Misterij je napokon riješen: Otkriven je Banksyjev identitet
Misterij je napokon riješen: Otkriven je Banksyjev identitet

Misterij je napokon riješen: Otkriven
je Banksyjev identitet

Jedan od  trenutno najvećih misterija u svijetu umjetnosti zasigurno je identitet britanskog grafiti umjetniku Banksyja, čija djela već desetljećima privlače interes svjetske javnosti.

Unatoč tome što je vjerojatno najpoznatiji živući umjetnik na svijetu, Banksy je nekim čudom uspio sačuvati tajnu svog pravog identiteta. No, to bi se moglo promijeniti zbog aktualne tužbe britanske tvrtke za izradu čestitki koja je tužbu za klevetu pokrenula na Visokom sudu pravde u Londonu protiv “Umjetnika poznatog kao ‘Banksy'” i tvrtke koja provjerava autentičnost njegovih umjetnina, Pest Control Office Limite.

Banksy

Tko je Banksy?

Prema navodima Daily Maila, ista tužba sadrži i Banksyjevo pravo ime jer je “kao prvooptuženi” naveden je 53-godišnji umjetnik Robin Gunningham. Proteklih godina njegovo se ime učestalo spominjalo u razgovorima koji su tematizirali stvarni identitet omiljenog umjetnika. Naime, on također dolazi iz Bristola, Banksyjevog rodnog grada, a prepoznat je i na famoznoj fotografiji iz 2008. godine na kojoj se navodno nalazi Banksy.

Jasper Beese, Bristolac koji je pratio Banksyja na slikarskoj turneji po Meksiku 2001., ranije je rekao za Daily Beast da umjetnik tada nije tražio od ljudi da izbjegavaju govoriti medijima o njegovom pravom identitetu. “Svi smo ga znali kao Banksyja iz puba”, rekao je Beese. “Iako sam mislio da se zove Robin Banks.” Vjeruje se da je Robin Banks igra riječi na Gunninghamovo ime koje se kasnije razvilo u “Banksy”.

Banksy

Kraj sage o identitetu?

Nagađa se kako će zbog prirode tužbe Banksy biti primoran osobno se pojaviti na sudu, čime bi saga o njegovom identitetu napokon bila privedena kraju. No, hoće li zbilja biti tako pokazat će vrijeme… O ovoj temi snimljen je i niz zanimljivih filmova, a naš popis dokumentaraca o Banksyju dostupan je ovdje.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori