Prva knjiga u 2022. koja je postala pravi hit i već je najavljen i film

Prva knjiga u 2022. koja je postala pravi
hit i već je najavljen i film

Otkad smo zakoračili u 2022. polako su nam počeli pristizati intrigantni književni noviteti. Domaće police knjižara trenutno zaista vrve naslovima koje želimo što prije pročitati, kao što je, primjerice, roman Quentina Tarantina Bilo jednom u Hollywoodu.

Ove godine želimo dublje zaroniti i u svijet celebrity književnosti koja zaista vrijedi, a cijeli popis donijeli smo vam ovdje. Međutim, fikcija će se uvijek naći visoko na listi bookish prioriteta pa tako od samog početka godine pratimo koja će se knjiga nametnuti među bestsellere već u siječnju.

Među prvima je to uspjelo upravo romanu autorice Nite Prose pod nazivom The Maid. U pitanju je kvazidetektivska priča, popularni whodunit žanr s malim obratom. Krimić je već zapeo za oko mnogim svjetski popularnim portalima kao što su W Magazine i Book Riot, a prije samog izlaska našla se na listima brojnih magazina kao jedna od najiščekivanijih knjiga 2022. godine. I doista – radnjom je oduševila i prve kritičare, kao i publiku koja ju je odmah naručila.

The Maid – Zabavna whodunit priča koja podsjeća na detektivske klasike

Radnja knjige vrti se oko Molly Gray, mlade djevojka koja se nikad nije uklapala u društvo kako su htjeli svi oko nje. Sad joj je 25 godina, ali Molly nikad nije razvila socijalne vještine koje današnji svijet tako zahtijeva. Otkad je član njezine obitelji koji joj je objašnjavao kompleksan svijet preminuo, Molly se pokušava sama probiti kroz svaki dan. Spletom okolnosti počne raditi u hotelu kao pomoćnica – i sama se iznenadi kad otkrije da zaista uživa u tom poslu. Opsjednuta je redom, pazi na detalje, ispunjava svaki svoj zadatak za goste u hotelu Regency Grand.

Međutim, divna rutina u koju se uigrala naprasno je prekinuta kad u hotel dođe bogataš Charles Black, a Molly ga u njegovoj sobi pronađe – mrtvog. Njezino neobično ponašanje i netipičan karakter uskoro je čine glavnim sumnjivcem pred policijom, a slučajnost za slučajnošću čini je sve logičnijom ubojicom. Molly više ni sama ne zna kako da se izvuče iz ove situacije, ali ljudi od kojih to nikad ne bi očekivala udruže se kako bi otkrili što se zaista dogodilo gospodinu Blacku i spasili Molly.

Uz primjes Agathe Christie i hitova poput knjige Murder on the Orient Express i serijala Clue, The Maid je jednostavno neodoljivo zabavna priča koja, osim napete intrige, donosi zbilja jedinstvene likove i neočekivane, ali dirljive odnose u prvi plan. U više su je navrata čitatelji opisali kao spoj krimića i knjige Eleanor Oliphant is Completely Fine koja se proslavila upravo jedinstvenim osvrtom na usamljenu djevojku koja se teško uklapa u standarde i postepeno pronalazi vlastitu svrhu i prave ljude.

Prije nego što je knjiga uopće izašla, premisa je zaintrigirala filmske studije pa tako Universal Studios već ima prava na snimanje filma po knjizi Nite Prose. U filmu bi trebala glumiti Florence Pugh, mlada glumica koja je u posljednjih nekoliko godina nanizala zaista nekoliko izvrsnih uloga u filmovima kao što su Little Women, Midsommar i Black Widow. Još uvijek nema novih detalja o filmu, ali ne sumnjamo da će, kao i knjiga, postati hit u vrlo kratkom roku.

Foto: Instagram, Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori