna
- pola žlice praška za pecivo
- pola žličice sode bikarbone
- četvrtina žličice soli
- dva jaja
- 150 g šećera
- 60 ml ulja
- 60 g maslaca
- žlica ekstrakta vanilije
- 180 g kiselog vrhnja
Sastojci za mješavinu cimeta i šećera
- 70 g smeđeg šećera
- žlica cimeta
Sastojci za glazuru od krem sira
- 40 g šećera u prahu
- 60 g krem sira
- 2 žličice mlijeka ili vrhnja za šlag
Priprema
- Pažljivo sjedinite sve sastojke za tijesto, te ih – miješajući – postepeno dodajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
- Polovinu ulijte u vatrostalnu posudu, potom pospite pola mješavine cimeta i šećera, a nakon toga dodajte drugu polovinu smjese za tijesto i mješavine cimeta i šećera.
- Kolač pecite oko 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
- Na pečeni kolač dodajte prethodno pripremljenu glazuru od krem sira.
Preuzeto s journal.rs
Foto: Instagram (@wellnesswithsaraah_, @michellek23_), TikTok (@foodbykhan)