Dokumentarci o Banksyju koji će vas uvesti u svijet street arta i graffiti umjetnosti
Dokumentarci o Banksyju koji će vas uvesti u svijet street arta i graffiti umjetnosti

Dokumentarci o Banksyju koji će vas uvesti u svijet street arta i graffiti umjetnosti

O najpoznatijem svjetskom street art umjetniku i aktivistu već smo pisali u nekoliko navrata. Poznat je po svom specifičnom izričaju, anonimnosti koja mu još više daje na popularnosti te vještini da svoj identitet i akcije još uvijek dobro skriva. U trideset godina djelovanja, Banksy se ne bavi samo aktivizmom i crtanjem graffita već i snimanjem filmova, slikarstvom, fotografijom.

Definitivno je jedno od najkontroverznijih imena današnjice čiji se radovi prodaju u vrtoglavim milijunskim iznosima. Smatra se da ni jedna kolekcija moderne umjetnosti koja ne sadrži barem jedan Banksyjev rad nije potpuna. A on tome pristupa, očekivano, na svoj način. Koliko je umjetnost povezana s novcem i moći i kako se protiv toga boriti? Što o tome misle umjetnici, što kolekcionari, a što publika? Saznajte u ovih nekoliko filmova koje smo izdvojili. Evo koji su to Banksy dokumentarci koje trebate staviti na watch listu.

“Exit through the gift shop”

Film snimljen 2010. kojeg je režirao sam Banksy, zapravo je pseudodokumentarac o street art sceni. Narator filma je navodno Banksyjev alter ego, izvjesni Thierry Guetta – francuski umjetnik s prebivalištem u Los Angelesu. Film prati Thierryjeve pokušaje da detaljno i na uzbudljiv način prikaže svijet grafita, prateći mnoge od najpoznatijih uličnih vandala na djelu. Banksy svoj prvi film opisuje kao „film o čovjeku koji je pokušao snimiti film o meni“. Definitivna preporuka.

„Saving Banksy“

Priča počinje upravo 2010. kada Banksy odlazi na turneju povodom izlaska filma “Exit From The Gift Shop”. Paralelno je počeo crtati zidove u San Franciscu koji su redovito brzo bili uklanjani, jer su vlasnici zgrada bili uvjereni da se radi o „klincima koji šaraju“. Međutim jedan od kolekcionara prepoznao je Banksyja i o vlastitom trošku ga je sačuvao – skinuo je daske na kojima je bio nacrtan Banksyjev štakor. Izvršni producent filma je upravo ovaj kolekcionar, Brian Greif, a u filmu se cijelo vrijeme isprepliću pitanja s idejama ima li smisla čuvati street art na ulicama. Koliko vrijede radovi i koliko ih ljudi prepoznaju, te zašto neke Banksyjeve radove ne žele otkupiti galerije, a privatni kolekcionari se za njih trgaju? Ovaj film otvara mnoga pitanja i daje dobar detaljan uvod u ono što je street art danas, i koliko tu ima ideala, a koliko prljavog novca. Ovaj film svkako spada na listu “Banksy dokumentarci koje morate pogledati”.

“The Banksy Job”

Film je ovo o, kako je sam sebe opisao, art – teroristu Andyju Linku, koji je ukrao Banksyjevu skulpturu „The Drinker“ iz Londonskog parka u Shaftesbury Avenue 2004. Priča se komplicira na mnogo načina, ali nas vodi kroz jednu sjajnu prizmu kriminala, umjetnosti i dilera umjetnina u 21. stoljeću. Ovaj film daje jasnu sliku i predodžbu o svijetu milijuna i umjetnosti.

“The Man Who Stole Banksy”

Ovaj film iz 2018. vodi nas na Bliski Istok. Banksy i njegova ekipa 2007. odlaze u Betlehem i okupiranu Palestinu gdje počinju crtati umjetničke radove duž cijelog West Band zida. Banksy naravno podiže prašinu crtežom izraelskog vojnika koji legitimira magarca, a cijela stvar se komplicira kad izvjesni vozač taksija Valid izreže taj komad zida i odluči ga prodati na aukciji. Ponovno je to priča o tome kako i koliko slučajni prolaznici u kombinaciji s kolekcionarima pokušavaju zaraditi milijune na uličnoj umjetnosti koja je nastala ondje iz nekih drugih razloga.

“Banksy Does New York”

Dokumentarac o umjetniku i njegovom pohodu na New York 2013. godine, u kojem se provlače izvanredna aktivistička, politička i umjetnička djela uz pažnju cijele javnosti. Odličan dokumentarac o velikoj uličnoj izložbi u gradu koji nikad ne spava, ali i portretu samog grada.

“Banksy & The Rise of Outlaw Art”

Još jedan fora dokumentarac o graffiti i street art umjetnosti. Od ilegalnog undergrounda do globalnog umjetničkog pokreta, ovaj film uvest će vas u svijet najpoznatijeg svjetskog artista koji zaista vjeruje da je ono što radi umjetnička revolucija. Ovo je posljednji na našoj listi Banksy dokumentaraca koji svakako trebate pogledati.

Foto: Unsplah, banksy.co.uk

Učitati još
Zatvori