Rad Julija Knifera kao iznenađenje na aukciji

Rad Julija Knifera kao
iznenađenje na aukciji

Julije Knifer

Postav izložbe ‘Julije Knifer: Bez kompromisa’, MSU, 2014.

Poznata slika Kompozicija no. 12 velikana hrvatske likovne umjetnosti Julija Knifera na prošlotjednoj aukciji, 22. studenog dostigla je svoju rekordnu cijenu i najveću među svim Kniferovim radovima do sada. Aukcija renomirane kuće Dorotheum u Beču u Austriji počela je s početnom procjenom od 40.000 do 60.000 eura, a do kraja aukcije dosegla je 161.600 eura čime je postala najskuplje prodano Kniferovo djelo ikada.

Julije Knifer, Kompozicija 12

Kompozicija no. 12

Ovo iznenađenje zateklo je i aukcijsku kuću koja je start same aukcije opisala kao ‘iznenađujući početak postizanja rekordne cijene za rad Julija Knifera i početak svih ostalih iznenađenja do kraja aukcije’. Ostali umjetnici i njihovi radovi koji su iznenadili su Rudolfo Arico i Emilio Scanavino, dok su standardno očekivane impresivne cijene ostvarila djela Lucia Fontane, Giuseppea Uncinija i Paola Scheggija. Do sada su, također za impresivne cijene, prodana tri Kniferova djela na aukciji Dorotheuma i to 2008. godine, 2013. i u lipnju ove godine.

Podsjetimo, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu je od 20. rujna pa do 6. prosinca 2014. bila postavljena prva retrospektiva ‘umjetnika koji je svojim nekonvencionalnim pristupom mediju slikarstva obilježio drugu polovicu 20. stoljeća’.

Foto: Dorotheum, Filip Beusan

Učitati još
Zatvori