Zimski filmovi za hladne dane

Zimski filmovi za hladne dane

ice-age-collision-course-gallery-slider

Ledeno doba

Vani je dobro napadao snijeg, ne izlazi vam se iz kuće, spremni ste na cjelodnevni boravak pod dekicom, toplim napitkom i knjigom u ruci ili dobrim filmom. Donosimo prijedloge zimskih filmova, ovoga puta čija se radnja odvija u baš onom snježnom i hladnom okružju koji ste odlučili danas izbjeći. Od crtića, avanturističkog filma, romantične radnje, dobre drame pa sve do krimića, koji god da izaberete, garantirano ćete ovu subotu pred malim ekranom odlično provesti.

‘Ice Age’ tj. Ledeno doba crtić je koji je svojim prvim nastavkom 2002. godine postavio nove standarde u animaciji, no i donio jednu iznimno zanimljivu priču unutar priče koja će se provlačiti kroz sljedeća četiri nastavka. U kojem god smjeru priča išla, na kakve god nevolje glavni junaci naletjeli i sa čime se god oni borili, ono što vjerujemo, nikoga ne ostavlja ravnodušnim jesu nevolje i događaji koji se praralelno, čak i ponekad posve nesvjesno od ostatka radnje odvijaju, a glavna zvijezda u tim neopisivo komičnim trenucima je vjeverica, lik jedne zasebne priče unutar crtića.

‘The Day After Tomorrow’ tj. Dan poslije sutra film je iz 2004., no iako je prošlo sada već dvanaest godine, još uvijek se bavi, sada sve aktualnijom i opasnijom, temom globalnog zagrijavanja. Glavne junake ove uzbudljive avanturističke priče glume Dennis Quaid, Jake Gyllenhaal i Emmy Rossum. Jake Gyllenhaal se u ovom filmu pojavljuje kao vodeći glumac i ovo mu je prva ovakva velika uloga nakon svima dobro znanog filma ‘Donnie Darko’. Za razliku od duhovitog crtića Ledeno doba i svih njegovih nastavaka, ovaj film na prilično avanturistički, no nimalo bezazlen način prikazuje što se može desiti ako se zemlja ‘vrati’ u razdoblje slično onome Ledenog doba.

Dan poslije sutra

Dan poslije sutra

No, da bi uživali u snježnom prekrivaču i svim čarima zime tu je i neponovljiva Nancy Meyers sa svojim filmom ‘The Holiday’ kod nas prevedenog naslova Ljubav i praznici. Majstorica za romantične radnje, sudbonosne susrete i jednih od najljepših filmskih interijera ikad, u ovom filmu donosi radnju o dvije žene koje zamijene domove i zemlje te se zaljube u lokalne muškarce. Kate Winslet, Cameron Diaz i Jude law odlični su u filmu, a pravo je i ugodno iznenađenje glumačka izvedba Jacka Blacka.

‘Eternal Sunshine Of The Spotless Mind’ tj. Vječni sjaj nepobjedivog uma, film je koji donosi ljubavnu priču između dugogodišnjeg para Joela i Clementine koji nakoj jedne svađe odluče prekinuti vezu. No, Joel saznaje da se njegova bivša djevojka Clementine podvrgla eksperimentalnom zahvatu dr. Mierzwiaka kako bi izbrisala sjećanja na njihovu vezu. Da ga ne bi nadmašila, Joel se odlučuje za isti zahvat. Dok se Joelu brišu sjećanja, on iznova proživljava trenutke i shvaća da bi radije sačuvao sjećanje na trenutak koliko god to emotivno bolilo, neogo ga izbrisao zauvijek. Jim Carrey i Kate Winslet kao glavni glumci su odlični, a u korist priče, glume i besprijekorne režije, Oscarom nagrađenog baš za ovaj film, Michela Gondrya govori još i 64 osvojenih nagrada i sveukupno 103 nominacija.

'Eternal Sunshine Of The Spottless Mind'

Vječni sjaj nepobjedivog uma

Kako izgleda prelazak iz doba mladenaštva i bezbrižne adolescencije u svijet odraslih donosi film ‘Never Let Me Go‘, kod nas preveden s Nikad me ne ostavljaj. Keira Knightley, Carey Mulligan i Andrew Garfield ostvarili su odlične uloge prijetelja kompliciranih odnosa. Film je bio miljenik na nezavisnim i institucionalnim festivalima te je osvojio sveukupno sedam nagrada te je bio nominiran 26 puta.

'Nikad me ne ostavljaj'

‘Nikad me ne ostavljaj’

Nikad me ne ostavljaj

Nikad me ne ostavljaj

Za kraj film koji nikako ne smijete propustiti ako ste ljubitelj dobre kriminalističke priče – ‘Fargo‘. Braća Coen ovim filmom su napravili malu revoluciju u žanru, do te mjere da je čak osamnaest godina kasnije kreirana jednako uspješna TV serija, do sada u dvije sezone, a obožavatelji nestrpljivo isčekuju i najavljenu treću. Film je osvojio dva Oscara i još čak 73 nagrade po raznim festivalima te je bio još i 53 puta nominiran u raznim kategorijama. William H. Macy, Frances McDormand i Steve Buscemi su apsolutno maestralni u filmu i ovo su im jedne od najboljih uloga života. Iako je snimljen 1996. i dalje skuplja sve veći broj obožavatelja.

Fargo

Fargo

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori