Journal.hr
Ođe Ođe

Gastro izbor mjeseca za listopad: Jesen je stigla u novi bistro Ođe, ođe na Trešnjevačkom placu

Na Trešnjevci se ovog rujna otvorilo jedno novo, šarmantno mjesto o kojem se već priča po cijelom gradu. Ođe, ođe, mini bistro na Trešnjevačkom placu koji su otvorili Dubrovčani Pavla Miličić i Romano Nikolić, u samo mjesec dana postao je sinonim za domaću i toplu kuhinju. Ondje se spajaju okusi njihovih djetinjstava, sezonskih namirnica i – ljubavi prema druženju.

Kako su prije nekoliko dana predstavili novi jesenski meni, bio je to odličan povod da ih napokon posjetimo i uvjerimo se da je sve tako fino i šarmantno kao što nam se činilo i preko fotografija. Iako ih nismo posjetili s ciljem da ih uvrstimo u našu rubriku Journal gastro izbor mjeseca, cijeli doživljaj nam je bio toliko lijep da smo ih odlučili proglasiti našim izborom za listopad.

Journal Gastro izbor mjeseca: Listopad

Pavla i Romano najbolji su prijatelji, govore nam, već preko 30 godina, a njihova se priča o kuhanju počela pisati još tijekom studentskih dana. Oduvijek su kuhali za prijatelje, okupljali društvo oko stola i uživali u osjećaju zajedništva koji donosi dobra hrana.

Fast forward, na gastro sceni prvi su se put predstavili na zagrebačkom Adventu, gdje su prodavali svoje fritule (prikle), i odmah pokupili izvrsne recenzije i privukli puno posjetitelja. Već se tada moglo naslutiti da iza njihovog entuzijazma stoji nešto više. Na brojnim su zajedničkim putovanjima obilazili gastro tržnice i maštali o tome da jednog dana imaju svoje malo mjesto, bistro koji će biti produžetak njihove kuhinje, mjesto za druženje i opuštanje.

Kad su otkrili slobodan prostor na Trešnjevačkom placu, znali su da je to-to. Početkom rujna otvorili su svoja vrata., a od tada, kako kažu, vlada pozitivna ludnica. Ljudi su ih prigrlili, a njihova hrana, jednostavna i iskrena, brzo je osvojila sve one koji su svratili.

Od studentskog kuhanja do vlastitog bistroa

Njihova se kuhinja oslanja na sezonske i lokalne namirnice, a ideje crpe iz onoga što su kao mali jeli kod kuće, iz obiteljskih recepata njihovih mama i nona. Ođe, ođe je mala, suvremena interpretacija domaće kuhinje koja se mijenja iz tjedna u tjedan, ovisno o onome što upravo stiže na plac.

“Nemamo ambiciju biti najbolji chefovi na svijetu, ali imamo ambiciju napraviti prostor s dobrom hranom, malo pomaknutom, koja se naslanja na Dubrovnik i domaća jela”, kažu Pavla i Romano.

Ono što posebno osvaja kod Ođe, ođe je autentična povezanost s placem. Pavla i Romano svakodnevno se druže s prodavačima, s “tetama i dundima s placa” koji im pokazuju fotografije svojih vrtova, pričaju što uskoro stiže i savjetuju ih što uzeti. Upravo ta bliskost daje njihovoj kuhinji toplinu koju ne možete inscenirati.

“Kako smo mali bistro, nemamo puno jela pa se meni mijenja svakih mjesec dana. Dolazi nam puno istih ljudi iz kvarta, pa želimo da im uvijek bude zanimljivo. Gledamo što smo mi jeli kao djeca i što je trenutno svježe i sezonsko ovdje na placu, pa tako kreiramo jela.”, objašnjavaju.

Što smo jeli?

Meni je mali, ali promišljen; sadrži taman dovoljno različitih jela da možete probati nekoliko njih i dijeliti sa stolom. U ponudi su jela s mesom, ribom, povrćem te dnevne kombinacije koje se mijenjaju ovisno o sezoni.

Na novom meniju pronaći ćete prikle (fritule), koje dolaze u dvije verzije: od ribe, s tartarom i limunom, te one s pancetom, umakom od jogurta, vlasca i paprike. Tu je pjat s domaćim sirevima, pancetom, mariniranim inćunima, kozicama i namazom od sušenih pomidora – savršen za dijeljenje uz čašu vina.

Mi smo probali marinirane srdele s lukom, ružmarinom i acetom, poslužene uz kuhani krumpir sa začinskim biljem, jelo koje odiše jednostavnošću i svježinom. Slijedio je arancin od riže punjen kopunom u crnom vinu, poslužen na kremi od feta sira i sa salatom od cikle, mrkve i nara – pravo jesensko jelo puno okusa, boja i tekstura.

U ponudi su još i lagana salata s grilanim kruškama, kozjim sirom, džemom od pancete i bademima te jaje na oko na salsi od pečenih paprika koja dolaze uz focacciu, sir i salatu. No, ako volite topla jela na žlicu, naša velika preporuka ide dnevnim jelima. Naime, svaki dan u ponudi je novo dnevno jelo.

Upravo prefina dnevna jela jedan su od razloga zašto se Ođe, ođe tako brzo pretvorio u kvartovski favorit. Svaki dan donosi nešto novo i sezonsko, pa se tako ovaj tjedan kuhala od juhe od bundeve uz koju je išla i slana štrudla s blitvom i sirom, zatim topli juneći gulaš s gljivama i njokima, pa sve do jesenskog variva od povrća ili, petkom, popularnog brudeta od liganja (ili ribe) s palentom. Osim što podsjećaju na ručkove s obitelji, dnevna su jela jednostavna i prihvatljivih cijena, pa tako ručati možete za 7-10 eura (dok ni jela s menija ne prelaze 12 eura).

Naš današnji favorit bio je juneći gulaš s gljivama i njokima koji nas je osvojio na prvu. Bogat, gust, domaći, baš idealan za jesenski dan. Za kraj, tu je bila i panna cotta sa suhim smokvama u prošeku.

“Želimo da i Trešnjevački plac ponovno zaživi, da se digne i postane mjesto susreta, kao nekad”, kažu.

Mjesto za jutarnju kavu i domaći ručak

Ođe, ođe radi već od osam ujutro, a prvi gosti su oni koji dolaze popiti kavu s pogledom na šušur placa. U ponudi su i kave i sokovi, a tu su i domaća vina i rakije koje savršeno prate njihovu kuhinju. Ako se ove jeseni zateknete na Trešnjevačkom placu, svratite.

Možda ćete naići na Pavlu i Romana kako sjede s kumicama i planiraju idući jelovnik – ali ipak, najveća je vjerojatnost da ćete ih naći u pozitivnoj ludnici njihove kuhinje.

Pavla Miličić i Romano Nikolić

Dodatne informacije

Lokacija: Trešnjevački plac
Instagram: @odje_odje
Radno vrijeme: Uto-ned: 8:00-15:00

Foto: Matia Malenica