Večeras se otvara izložba Pavla Pavlovića u novoj zagrebačkoj galeriji Trotoar
Večeras se otvara izložba Pavla Pavlovića u novoj zagrebačkoj galeriji Trotoar

Večeras se otvara izložba Pavla Pavlovića u novoj zagrebačkoj galeriji Trotoar

Večeras u 19 sati u galeriji Trotoar u Zagrebu otvara se samostalna izložba slikara Pavla Pavlovića naslovljena „Trijumf vrlina“. Trotoar je nova galerija suvremene umjetnosti, smještena u Mesničkoj ulici 7 i bit će službeno inaugurirana upravo otvorenjem Pavlovićeve izložbe.

Novi ciklus rada

U novom ciklusu, nastalom unatrag nekoliko godina, Pavlović nastavlja graditi svoj već prepoznatljiv svemir u kojemu osobna iskustva i motivacije upotpunjuje raznorodnim elementima iz virtualnog svijeta, u svrhu traženja novih značenja i mogućnosti.

Svojim neobično kolažiranim slikarskim scenografijama daje hommage raznim meme junacima, internet fenomenima i senzacijama, ali i strip kadrovima te vlastitim dugogodišnjim inspiracijama – slikarstvu kasne gotike i rane renesanse. Kroz motive, aktere na slikama, nazive radova i naslov izložbe, Pavle se referira na osobno mu značajna djela i(ili) umjetnike iz povijesti slikarstva, suprostavljajući ih digitalnom jeziku gifova i camp estetici screensavera i stock fotografije. Sa svježim i provokativnim ironijskim odmakom – Pavle Pavlović pokazuje jedan od načina na koji suvremeno slikarstvo može konkurirati našem vremenu.

Pavle Pavlović

Pavle Pavlović (1983. Beograd), završio je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu 2002. godine. Studirao je na Slikarskom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Zlatka Kesera, a diplomirao 2010. u klasi prof. Zoltana Novaka. Od 2016. asistent je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na slikarskom odsjeku. Živi i radi u Zagrebu i Samoboru.

Recentna međunarodna izlaganja: Post- ordinary, Plan X, Milano, Italija (2023.), Grand Tour, Caja Blanca UALSP, Meksiko (2023.), Suvremeno hrvatsko slikarstvo između figuracije i apstrakcije, Muzej Revoltella, Trst, Italija (2022.), 9. Međunarodno bijenale umjetnosti, Nacionalni muzej Kine (NAMOC), Peking, Kina (2022.).

Nova galerija u Zagrebu – Trotoar

Trotoar je nova galerija suvremene umjetnosti, mjesto za izložbe, susrete i otkrivanje art scene. S uličnom lokacijom u centru Zagreba i sto pedeset metara kvadratnih izložbenog prostora, galerija se velikim ostakljenim izlozima otvara prema gradu i posjetiteljima.  Ideja o pokretanju Trotoara nastala je iz višegodišnjeg prijateljstva njegovih suosnivača; Natali Cerin, Dalibora Antonića i Martine Marić Rodrigues, kustosice galerije. Tijekom petnaestak godina zajedničkog i pasioniranog praćenja umjetničkog stvaralaštva i tržišta, stvaranjem jedinstvenog partnersko-prijateljskog odnosa, Natali, Dalibor i Martina postavili su čvrste temelje za projekt koji napokon izlazi iz okvira privatnosti.

Odabir izložbe Pavla Pavlovića za otvorenje naglašava želju prema izlaganju nekonvencionalnih autora/ica i sukladno tome različitih suvremenih poetika. Planovi Trotoara, uz samostalne autorske izložbe, usmjereni su i na grupne izložbe, inozemna gostovanja i izdavačku djelatnost.

Kustosica galerije je Martina Marić Rodrigues. Izložba je otvorena do 15. srpnja 2023. Tijekom njenog trajanja održat će se razgovor s umjetnikom, najavljen za 9. lipnja 2023. i nekoliko tematskih vođenja.

Foto: Promo

Učitati još
Zatvori