Zimski filmovi za toplotne udare

Zimski filmovi za toplotne udare

Fargo

Fargo

Zimski filmovi

Treća sezone TV serije Fargo završila je prije nešto više od mjesec dana… I ne možemo prežaliti što nema barem još koja epizoda koja će nas instantno prebaciti u američko zimsko područje Sjeverne Dakote. Posebno nam je privlačna zbog radnje koja se tijekom sve tri sezone odvijala većim dijelom tijekom zime te su dramski prizori usred snijegom zametenih područja postali nešto što očekujemo od krajolika i atmosfere ove serije.

Takvi prizori posebno su nam ugodni oku dok traju ove visoke ljetne temperature. Nemojte nas krivo razumjeti – i mi smo jedva dočekali ljeto. No, osvježenje, makar u vidu dobrog filma u kojemu prevladava snježni pokrivač – nikada nećemo odbiti.

Fargo

Izvrstan krimić s crnohumornim štihom režirao je Joel Coen prema scenariju koji je napisao s bratom Ethanom. Na Festivalu u Cannesu dobio je nagradu za najboljeg redatelja. Frances McDormand nagrađena je Oscarom za najbolju glumicu, a Joel i Ethan Oscarom za najbolji scenarij. “Fargo” je po mišljenju mnogih kritičara najbolji film u karijeri braće Coen. Prodavač rabljenih automobila Jerry Lundegaard (glumi ga W. H. Macy) upao je u velike dugove te je odlučio organizirati otmicu svoje žene kako bi od njezinog bogatog oca Wadea Gustafsona (glumi ga H. Presnell) dobio visoku otkupninu. Jerry živi u Minneapolisu, u saveznoj državi Minnesoti, a za otmicu unajmi dvojicu glupih i okrutnih kriminalaca koji žive u gradu Fargu, u Sjevernoj Dakoti. Od tog trenutka događaji će poprimiti neplanirani tijek. Otmičari za sobom ostavljaju mrtva tijela. Slučaj preuzima policajka Marge Gunderson (F. McDormand), koju ni trudnoća ne može omesti.

FILE - In this 1996 file publicity photo originally released by Gramercy Pictures, actress Frances McDormand, left, is shown in this scene from the movie "Fargo." When the movie debuted in 1996, many residents in the North Dakota city were not fans of the film’s dark humor, not to mention the heavy accents. But the fame and cash from the movie eventually brought many Fargo residents around. Now, 16 years later, Fargo awaits the debut of a new cable television show by the same name. And many residents are less apprehensive about how their hometown will be portrayed this time around. (AP Photo/Gramercy Pictures, File) NO SALES

Svaki pravi filmofil, ili samo poklonik genijalne braće Coen, vjerojatno ima vlastiti izbor najboljeg filma u njihovom kanonu, ali ni jedna prava rasprava o tome pitanju ne može proći bez čestog spominjanja sjajnog filma Fargo, kojim su Joel i Ethan Coen možda dosegli i razinu apsolutno omiljenih filmaša kod kritike. Uz daljnjih pet nominacija, film je 1996. godine nagrađen i dvama Oscarima, koji na najbolji mogući način ilustriraju kvalitetu i kultni status ovog filma. Prvi je Oscar za najbolji originalni scenarij, kojim su Joel i Ethan Coen nagrađeni za istovremeno nesvakidašnje duhovitu i duboko potresnu fabulu Farga, u kojem svi likovi imaju jasnu motivaciju, a svi se rukavci radnje na kraju spajaju u veličanstvenoj cjelini. Drugi je otišao u ruke fenomenalne Frances McDormand, koja je ulogom uporne trudne policajke Marge ostvarila jedan od onih nastupa koji se s divljenjem prepričavaju i godinama poslije.

Beskrajan dan / Groundhog Day

Smiješan, no i pomalo zao, voditelj vremenske prognoze prisiljen je ponovno proživljavati jedan te isti dan sve dok ne učini ispravnu stvar. Philu Connorsu (glumi ga neponovljivi B. Murray), dojadilo je ići po treći put u provincijski gradić Punxsutawney. Naime, 2. veljače mora popratiti lokalni običaj, sviščevo ‘predviđanje’ trajanja zime. Nakon obavljena posla on sa snimateljem i Ritom (glumi ju Andie McDowell), simpatičnom mladom novinarkom, krene natrag u Pittsburgh, no zbog oluje oni se vrate u gradić.

Iako uvjeren da je ovo samo sitnica koja ga je spriječila da se vrati, Philu se sljedeći dan dogodi nešto o čemu nije ni pomišljao: jučerašnji dan se ponovio, potpuno isti kakav je bio. A tako i sljedeći, i sljedeći. Očajan i preneražen, Phil će pokušati sve poduzeti ne bi li se stvari vratile u normalu. Beskrajan dan odlična je američka komedija s elementima fantastike – svojedobno je bio veliki hit u kinu, a i osvojio je kritičare. Svojim izvrsnim scenarijem (koji potpisuje redatelj Harold Ramis, inače poznat i kao redatelj filmskog serijala Istjerivači duhova), duhovitim dijalozima i odličnom glumom (sjajni Bill Murray i Andie McDowell) komedija plijeni pažnju i dvadeset godina nakon nastanka te sada već pomalo uživa status kultnog filma.

Groundhog-Day

Povratnik / The Revenant

Film o kojemu se najviše pričalo prije dvije godine svakako je Povratnik. Film je to o graničaru koji je na ekspediciji trgovanja krznom na početku 19. stoljeća ranjen prilikom brutalnog medvjeđeg napada i koji pokušava preživjeti nakon što su ga napustili članovi njegovog lovnog tima. Uz Leonarda DiCaprija zapaženu ulogu ostvario je i Tom Hardy, dok je scena medvjeđeg napada zabilježena kao jedna od najuzbudljivijih scena takve vrste posljednjih godina i stvarno impresivan rad 3D umjetnika. Film je na kraju osvojio čak 3 Oscara te ostalih 76 nagrada i 172 nominacije.

Povratnik

Povratnik / The Revenant

Everest

Film Everest snimljen je prema zastrašujućoj istinitoj priči o grupi plani­nara koji su, uslijed opasne snježne oluje, zapeli na tom ledenom vrhu. Tako zatočeni ostali su prepušteni sami sebi. Glavni glumci u ovom nevjerojatnom pusto­lovnom trileru su Jake Gyllenhaal, Josh Brolin, Keira Knightley, Sam Worthington, Jason Clarke i Robin Wright. Režiju potpisuje nagrađiva­ni islandski redatelj Baltasar Kormákur.

Prancer

Za kraj donosimo naslađi prijedlog – film Prancer. Film je to iz daleke 1989. godine. Iako je od filma prošlo 28 godina i koliko god ga puta gledali – uvijek će vas dirnuti ravno u srce. Radnja donosi priču o djevojčici koja živi na farmi i koja njeguje i brine se o ranjenom sobu. No, ne o bilo kojem sobu – o onome Djeda Mraza. Ili barem tako djevojčica vjeruje.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori