Nikola Vrljić otvara izložbu u Galeriji Trotoar – otkrio nam je detalje
Nikola Vrljić otvara izložbu u Galeriji Trotoar – otkrio nam je detalje

Nikola Vrljić otvara izložbu u Galeriji
Trotoar – otkrio nam je detalje

Sutra, 21. rujna 2023., u 19 sati, galerija Trotoar otvara samostalnu izložbu kipara Nikole Vrljića Uzmi sve što ti život pruža 2. Ovo je druga izložba u Trotoaru, novootvorenoj galeriji suvremene umjetnosti u Mesničkoj 7 u Zagrebu koju je otvorila sjajna izložba Pavla Pavlovića.

Uzmi sve što ti život pruža 2 (ili Cars, Kisses and Afterlife) nova je izložba Nikole Vrljića kojom nastavlja svoju potragu za drugačijom stvarnošću; predstavlja nam provokativan, neodoljivo privlačan i duhovit nastavak života. Nakon što je u izložbenu arenu izveo skupinu cirkusanata na rubu groteske (Cirkus!, 2014.), zatim sfinge koje pokušavaju pobjeći od svog nasljeđa i unaprijed zadane sudbine (Odbjegli, 2018.), a potom i neobičnu zajednicu Oza, predimenzioniranog raka, bombardera, sirenu i ostale (Opsada Oza, 2021.), umjetnik nam sada nudi zagrobni serijal. 

 

nikola-vrljić-galerija-trotoar4

Nikola Vrljić

Nikola Vrljić (1980., Zagreb) diplomirao je kiparstvo 2007. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Održao je preko 20 samostalnih izložaba, među kojima su Opsada Oza u Galeriji Bačva HDLU-a u Zagrebu (2021.) i u Galeriji Meštrović u Splitu (2022.), Zagrepčani u Galeriji Poola u Puli (2021.), Odbjegli u Studiiju Moderne Galerije “Josip Račić” u Zagrebu (2018.) i Cirkus! u Glitpoteci HAZU u Zagrebu (2014.). Više puta je nagrađivan na natječajima za javne radove i spomenike te je izveo desetak javnih skulptura. Dobitnik je nagrade HDLU-a za najbolju izložbu u 2021. godini. Uspjeli smo ga uloviti na kratko u užurbanom tempu pred samo otvaranje.

  • Možeš li nam objasniti naziv izložbe iz svoje perspektive? 

Radi se o mojoj fantaziji produžetka života. Protagonisti nisu mrtvi, samo su nastavili živjeti, ne prihvaćaju prestanak postojanja. Oni plešu, kupaju se, vole se, i vozikaju. Oslobođeni do kosti, nastavljaju putem užitaka u svom novom, odnosno ponovnom pokušaju. Otuda broj 2 u nazivu. Tema koja je također prisutna, a nekako je dospjela u drugi plan, je ona romantična. Svi parovi su zapravo ljubavni parovi. Prestaju upravljati vozilima i prepuštaju se jedno drugome. Bez obzira na motiv, tema je uvijek život. Kroz povijest umjetnosti lubanje su česta pojava, ali uglavnom kao podsjetnik na smrtnost i samim time vrijednost života.

 

nikola-vrljić-galerija-trotoar7
Nikola Vrljić

“Razigrani kadaveri” nositelji su priče o uživanju u životu dok još nije prekasno ili je već postalo kasno, ali njih to nimalo ne smeta da se pošteno zabave. Vrljićev senzibilitet za čudnovato u ovom je ciklusu propet do krajnjih granica pa motivi kostura nikada nisu izgledali šarmantnije dok gledatelja potiču na razmišljanje o prolaznosti vremena, postojanja, ali i apsolutne radosti življenja.  

  • Kako ti je bilo pripremati izložbu i kako se osjećaš sada pred otvaranje?

Većina radova je nastala bez ikakvog plana izlaganja. U jednoj fazi su to u ateljeu vidjeli Trotoarci i predložili izložbu u svojoj novoj galeriji. Godinama prate i podupiru moj rad, i naravno da me je zaškakljala ta mogućnost izlaganja u Trotoaru. Pogotovo jer su bili zainteresirani za crteže, što rjeđe izlažem nego skulpture. Suradnja sa privatnom galerijom je, za mene, novo iskustvo i zahvalan sam i iznenađen koliko je truda, energije i povjerenja uloženo u mene i moje radove.

Izložba objedinjuje 30-ak radova, skulpture (u keramici, bronci i aluminiju) i crteže (u akvarelu i tušu), a može se pogledati do 11. studenoga 2023. u galeriji suvremene umjetnosti Trotoar koja je otvorena u svibnju 2023. godine, a već je postala novo zagrebačko mjesto za izložbe, susrete i otkrivanje suvremene umjetničke scene. 

Radno vrijeme galerije je od srijede do petka od 11 do 19 sati, subotom od 10 do 14 sati, i po dogovoru. 

web trotoar-galerija.hr, instagram @trotoar.gallery, facebook @trotoar.gallery

nikola-vrljić-galerija-trotoar10

Foto radovi: Damir Žižić

Foto portreti:  Barbara Šarić

Učitati još
Zatvori