Ova tri graffiti nebodera u LA-u mogla bi postati nova turistička atrakcija 
Ova tri graffiti nebodera u LA-u mogla bi postati nova turistička atrakcija 

Ova tri graffiti nebodera u LA-u mogla bi
postati nova turistička atrakcija 

Vječno pitanje jesu li graffiti vandalizam ili umjetnost, koja je razlika i tko ju određuje, dugo će biti zanimljivo teoretičarima umjetnosti, novinarima, javnosti i inim akterima društva. Mi se danas tim pitanjem nećemo baviti. Ono što je sigurno je da je graffiti kultura itekako prisutna u kreiranju umjetničke sadašnjosti, ali i budućnosti i da izaziva i izazivat će reakcije kako god da okrenemo. Umjetnost je odavno izašla iz zatvorenih zidova galerija, muzeja i institucija, a poimanje iste od uvođenja pojma avangarde dozvoljava nam sagledati širu sliku. U svemu.

Jedan od zanimljivijih slučajeva koje recentno pratimo na društvenim mrežama je potencijalno nova turistička atrakcija u Los Angelesu. Tri napuštena nebodera u centru LA-a, intervencijom grafitera postali su pravo umjetničko djelo, koje se brzinom munje širi internetom. Nailazi na zgražanje, čuđenje, ali i obožavanje i divljenje – što je za ovu subkulturu svakodnevica.

Graffiti neboderi u centru Los Angelesa

Tri nebodera na Oceanwide Plazi u centru Los Angelesa stoje nedovršeni od 2019. godine, što su ulični umjetnici prepoznali kao priliku da ih pretvore u svoja umjetnička djela. Jedan po jedan, nastajali su graffiti koji su ovu nedovršenu urbanu betonsku džunglu pretvorili u zanimljiv projekt koji je privukao pažnju svih. Bune se investitori, susjedi su zabrinuti zbog “vandala koji se ondje kreću sa sprejevima”, arhitekti i urbanisti upozoravaju na probleme koji su i doveli do zapuštenosti, s druge strane vlada i oduševljenost živošću i bojama koje su grafiteri unijeli u ovaj dio grada, sve u svemu akcije i reakcije pljušte na sve strane. Tko zna kako će cijela priča završiti, hoće li se ova tri nebodera pretvoriti u zanimljivu turističku atrakciju ovog dijela Los Angelesa ili će grafiti potaknuti na rješavanje urbanističkih problema u gradu, ostaje vidjeti. Mi ćemo se zasad malo diviti, jer pogled na ova tri nebodera zaista je, u najmanju ruku, impozantan.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori