Danas naizmjence slušamo Taylor Swift i Arctic Monkeys
Danas naizmjence slušamo Taylor Swift i Arctic Monkeys

Danas naizmjence slušamo Taylor
Swift i Arctic Monkeys

Što se glazbe tiče, ovaj je listopadski petak vrlo zanimljiv. Naime, istog su dana svoje vrlo iščekivane albume izdali i Taylor Swift te Arctic Monkeys, a oba, ovisno o zvuku koji preferirate, postaju savršena uvertira za vikend preslušavanje.

Taylorini Midnights

Kao i uvijek, Taylor je opet fanove iznenadila razrađenom pričom i produkcijom najnovijeg albuma. Midnights nam dolazi dvije godine nakon Evermorea, no u međuvremenu nam nije nedostajalo zanimljivosti iz Taylorinog kuta jer nanovo snima sve svoje albume kako bi bili u njenom vlasništvu te smo tako pratili prašinu koja se dizala oko albuma Red (Taylor’s Version) i nekih starih pjesama koje su se preslušavale novim žarom. Ono što je uvijek intrigantno kada je riječ o Taylor Swift je da svoju inspiraciju crpi direktno iz događaja u životu, a zatim najvjerniji fanovi dekodiraju svaku riječ i svaku misao kako bi rekonstruirali o čemu i, važnije, kome se radi.

Kroz lyricse su se provlačili i Harry Styles i Tom Hiddleston i Jake Gyllenhaal, a to je svakako davalo dodatnu razinu promidžbe njenim hitovima. Kao da joj to uopće treba jer i bez bilokakve pompe, njena se glazba redovito diže na prva mjesta najslušanijih i najprodavanijih.

Premisa albuma Midnights su neprospavane noći kroz razna razdoblja Taylorina života, noćne more i slatki snovi, one misli koje nam dolaze samo u mraku i zbog kojih ne možemo spavati. Svih 13 pjesama na kojima je surađivala s Jackom Antonoffom tvore jednu cjelinu, a osim što je iznenadila fanove suradnjom s Lanom Del Rey, iznenadila ih je i još jednim dijelom albuma koji prethodno nije teasala nego ga samo objavila – pod imenom 3am Tracks. 

Inspiraciju je još jednom crpila samo iz vlastitog života, odnosno iz pet područja – zaljubljivanju, raspadanju, maštanju o osveti, samopreziru i razmišljanju o onome što je moglo biti. Kako bi zaokružila cjelinu, lansirala je i prvi spot – za pjesmu Anti-Hero, a neslužbeno je potvrđena i turneja. Cijeli album je dostupan na raznim platformama, uživajte u preslušavanju.

The Car Arctic Monkeysa

Posljednji album Arctic Monkeysa objavljen je prije četiri godine, a na njegov zvuk nastavlja se i album objavljen danas. The Car je u potpunosti napisao Alex Turner u svojem domu u Los Angelesu tražeći savršen završetak cjeline koju je započeo albumom Tranquility Base Hotel & Casino iz 2018., koji je odstupio od signature zvuka na koji smo navikli od benda. No iako su fanovi isprva bili iznenađeni, brzo su prihvatili promjenu te je hype oko novog albuma bio na razini.

S njim su najavili i nove datume svjetske turneje koja je počela u kolovozu ove godine i u sklopu koje su posjetili i Hrvatsku te nedvojbeno oduševili publiku.

Albumom The Car, brend nastavlja svoju transformaciju koju s najuspješnijim pjesmama iz 2013. i albuma AM povezuje samo Alexov vokal, a zvuk je znatno mekši, melankoličan. Vodi nas na jedno putovanje koje će se, prema pozitivnim kritikama, jednako svidjeti starim fanovima i onim novima, koji će tek zaviriti u njihov svijet. Svih 10 pjesama poslušajte na linku u nastavku.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori