Vikend prijedlog: Kuća Klajn otvara vrata odličnim programom za velike i male
Vikend prijedlog: Kuća Klajn otvara vrata odličnim programom za velike i male

Vikend prijedlog: Kuća Klajn otvara vrata
odličnim programom za velike i male

Prije malo više od dvije godine pisali smo o sjajnom kulturnom projektu koji bi mogao promijeniti kulturno naličje Zagorja Zagreba, a imati dobar impact i na hrvatsku kulturnu scenu. Kuća Klajn se od ideje, preko kickstarter kampanje, do provedbe u dvije godine prometnula u pravu malu kulturnu ustanovu. Ovog vikenda tak otvaraju vrata svih prostorija u kući i oko nje i pripremili su sjajan bogati program koji vam može biti sjajna ideja za vikend u okolici Zagreba.

Kuća Klajn

Kuća Klajn, smještena u centru Klanjca jedinstveni je prostor boravka, kreacije i izvedbe namijenjen umjetnicima, kreativcima i zajednici, izvan dinamike velikog grada. Zgrada je godinama imala razne namjene, od kina, škole i hotela, a sada je dobila mogućnost postati pravi kulturni centar koji slavi umjetnost. Vlasnici i vrijedna ekipa okupljena oko projekta na kući zadnjih par godina rade punom parom, a nakon što su prije dvije godine pokrenuli i Kickstarter kampanju kako bi prikupili novac za obnovu i opremanje multifunkcionalne dvorane u Kući Klajn, sada posjetitelji mogu uživati u onome što je za njih pripremano.

Dobrodošli kući

Trodnevnim programom “Dobrodošli Kući” Kućni Kolektiv slavi vrijednost Kuće Klajn koja počiva u njenoj ulozi kao utočišta za kreativne umove i inspirativnog prostora za boravak, kreaciju i izvedbe koje ova Kuća donosi u život Klanjca, ali i svih onih koji su prepoznali značaj ovog prostora.

Obnovljeno staro zagorsko Kino Martin

Program započinje otvaranjem obnovljene dvorane Kina Martin, što ujedno simbolizira daljnje ukorjenjivanje u tkivo klanječke i regionalne kulture, te stvaranje mjesta u kojem umjetnici mogu stvarati u mirnom ambijentu Zagorja, dok se publika susreće s vrhunskim suvremenim izvedbama iz Europe i Hrvatske. Sama dvorana Kina obnovljena je sredstvima donacije privatnih i fizičkih osoba iz Hrvatske i inozemstva.

Priča o Kinu Martin

U petak u 19 sati na rasporedu je projekcija filma Martin u oblacima, a evo što o filmu, ali i povijesti kina kaže Kućni kolektiv.

Čim smo počeli istraživati povijest Kuće, odmah smo naišli na ime Martina Someka, legendarnog klanječkog projekcionista. Svi ga pamte i svatko ima anegdotu o njemu. Stariji se s osmijehom prisjećaju njegovog fiće, francuske kapice i premotavanja filmskih rola, dok mlađi pričaju koliko su puta od “stričeka Martina” žicali filmske plakate.

Iako nismo uspjeli pronaći niti jednu njegovu fotografiju, iz priča i sjećanja uspjeli smo skicirati njegov lik, koji je na početku jedno vrijeme “boravio” naslonjen na prozorčiće projekcijske kabine. Kasnije je iz toga nastao i logotip kina za kojeg su zaslužni Dorotea Škrabo i Marko Dajak (inače i autor originalne skice sa zida).

Premda se kino prvo zvalo “Jedinstvo”, nakon Martinove smrti kino kojeg su tada vodili Snježana Horvatin i Vitomir Zamuda u sklopu klanječkog Narodnog sveučilišta, odnosno Kulturnog centra je preimenovano u “Kino Martin”.

Nama ni jedna druga opcija nije dolazila u obzir osim da zadržimo naziv, a nakon što smo još 2021. čuli priču o filmu “Martin u oblacima” potpuno je jasno bilo da ćemo i taj film (napokon) (po)gledati u kinu Martin.

kino martin_2

Naime, kada je ranih 1960ih godina u kina stigao film Branka Bauera “Martin u oblacima”, navodno se naš Martin ozbiljno naljutio kada je išao na klanječku željezničku stanicu po nove filmske kopije koje su stigle. Među njima je bio i spomenuti naslov, za kojeg je Martin bio uvjeren da je poslan kao neka spačka, odnosno da mu je netko smjestio i da se s njime šali. Odbio je prikazati film i poslao ga natrag za Zagreb.

Tako u Klanjcu nikada nije prikazana Bauerova komedija, a mi smo odlučili baš tim filmom odati počast Martinu, ne kao “spačku”, već uz veliko poštovanje osobi koja je za ovo kino živjela.

Dragi Martine, nove filmske pustolovine ponovno počinju, a mi ćemo se truditi s jednakim žarom živjeti za ovo kino, za nove publike i klince koji će možda žicati plakate filmova. – kažu iz Kuće Klajn.

kuća klajn

Bogat program za male i velike

Osim toga, Kuća stavlja u funkciju sve prostore u i oko kuće. Gledat će se filmovi, plesne i cirkuske predstave za djecu i odrasle, izložbe i radionice, a umjetnici i susjedi će se družiti uz kulturu te finu hranu i piće.

kino martin

Vikend izlet

Program je doista raznolik i šarolik i u njemu ćete podjednako uživati i vi i vaši klinci. Koncerti, izložbe, teatar, filmske projekcije, buvljak, cirkuske predstave i radionice i još mnogo toga. Cjelokupni program je besplatan, a ao želite rezervirati svoje mjesto javite se na info@kucaklajn.com ili u inbox na nekoj od društvenih mreža.

Foto: Kuća Klajn, Instagram

Učitati još
Zatvori