Vikend u Zagrebu: Sjajna događanja koja će uljepšati i kišne dan
Vikend u Zagrebu: Sjajna događanja koja će uljepšati i kišne dan

Vikend u Zagrebu: Sjajna događanja koja
će uljepšati i kišne dan

S krajem radnog tjedna stižu i prijedlozi kako provesti vikend u Zagrebu! U tijeku su dva vrlo zabavna filmska festivala, a u gradu je moguće razgledati i niz zanimljivih izložbi. Ipak, ovaj vikend je kao stvoren za odlazak na koncert i/ili posjet kazalištu. Najbolje od najboljeg, kao i svakog tjedna, čeka vas u nastavku teksta.

Festivali u tijeku

KinoKino

U Kinoteci se sve do nedjelje, 2. listopada održava sedmo izdanje KinoKino – Filmskog festival za djecu. Glavni program KinoKina iz godine u godinu donosi presjek najvažnijih recentnih dugometražnih igranih filmova iz cijeloga s svijeta, različitih žanrova i tema, kojima je zajednička neustrašivost glavnih junaka i junakinja u borbi za bolji svijet. Detaljan pregled sadržaja i kino projekcija koje vas očekuju u sklopu festivala možete pogledati ovdje.

Food Film Festival

Najdugovječniji zagrebački street food festival – Food Film Festival Zagreb vratio se u centar Zagreba, točnije u najljepši zagrebački  park Zrinjevac. Festival je ovo koji uspješno spaja dvije vrlo nam drage stvari – hranu i umjetnost. Nećemo dužiti, čeka nas sjajan program, a isti je dostupan ovdje. 

zkm

Vrijeme je za kazalište

Vikend pred nama možete iskoristiti i za posjet kazalištu. Tako je u petak i subotu na rasporedu Zagrebačkog kazališta mladih zakazana Ana Karenjina, dok nedjelja donosi predstavu Drama o ljetu.

Petak u Hrvatskom narodnom kazalištu nam donosi priliku da uživamo u posljednjoj ovogodišnjoj izvedbi Svjetskog festivala kazališta – predstavi Diptih: Vrata koja nedostaju i Izgubljena soba. Subota je rezervirana za balet Gospođa Bovary.

Početak listopada na Sceni Vidra rezerviran je za čak dvije premijere. U subotu, 1. listopada zagrebačka će publika po prvi puta vidjeti kako to izgleda kada Tarik Filipović preuzme ulogu doktora seksologije, profesora i plejboja. Predstava je opisana kao odlazak na uzbudljiv safari i kroz prašumu pojmova iz područja seksualnosti. Režiju ove duhovite monodrame Sex i glad – doktor za one stvari potpisuje Mario Kovač.

Već narednog dana, 2. listopada, očekuje nas i premijera novog uratka nastalog u produkciji Kazališta Moruzgva. Erotska komedija Tvorničke postavke autorski je projekt domaćih autora Marine Vujčić i Ivice Ivaniševića, a u redateljskoj ulozi ovog će se puta okušati hvaljena glumica Ksenija Marinković.

Propustili ste, pogledajte (ovu izložbu)

U MSU Galeriji Muzeja suvremene umjetnosti do nedjelje, 2. listopada je moguće razgledati samostalnu izložbu Prisutnost interdisciplinarne umjetnice Moon Martine Zelenike.

U ciklusu izložbi U dijalogu – Zbirka Benko Horvat, umjetnica je odabirom artefakta iz fundusa Zbirke Benka Horvata osmislila multimedijalni umjetnički koncept. Stvorila je, u suptilnoj i suvremenoj maniri, dijalog sa slikom biblijske ikonografije navještenja – minijaturom Navještenje, nepoznatoga venecijanskog autora iz 16. stoljeća. Više o izložbi doznajte ovdje. 

koncert

Glazbeni maraton

Petak

Zadnji dan mjeseca rujna rezerviran je za Lil Drito, verziju Drita koja će služiti kao platforma za isticanje novih imena na glazbenoj sceni. Naglasak ovog glazbenog  stavljen je na trap/r’n’b zvukove, a ono je ovoga petka zakazano u prostoru Tvornice kulture.

Subota

Znameniti bečki dvojac Kruder & Dorfmeister ponovo će se naći pred zagrebačkom publikom. S dvojcem smo imali priliku ekskluzivno razgovarati prije njihovog koncerta u 9. paviljonu Zagrebačkog velesajma, a spomenutog intervjua možete se prisjetiti ovdje.

Pred zagrebačku publiku se istog datuma, u subotu 1. listopada, vraća i pjevač čija je pjesma Another Love proteklih mjeseci poharala društvene mreže. Riječ je o mladom britanskom kantautoru Tomu Odellu čiji će se koncert održati u Tvornici kulture.

koncert

Istog datuma, 1. listopada, koncert pred zagrebačkom publikom će održati i Zabranjeno pušenje. Na pozornicu zagrebačke Hale dolazi u nikada jačoj postavi pojačanoj poznatim hrvatskim blues glazbenikom Tomislavom Golubanom.

No, ni to nije sve! Najmnogobrojniji zagrebački glazbeno-umjetnički kolektiv JeboTon sprema najveću feštu ikad i to u prostoru iz kojeg su fešte u prošlom desetljeću i krenule – u Boogaloou! Ovaj bardovski sastav veličine omanjeg orkestra varijabilnog broja članova izvodi pjesme bendova iz jeboTon kolektiva, što JeboTon ansambl čini jedinim cover bendom koji izvodi isključivo vlastite autorske pjesme.

carminho

Nedjelja

Ljubitelje fada zasigurno je razveselila informacija kako u hrvatsku prijestolnicu stiže nagrađivana umjetnica Carminho. Ona slovi za jednu od najtalentiranijih i najinovativnijih pjevačica svojega naraštaja, a njezin koncert će se održati u nedjelju, 2. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Foto: PR, Pexels, Unsplash, Profimedia

Učitati još
Zatvori