Otkrivamo 5 sjajnih izložbi koje u Zagrebu možete razgledati ovog rujna
Otkrivamo 5 sjajnih izložbi koje u Zagrebu možete razgledati ovog rujna

Otkrivamo 5 sjajnih izložbi koje u Zagrebu
možete razgledati ovog rujna

S dolaskom jesenskih dana usmjereni smo kad indoor aktivnostima. U kulturnom smislu, to za mnoge znači povratak u muzeje i galerijske prostore. Ako ste se poput nas zaželjeli novih izložbi razveselit će vas informacija kako u narednim recima otkrivamo pet sjajnih izložbi koje u Zagrebu možete razgledati već ovog rujna.

Klasja Habijan
Fotografija Juraj Vuglač

Kreativno otapanje

U prostoru zagrebačke Galerije Kranjčar održava se izložba Otapanje mlade ilustratorice Klasje Habjan. Predstavljen je ciklus kolaža nastao u akvarelnim bojama i dvadesetak bilježnica u tušu. Posebnost jest i u tome što tijekom trajanja izložbe autorica izvodi radove u tušu otiskivanjem valjka i povlačenjem rollera na papiru. Najbolju pozivnicu za ovu izložbu dala je samo autorica kazavši sljedeće:

“Naslov izložbe Otapanje, prema jednome od radova, zaokružuje u cjelinu seriju kolaža nastalu kao posveta prepuštanju intuitivnom kreativnom procesu. Ta vrsta zaigrane (auto)refleksije, kroz medije kolaža, tuša i poezije, otvara prolaz u unutarnji svijet određen prolaskom vremena, izmjenama godišnjih doba, kao i prepuštanju slučaju, ludosti, slavlju i radosti.”

Izložba ostaje otvorena do srijede 21. rujna.

Izložba Frišćić
Fotografija Goran Vranić

Friščić ft. Friščić

U Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti sve do 30. listopada posjetitelji mogu razgledati izložbu Ivo Friščić, retrospektivni pregled. Kao što i samo ime sugerira, postav donosi pregled opusa akademskog slikara Ive Friščića. Predstavljene su slike iz njegovih ikoničkih ciklusa koji pokrivaju široki raspon tema od urbanih figurativnih kompozicija i apstrakcija do ekoloških tema sublimiranih u simboličke kompozicije i hiperrealistične slike cvijeća.

Paralelno s retrospektivom Ive Friščića, u Galeriji Josip Račić postavljena je izložba njegovog sina akademskog slikara Danka Friščića. Pod nazivom Metagalaktik 2 (i zaboravite sve što ste vidjeli), Danko Friščić predstavlja ciklus recentnih i “nadograđenih“” slika izvedenih mahom uljem na kvadratnim platnima različitih formata između 2015. i 2022. godine. Kompozicije se nastavljaju na autorovu otprije poznatu fascinaciju trash kulturom i žanrom znanstvene fantastike.

Izložba

Svijet robota

U Galeriji Klovićevi dvori od 15. rujna posjetitelji će moći razgledati jedinstvenu izložbu World of Robots. Riječ je o izložbi koje u Zagreb dolazi u sklopu europske turneje, a koja će domaćoj publici predstaviti najnovija zbivanja u svijetu robotike.

Posjetitelji će moći vidjeti najnoviji razvoj humanoidnih robota, skupocjene probne robotske igračke, transformatore pa čak i koncept robota koji hoda Marsom. Među zanimljivostima su zasigurno nogometne lopta na daljinski te originalne filmske relikvije kao što su Iron Man, R2D2,  Terminator i C3PO. Izložba ostaje otvorena naredna tri mjeseca, do 15. prosinca.

MSU

Fotografska kronologija

Izložba Iskustvo u gužvi, kroz podjelu na pet žanrovskih ili tematskih cjelina, donosi presjek fotografskog rada Goranke Matić. Fotografkinja je na umjetničkoj sceni prisutna više od četrdeset godina, a njezin rad se od samih početaka paralelno razvija na područjima novinske, reportažne i umjetničke fotografije. Goranka Matić svojevrsna je kroničarka zbivanja na umjetničkoj, kulturnoj, društvenoj i političkoj sceni Srbije, ali i bivše Jugoslavije.

Kao što je istaknuto u najavi izložbe, do njezinog profesionalnog angažmana kao fotografa došlo je spontano, a sve je pratila velika doza osobne znatiželje i hrabrosti pa i sklonost ka određenoj vrsti aktivizma, želja da na važnim kulturnim i društvenim događanjima prisustvuje ne samo kao fotograf na zadatku i promatrač, već kao aktivni sudionik. Izložba u Muzeju suvremene umjetnosti ostaje otvorena do 30. listopada.

Izložba

Lica gladi

Etnografski muzej je u suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku pripremio izložbu Lica gladi koja se otvara u četvrtak 22. rujna. U vremenu kada se na svjetskoj razini osmišljavaju strategije borbe protiv gladi i njezina postojanja, autorice izložbom žele osvijestiti glad, ponajprije onu nametnutu, ali i onu samonametnutu.

Tema gladi ne prikazuje se samo kroz povijest nego se posebno naglašava i borba protiv gladi u današnjem društvu. Fokusirajući se ponajprije na Hrvatsku, posjetiteljima će tema biti prikazana i u širem kontekstu gladi u svijetu. Cilj projekta Lica gladi je podizanje svijesti o problemu gladi, ali i poremećaja prehrane te važnosti pripreme uravnoteženih obroka za sve dobne skupine. Izložba ostaje otvorena sve do svibnja 2023. godine.

Foto: Pexes, Unsplash, Profimedia, PR

Učitati još
Zatvori