Izložbe, predstave i koncerti u Zagrebu

Izložbe, predstave i koncerti u Zagrebu

bravo slider

Sutra se u galeriji Bravo otvara nova izložba poznatog ciklusa Tri dana dosta koja će ovog puta predstaviti mladog dizajnera Bojana Krištofića – Tri dana dosta Krištofića – na kojem će publici predstaviti svoj grafički projekt Ordinaciju.

bojan

bk_ordinacija-02

‘Ordinacija’ je grafički projekt u vječnom nastajanju koji se vrti oko vivisekcije ljudskog tijela u različitim formama i shemama. Svi prikazani dijelovi tijela pridruženi su određenim slovima abecede, kako bi ona sugerirala pripovijedni tok crtačke mape koji se istodobno razgrađuje likovnim postupcima. Središnja tema rada su odnosi između racionalnih struktura te iracionalnih principa ljudskog uma (i tijela), kao i potraga za onime što potiče njihovu vezu ― za sviješću, ili njezinim nedostatkom.

unnamed

bk_ordinacija-06

Drugo Uho, alias Bojan Krištofić, je dizajner i ilustrator, likovni kritičar i wannabe pisac. Živi u Zagrebu, gdje od 9 do 5 dizajnira i tipka u Superstudiju, dok od 5 do 9 radi sve ostalo. Dosad je oslikao dva zida u Zagrebu i Zadru i volio bi ih riješiti još.

Posljednja izložba ovogodišnje Fragmentologije održat će se u petak 18. studenog 2016. s početkom u 19h u Galeriji osmijeha u Radićevoj 37. Kustosica izložbe je Sonja Švec Španjol, koja je odabrala šest autora iz Erste zbirke, te pozvala studenticu četvrte godine diplomskog studija grafike na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti Ivanu Bajcer da se predstavi svojim recentnim radovima.

fragmentologija-clanak
Fragmentologija je ciklus jednodnevnih pop-up izložbi radova otkupljenih u sklopu Erste fragmenata. Svaku izložbu osmišljava novi kustos u novom prostoru. Uz izbor radova iz Erste zbirke kustos izložbe predstavlja i mladog umjetnika kojem je to prva izložba.

Galerija Laval Nugent 15. studenog predstavlja dva mlada bečka likovna umjetnika, Markusa Jagersbergera i Sebastiana Supanza, prvi put u Republici Hrvatskoj, čiji je opus djelatnosti između crteža, slikarstva, kolaža i fotografije koji ulaze u elemente prostorne instalacije. Ova izložba je dio već održane premijere na austrijskom likovnom sajmu u Beču (Parallel/016), sa nekoliko malih izmjena u elementima, bilo u crtežima, fotografiji ili samoj skulpturi. Kustos izložbe je Mario Grubišić.

Teror tolerancije

Režiser Miran Kurspahić donosi novu predstavu Teror tolerancije u Teatar &TD. Premijera predstave održat će se 15. studenog u poznatom zagrebačkom kazalištu u 20 sati. Repriza predstave je 16. studenog.

Miran Kurspahić u svojoj novoj predstavi bavi se ispitivanjem granice slobode govora u našem društvu i relevantnošću tog prava za razvoj demokratskog, ali prvenstveno zdravog društva bez tabua. U autoreferencijalnom momentu, propituje se uloga i važnost slobodnog govora za sam kazališni čin, kao i njegove autore, no i samu publiku. Jer bitan dio slobode govora je upravo pravo da se čuje informacija, ma koliko god ona blasfemična, uvredljiva ili kriva bila. Nečijim mišljenjem, netko će uvijek biti uvrjeđen, i gdje smo onda ako ćemo na tome tragu postavljati restrikcije. Nitko nema pravo ne biti uvrijeđen, zaključio je redatelj.

Teror tolerancije

Večeras se u Zagreb, u Tvornicu kulture, vraća Tricky te svojem gostovanju dodaje još jedan grad, Rijeku. Program Tricky presents Skilled Mechanics izvest će u Tvornici kulture 14. te u riječkom Pogonu kulture 15. studenog.

Poznati hrvatski umjetnik Ivan Marušić Klif će izvesti performans ‘Sve nakako počinje…’ 16., 17., 29. i 30. studenog u 21 sat u Teatru &TD, u dvorani SEK. Ivan Marušić Klif jedan je od najintrigantnijih domaćih multimedijalnih umjetnika koji svoj izričaj bazira na implementaciji tehnologije u umjetničke svrhe. Tijekom posljednih 20 godina izveo je cijeli niz performansa, multimedijalnih instalacija i improviziranih nastupa. Osim dugogodišnjeg rada na području likovne umjetnosti i novih medija, Klif je aktivan i kao glazbenik i glazbeni producent, te autor glazbe za filmove, preformanse, dramske i plesne predstave, a za svoju je site-specific instalaciju Lambda dobio Nagradu Vladimir Nazor. Više o performansu možete saznati na linku, ulaz je besplatan.

Sutra, 15. studenog u 19 sati se u Muzeju suvremene umjetnosti otvara izložba Tošo Dabac unutar okvira: reportaže s obale. Izložba prikazuje dvije Dabčeve narudžbe (narudžbu Turističkog saveza Jugoslavije iz 1956. za reprezentativni opći prospekt Jugoslavije i narudžbu za likovnu opremu za časopis Jugoslavija, br. 16, 1958.) te izbor radova iz Dabčeve ostavštine, označene slovom M u njegovoj fototeci, smještajući ove radove unutar zakonskog i društvenog okvira važnog za fotografsku produkciju tog vremena.

15073577_10155066222269796_6291360846958030069_n

Grupa Detour u povodu 10 godina rada za 19. studenog, priprema slavljenički koncertni spektakl u Velikom pogonu Tvornice kulture. Godinu u kojoj su poharali radijski eter s pjesmom Zaljubila sam se završit će na najbolji mogući način, novim singlom, novim albumom i velikim koncertom, a nedavno su svoje redove osvježili mladom, talentiranom vokalisticom Ginom Victoriom Damjanović.

Više informacija o ulaznicama i koncertu možete saznati na linku.

U četvrtak, 17. studenoga 2016. u 19.30 sati Gradsko kazalište Trešnja predstavit će javnosti novi program Četvrtak u Trešnji koji će se održavati jednom mjesečno u večernjem terminu, a namijenjen je afirmaciji mladih autora. Prva predstava novog programa Četvrtak u Trešnji jest praizvedba dramske predstave Kod Peregrinovih Valentine Galijatović u režiji Paola Tišljarića, koja nastaje u suradnji Kazališta Trešnja i Umjetničke organizacije THEARTE.

U predstavi igraju Ivana Boban, Luka Dragić, Jure Radnić, Marija Šegvić i Silvio Mumelaš, a više informacija o predstavi i programu možete saznati na kazaliste-tresnja.hr.

11110446_839133519485932_5234759452773705201_o

Foto: Journal arhiva, Facebook

Učitati još
Zatvori