Koncerti, filmovi, predstave… 6 događanja koja ne smijete propustiti
Koncerti, filmovi, predstave… 6 događanja koja ne smijete propustiti

Koncerti, filmovi, predstave… 6
događanja koja ne smijete propustiti

Svibanj u Zagrebu obilježen je nizom sjajnih događanja. Prethodno smo vam naveli festivale na otvorenom u kojima ćete moći uživati cijelog mjeseca, a izdvojili smo i besplatna događanja koja možete pohoditi u metropoli. Ovoga puta istaknut ćemo zanimljiva događanja s kulturnim predznakom. Pa krenimo…

Slavimo žene!

Po sedamnaesti put Vox Feminae Festival slavi stvaralaštvo žena uz umjetnice, kreativke, teoretičarke, redateljice i glazbenice! Ovogodišnje izdanje trajat će do 31. svibnja. Sav program, uključujući filmske projekcije u Kinu Tuškanac, je besplatan. Njegove detalje možete pronaći ovdje. 

Sve je moguće

Šesnaesto izdanje Subversive Film Festivala održat će se od 14. do 21. svibnja u kinu Tuškanac, Dokukinu KIC i MSU-u Zagreb. Tema ovogodišnjeg izdanja je Od distopije do utopije – sve je još uvijek moguće, a bit će prikazano okruglih pedeset filmskih naslova.

Festival će ponovno okupiti autore koji kritički promišljaju svijet oko nas i opiru se tržišnoj logici i pasivnoj konzumaciji slika. Svi detalji ovogodišnjeg izdanja festivala dostupni su na linku.

Vrijeme je za JazzHR

Tri festivalska dana, s čak šest koncerata, plus tri jam sessiona, a k tome i jedna izložba – najkraći je mogući sažetak proljetnog izdanja festivala JazzHR. No brojke, iako reprezentativne, nedovoljno govore o svemu onom što će se – baš kao u pravoj tvornici jazza – odigrati kroz tri festivalska dana – od 18. do 20. svibnja u zagrebačkoj Tvornici kulture.

Festival će okupiti renomirana imena, kao i neke buduće zvijezde. Detaljan raspored koncerata i dodatne informacije dostupne su ovdje.

Održivost i zabava

Ovogodišnji Greencajt festival osim konferencijskog dijela programa s preko 80 panelista, donosi i odlične ritmove i dobru zabavu za sve posjetitelje. A za nju su zadužena dva istaknuta glazbena imena.

Gibonni će razveseliti sve posjetitelje prvog dana festivala 24. svibnja, dok će drugi dan festivala, 25. svibanj, zatvorit regionalna senzacija Konstrakta. Dio prihoda od prodaje karata namijenjen je za društvene akcije. Sve informacije o festivalu koji donosi inspirativnu energiju i nove razloge za optimizam dostupne su na službenoj stranici Greencajt festivala.

Zagreb Book Festival

Zagreb Book Festival važno je mjesto na književnoj i kulturnoj mapi Zagreba i Hrvatske – već godinama spaja književnost i globalno važne aktualne probleme, umjetnost i politiku, kreativce i intelektualce čija nas misao inspirira i potiče na kritičko razmišljanje.

Ove se godine festival održava od 22. do 26. svibnja, po deveti put, s krovnom temom Promjena. Svi programi održavat će se u prostoru KIC-a u Preradovićevoj 5, kao i u Knjižari Ljevak te knjižnici Bogdana Ogrizovića. Ulaz na sve programe je besplatan, a cjelokupni program festivala možete pronaći ovdje.

Posebno kazališno gostovanje

Za kraj, svakako vrijedi spomenuti i jedno posebno kazališno gostovanje koje nam slijedi u prvim danima lipnja. Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda gostuje u Zagrebačkom kazalištu mladih 1. i 2. lipnja s predstavom Edip, u režiji Vita Taufera.

Nakon prve večeri gostovanja u četvrtak, 1. lipnja publika će u foyeru Zagrebačkog kazališta mladih moći sudjelovati u razgovoru s glumcima Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Autor i voditelj ZKM-ovih tribina Čitanje kazališta, Srđan Sandić, razgovarat će s glumačkim zvijezdama, koje će s publikom podijeliti iskustvo rada na ovoj iznimno hvaljenoj i traženoj predstavi te će se dotaći relevantnosti i obveza ovog komada koji predano živi kroz povijest civilizacije koju poznajemo.

Foto: Pexels, Nebojša Bojić

Učitati još
Zatvori