Izložba rijetkih radova Vlade Marteka

Izložba rijetkih radova Vlade Marteka

martek

Ured za fotografiju – Galerija Spot za kraj sezone pripremio je pravu poslasticu – izložbu rijetko pokazivanih radova Vlade Marteka. Izložba ‘Vlado Martek – Vanjske granice fotografije’ otvorit će se 7. studenog i moći će se pogledati do 2. prosinca 2016. godine.

martek_03

Vlado Martek jedan je od najvećih avangardnih hrvatskih umjetnika. On je pjesnik, likovni umjetnik i pisac. Sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, zajedno s Mladenom i Svenom Stilinovićem, Fedorom Vučemilovićem, Borisom Demurom i Željkom Jermanom, u Zagrebu je osnovao Grupu šestorice autora. Bili su među prvima koji su svoje radove izvodili i izlagali u javnom prostoru i koji su se bavili dekonstrukcijom ideologije socijalizma u Jugoslaviji.

martek_02

Martek je za sebe i svoj rad skovao termin predpjesnik i predpoezija, koji se uvriježio kao definicija njegove umjetničke prakse. Njegovo stvaralaštvo uključuje akcije, izložbe-akcije u suradnji i komunikaciji s publikom, na ulicama i u javnim prostorima. Martek je objavio niz knjiga umjetnika i knjiga tekstova, koje smatra svojevrsnim oblikom društvenog aktivizma. Osim samog pisanja u tradicionalnom smislu, Martek stvara i poetske objekte, u kojima povezuje medije književnosti, filozofije i likovnih umjetnosti.

martek_01

Na ovoj izložbi svi će posjetitelji moći vidjeti rijetko viđene Martekove radove i nešto drugačije njegovo promišljanje fotografije, a izložba će se moći pogledati u radno vrijeme galerije.

martek_04

Foto: croatian-photography.com

Učitati još
Zatvori