Banksy otkrio prvi rad nakon što mu je razotkriven identitet
Banksy otkrio prvi rad nakon što mu je razotkriven identitet

Banksy otkrio prvi rad nakon što mu
je razotkriven identitet

Istoga dana kad se pojavila Kate Middleton, pojavio se i Banksy – slučajnost? Članak smo započeli pošalicom vezanom uz suludu teoriju zavjere koja se pojavila vezano u slučaj nestanka britanske princeze, a koja je tvrdila kako je upravo se upravo ona skriva iza ovog umjetničkog imena.

Podsjetimo, Banksyjevo pravo ime jer je razotkriveno prilikom tužbe tvrtke koja provjerava autentičnost njegovih umjetnina, a u istoj je kao “kao prvooptuženi” naveden 53-godišnji umjetnik Robin Gunningham. Više detalja o ovom slučaju dostupno je ovdje, a u nastavku vam otkrivamo sve o njegovom najnovijem djelu.

Banksy London

Banksy je potvrdio autorstvo umjetničkog djela koje se pojavilo u sjevernom Londonu. Na društvene je mreže postavio fotografije prije i nakon nastanka murala izvedenog u Finsbury Parku. Isti prikazuje zelenu boju raspršenu po zidu iza posjećenog stabla, čime aludira na njegov prijašnji oblik, dok pored nje stoji osoba koja drži raspršivač.

Umjetnost je ovoga puta oživjela prirodu.

Umjetnik nije naveo koje se značenje krije iza ovog rada pa su društvene mreže ispunila različita nagađanja. Tako neki smatraju kako je riječ o komentaru aktualne klimatske krize, dok drugi u njemu pronalaze direktnu kritiku gradske vlasti i uništavanje zelenih površina. Treći pak smatraju kako je ovaj rad primjer obrnutog pristupa, odnosno kritika upućena klimatskim aktivistima koji učestalo vandaliziraju umjetnička djela.

Kao što to obično biva, umjetnost i u ovom slučaju poziva na različite komentare.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori