Najljepše božićne priče

Najljepše božićne priče

Fantasia 2000 - The Steadfast Tin Soldier

Fantasia 2000 – The Steadfast Tin Soldier

Osim predstava, filmova i božićne glazbe, ovo doba obilježile su i neke od najljepših božićnih priča ikada. I bez obzira na brojne ekranizacije, animirane filmove, volimo im se vratiti u njihovom originalnom, tiskanom obliku. Bilo da ćete ih čitati nekome drugome, svojoj djeci ili samo da se podsjetite na bajke koje su mnogima obilježile djetinjstvo, ovo su priče i knjige koje biste trebali imati u svojoj biblioteci, a ako ih već imate, posegnite za jednom i uljepšajte si neku od zimskih večeri.

Prva na popisu nam je kultna priča Djevojčice sa šibicama velikog pisca koji je ostavio pečat vjerovatno svakom djetinjstvu, Hansa Christiana Andersena. Andersen je bio danski pisac koji je živio u 19. stoljeću i njegove su priče prevedene na više od 150 jezika. Inspiracija je bio za mnoge predstave, filmove, balete i crtiće. Djevojčica sa šibicama originalno je priča inspirirana crtežom Johana Thomasa Lundbyea i incidentom koji se desio Andersenovoj majci kada je bila djevojčica. Napisana devet godina nakon što je Charles Dickens napisao Olivera Twista, priča na romantičan način govori o tada možda najugroženijem dijelu stanovništva – siromašnoj i napuštenoj djeci. Iako je tema teška i izaziva teške osjećaje, a nerijetko i ‘knedlu u grlu’, ovo je priča s poukom, namijenjena baš za božićno doba.

Djevojčica sa šibicama

The Little Match Girl / Djevojčica sa šibicama

Charles Dickens je 1843. objavio svoju legendarnu Božićnu priču koja govori o škrtom direktoru Londonske banke Scroogu kojeg posjećuje nećak koji ga moli da ga pusti s posla na Božić. On ga pušta, ali uz uvjet da mu taj dan neće biti plaćen. Nakon što Scrooge zatvori ured, dolazi mu duh prijatelja Marleya u okovima i govori mu da će ga posjetiti tri duha: prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Nakon što mu duh budućnosti pokaže njegov grob zameten snjegom i obitelj koja se veseli njegovoj smrti, Scrooge ispravlja svoje krive postupke i odlazi nećaku na proslavu Božića te donosi jelo i piće. Svi sretno i zajedno slave Božić.

Božićna Priča, ilustracije Johna Leecha

Božićna Priča, ilustracije Johna Leecha

Prvo izdanje Božićne priče donosi i ilustracije koje je napravio John Leech. Priča je po izlasku doživjela instantan uspjeh, prodavši se u 6000 kopija samo u prvom vikendu. Iako je priča bila napisana kako bi Dickens dobio novac da otplati dug, ona je do danas ostala jedna od najpopularnijih i najdugovječnijih božićnih priča.

Božićna Priča, ilustracije Johna Leecha

Božićna Priča, ilustracije Johna Leecha

Veliki Američki književnik Mark Twain 1875. godine je napisao pismo svojoj trogodišnjoj kćerki kao da joj Djed Mraz šalje pismo gdje joj javlja da je dobio njezino pismo i tješi ju. Mark Twain je napisao to pismo, tu prekrasnu priču jer je njegova kćer bila bolesna i tom divnom i inspirativnom roditeljskom gestom Božić joj je učinio posebnijim. A pismo, tj. priča isti efekt ostavlja na svakome tko ju pročita.

Robert L. May je 1939. napisao priču i pjesmu o Rudolphu, crvenonosom sobu, fiktivnom liku, jednom od sobova pomagačima Djeda Mraza. Priča je po izdanju odmah izašla u 2.4 milijuna primjeraka i odmah je postala jedna od najpopularnijih božićnih priča. Johnny Marks adaptirao ju je i uglazbio, no tek s izvedbom Genea Autryja 1949. pjesma je postigla svjetsku slavu.

https://www.youtube.com/watch?v=7ara3-hDH6I

Kositreni vojnik još je jedna priča Hansa Christiana Andersena u kojoj se igračka vojnika zaljubi u papirnatu balerinu. Ovo je jedina priča Hansa Christiana Andersena koja nije nastala prema nekoj narodnoj priči i poznatom motivu, već ju je kreirao posve iz svoje mašte. Označila je novo razdoblje njegovog književnog stvaralaštva i oživjela je svijet igračaka, plesnih figura, dvoraca, labudova i svih magičnih likova dječjih igara i igračaka.

A koliko se te klasične priče snažne i dan danas govori i crtica da je baš priča Kositrenog vojnika inspirirala francuski duo Daft Punk za njihov video Instant Crush.

Fantasia 2000 (The Steadfast Tin Soldier)

Fantasia 2000 (The Steadfast Tin Soldier)

Foto: Screenshot, Fantasia 2000 – The Steadfast Tin Soldier

 

Učitati još
Zatvori