Irina and Matej: Par koji je wedding fotografiju podigao na posve drugu razinu
Irina and Matej: Par koji je wedding fotografiju podigao na posve drugu razinu

Irina and Matej: Par koji je wedding
fotografiju podigao na posve drugu razinu

Vjenčanje je jedno od onih događaja koje pamtimo cijelog života i gdje stvaramo uspomene koje će trajati zauvijek. U srcu tih uspomena, osim ljubavi, smještena je i umjetnost – umjetnost koja znači zabilježiti svaki osmijeh, svaku emociju i svaki trenutak koji čini taj dan posebnim. U svijetu wedding fotografije, jedan fotografski dvojac izdvaja se po svojoj strasti, predanosti i talentu – Irina and Matej.

Irina i Matej Florschütz fotografski su par koji ima sposobnost uhvatiti suštinsku ljepotu i emociju svakog trenutka. Kroz objektiv, ovi umjetnici stvaraju priče koje ostaju urezane u sjećanje, ostavljajući trag ljubavi i radosti koji traje generacijama. Što nam je Irina otkrila u razgovoru i koje fotografije je ovaj fotografski dvojac izdvojio kao njihove favorite, saznajte u nastavku.

Irina i Matej Florschütz
Irina i Matej Florschütz
  • Kako ste počeli sa fotografiranjem vjenčanja i što vas je privuklo toj niši?

Vidjeli smo izazov i prostor za pokazati da fotografija vjenčanja može biti puno više od stereotipa fotografije vjenčanja, koja u vrijeme kada smo počeli fotografirati nije bila niti upola popularna kao danas. Ali i sama estetika, emocija i dinamika vjenčanja.

  • Vaše fotografije mogu se svrstati su svojevrsni wedding editorial. Jeste li možda razmišljali proširiti svoj talent i na neke druge niše poput npr. fashion ili beauty editoriala?

Apsolutno da! Iako vjenčanja uzimaju iznimno puno vremena i energije, želimo dati više prostora editorialima i okušati se ozbiljnije u fashion editorialima, ali i behind the scene projektima.

  • Kako biste opisali vaš glavni umjetnički stil u fotografiranju?

Na našu fotografiju najveći su utjecaj imali dokumentarni i fashion fotografi, pa volimo vjerovati da je taj utjecaj definirao i naš stil.

  • Nekada je teško uhvatiti emociju aparatom, no čini se da vama uvijek polazi za rukom. Kako?

Emocija na dan vjenčanja uglavnom ne nedostaje. Samo ih treba svjesno i prisutno dočekati, dati im prostora da se dogode. A što se tiče emocija na portretima kada smo sami s mladencima, vjerujemo da ona dolazi iz povjerenja.

  • Kako se pripremate za vjenčanja? Imate li sastanke s parovima unaprijed, planirate li posjetiti lokaciju vjenčanja unaprijed radi planiranja?

Jedan od bitnijih elemenata jest upravo komunikacija s klijentima. Radimo minimalno dva video calla kako bismo se upoznali i razumjeli viziju i ideje jedni drugih, ali isto tako kako bismo im svojim iskustvom pomogli oko planiranja timelinea, jer na kraju dana mi uvelike ovisimo o svjetlu. A što se tiče lokacije, dolazimo na vjenčanje pola sata do sat ranije kako bismo upoznali teren i svjetlo s kojim taj dan raspolažemo.

  • Kako biste opisali svoj pristup uređivanju fotografija vjenčanja? Koliko vremena obično treba da biste završili uređivanje fotografija?

Mi s vjenčanja dolazimo s oko 8000 fotografija. Uvijek kažemo da naš posao počinje tek nakon vjenčanja. Selekcija i obrada su jednako bitne kao i samo fotografiranje. Uostalom, svaka ta fotografija i dobiva vrijednost onda kada ju vi kao fotograf odaberete i uredite. U obradi smo minimalni, odnosno težimo što realnijem i neutralnijem editu.

  • Možete li podijeliti priču ili trenutak s vjenčanja koji ste zauvijek zapamtili i uvijek ga se rado sjetite?

Jako teško je izdvojiti samo jedan, stvarno. Ali uvijek su to emotivni trenuci na vjenčanjima. Ja sam ona koja plače na čitanje zavjeta na švedskom jeziku – koji ne razumijem. Ali evo, posebno emotivan trenutak nam je bio u Pugliji, u čarobnom Palazzo Daniele. Večera uz svijeće na otvorenom, emotivni govor,… I onda u jednom trenutku govora čujemo svoje ime. I mladenci i roditelji su izdvojili retke kako bi se zahvalili upravo nama i kako bi ispričali cijelu priču o tome kako su se nevjerojatne stvari posložile da nas dovedu na vjenčanje.

Foto: Irina and Matej

Instagram: @irinaandmatej

Učitati još
Zatvori