Vrijeme je da legnemo pod klimu i opustimo se uz neke od ovih osam ljetnih filmova koje volimo
Vrijeme je da legnemo pod klimu i opustimo se uz neke od ovih osam ljetnih filmova koje volimo

Vrijeme je da legnemo pod klimu i opustimo se uz neke od ovih osam ljetnih filmova koje volimo

Ljeto je stiglo. Uz njega jedva čekamo plažu, more, sunčanje i koktele, no nažalost osim toga, jedan od simbola ljeta su i nepodnošljive temperature. Već se kuhamo na 35+ stupnjeva, stoga je vrijeme da legnemo pod klimu i upalimo dobar film da nas malo rashladi. Ljetni filmovi su oni koji nam donose dašak ljetne atmosfere, vibrantnosti i energije, ali i oni čija je radnja doslovno smještena u ljeto ili na moru.

Ljetni filmovi imaju i moć oraspoložiti u trenu, a upravo takvi su i ovih osam filmova koje smo odabrali.

ljetni filmovi

Grease

Najviše ljetni mjuzikl zasigurno je Grease. Ne trebamo ga previše predstavljati, ali uvijek dobro dođe jedan rewatch ovog klasika iz 1978. Sandy i Danny su tinejdžeri koji se zaljube preko ljeta. Kada dođe početak školske godine i otkriju da su sada u istoj školi, hoće li nastaviti svoju romansu? Pjesma Summer Nights iz filma je hit sama po sebi, a ljetni vibe koji film daje savršen je za vruće ljetne dane.

ljetni filmovi

Forgetting Sarah Marshall

Još jedan klasik je i komedija Forgetting Sarah Marshall. U njoj smo na odmoru na Havajima, a pratimo shrvanog Petera. Sam otputuje na Havaje kako bi lakše prebolio nedavni prekid sa svojom djevojkom Sarah, TV zvijezdom. Ono što Peter ne zna jest da Sarah putuje u isto odmaralište kao i on – i sa sobom dovodi svog novog dečka. Forgetting Sarah Marshall jedan je od onih kul rom comova koje volimo gledati iznova.

ljetni filmovi

Moonrise Kingdom

A pravi cozy ljetni đir ima film Moonrise Kingdom slavnog redatelja Wesa Andersona. Prati dvoje 12-godišnjaka koji se zaljube i pobjegnu u divljinu. Dok ih cijela ekipa ljudi krene tražiti, približava im se oluja koja im zaokupira plažu. Estetika Andersonovih filmova dovoljna je da skoro svaki njegov okarakterizira kao ljetni, no Moonrise Kingdom je možda najviše takav.

ljetni filmovi

Do the Right Thing

Ako ijedan film u povijesti vjerno prikazuje kako je to kuhati se na visokim ljetnim temperaturama onda je to Spike Leejev Do the Right Thing. Ta vrućina odlično je iskorištena u radnji jer pratimo jedan dan (najtopliji u godini) u dijelu Brooklyna gdje obitavaju susjedi različitih rasa i pozadina. Kako kroz film raste temperatura, tako raste i svačija mržnja i netrpeljivost. Tinjanju i rastu dok ne eksplodiraju u nasilje pred kraj filma.

Jaws

Iako možda uz ljeto povezujemo vedre boje i odmor, nedvojbeno je da je triler Jaws ljetni film, ipak većinu filma provodimo na plaži u moru. Dobro, na plaži i moru iz noće more, ali svakako. Jaws su još jedan kultni film koji prati lokalnog šerifa, morskog biologa i starog moreplovca koji pokušavaju uloviti morskog psa koji terorizira stanovnike njihovog malog grada.

ljetni filmovi

Barbie

Noviji ljetni filmovi također zaslužuju mjesto na našoj listi, a koji najbolje nego prošlogodišnji kinohit Barbie? Greta Gerwigova adaptacija priče o najpoznatijoj lutki na svijetu oličenje je ljeta, a ne možemo zaboraviti ni Kenovu legendarnu repliku iz filma: My job is beach. Međutim, Barbie nije samo vesela ljetna komedija. Uz sav humor i pjesmu, donosi i važnu društvenu poruku. Naše dojmove o filmu možete pročitati ovdje.

ljetni filmovi

My Neighbour Totoro

Kad se dvije djevojčice presele na selo kako bi bile blizu svoje bolesne majke, upuste se u avanture s čudesnim šumskim duhovima koji žive u blizini. Jedan od njih je i veliki Totoro koji se sprijatelji s djevojčicama. Ovo je premisa preslatkog animea My Neighbour Totoro legendarnog redatelja Hayaoa Miyazakija. Film je pravi skriveni dragulj njegove karijere i jedan od onih filmova koji će vas raznježiti.

ljetni filmovi

The Sandlot

Smješten u ljeto 1962. godine, poznati film The Sandlot (uz koji su mnogi od nas odrasli), prati grupu dječaka koji svoje ljeto provode igrajući bejzbol i upuštajući se u razne avanture. Film budi nostalgiju za onim vremenom kad nije bilo posla i čekanja godišnjeg, kad smo kao djeca svoja ljeta provodili na otvorenom izvodeći svakakve dogodovštine.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori