Kako odgojiti uspješne mlade ljude? Priručnik za sve roditelje stigao je u knjižare
Kako odgojiti uspješne mlade ljude? Priručnik za sve roditelje stigao je u knjižare

Kako odgojiti uspješne mlade ljude? Priručnik za sve roditelje stigao je u knjižare

Što je sve potrebno za „stvaranje” inovativnih i kreativnih pojedinaca koji će biti ključni za oblikovanje globalnoga gospodarstva budućnosti utemeljenog na inovacijama? Sve bitne odgovore sadržava revolucionarna knjiga Kako stvoriti inovatore – Stvaranje mladih koji će promijeniti svijet. Autor je Tony Wagner, cijenjeni američki stručnjaka za obrazovanje i suradnik Inovacijskog laboratorija Sveučilišta Harvard.

Nadahnjujući vodič Tonyja Wagnera, obogaćen s više od pedeset originalnih videosadržaja, objavljen je u izdanju Školske knjige i u prijevodu Vedrana Pavlića.

Kako stvoriti inovatore

Razvoj talenata

Tragajući za najpouzdanijim odgovorima na pitanje što bismo trebali učiniti za ciljano razvijanje poduzetničkih i inovacijskih talenata u mladih ljudi, autor knjige razgovarao je s perspektivnim inženjerima, znanstvenicima, umjetnicima, glazbenicima i drugim pojedincima koji su pokrenuli svoje tvrtke ili rade za neke od najinovativnijih kompanija na svijetu. Među njima su stručnjaci iz STEM područja te osobe s područja društvenih inovacija i socijalnog poduzetništva koje tragaju za boljim načinima rješavanja problema u društvu.

Djeca

Važnost igre

Predstavljajući upečatljive mlade inovatore, Wagner otkriva kako su odrasle osobe njegovale njihovu kreativnost i poticale im maštu, a istodobno ih poučavale da uče na primjerima vlastitih neuspjeha i ustraju. Autor pronalazi zajednički model – djetinjstvo ispunjeno kreativnom igrom temelj je za razvoj snažnih interesa koji se tijekom adolescencije i u odrasloj dobi pretvaraju u dublju svijest o karijeri i životnim ciljevima. Igra, strast i svijest o cilju silnice su koje potiču mlade inovatore.

Djeca

Kome je namijenjena knjiga?

Knjiga Kako stvoriti inovatore specifična je i po tome što je jednako inovativna koliko i tema kojom se bavi. Osim standardnih mogućnosti koje pruža tiskani format, knjiga ima i dodatni mrežni sadržaj – više od pedeset originalnih kratkih videa koji dodatno objašnjavaju ključne ideje iz knjige.

Knjiga je namijenjena roditeljima, odgojiteljima, učiteljima, srednjoškolskim i sveučilišnim profesorima, mentorima, poslodavcima, političarima, gospodarskim stratezima i svima koji žele znati što pokreće razvoj inovativnog razmišljanja od najranije dobi.

Djeca

Pripadnici inovativnog naraštaja

„Mnogi pripadnici inovativnog naraštaja vrlo su zabrinuti za budućnost planeta, teže zdravijem načinu života, a više od zarade zanima ih da učine razliku. Međutim, silnice tradicije rade protiv njih. Mnogi roditelji i dalje se nadaju da će njihova djeca odabrati prestižne karijere i biti imućnija od njih. Previše učitelja i poslodavaca još nagrađuje starinske oblike ponašanja, poštovanje autoriteta i težnje konvencionalno definiranom uspjehu, a motivaciju nude prema načelu mrkve i batine. Rezultat svega toga jest to da su mnogi pripadnici inovativnog naraštaja sumnjičavi prema autoritetu odraslih i institucijama koje vode stariji naraštaji. Škola je igra za koju inovativni naraštaj zna da je mora odigrati kako bi dobio ‘papir’, ali to čini sa što manje truda”, navodi autor knjige.

Djeca

Za sjajnu budućnost

Moramo mijenjati svoje škole, radna mjesta i roditeljske navike želimo li aktivno poticati inovativni naraštaj da razvije gospodarstvo i način života utemeljen na inovacijama. Autor poziva čitatelje tog priručnika neka čitaju, gledaju, slušaju i uče te neka razmišljaju, dijele svoje ideje i raspravljaju sa svojim prijateljima i kolegama. „Želimo li za svoju djecu i unuke stvoriti snažnu ekonomsku budućnost i održiv način života, puno je toga što svi možemo i moramo zajedno učiniti”, poručuje Tony Wagner.

Učitati još
Zatvori