Arctic Monkeys pripremili pravi spektakl pod zvijezdama
Arctic Monkeys pripremili pravi spektakl pod zvijezdama

Arctic Monkeys pripremili pravi
spektakl pod zvijezdama

Čim su se mjere smirile, festivali su ponovno, na oduševljenje svih nas, otvorili svoja vrata. Koliko smo željni koncerata, dobre glazbe i druženja pokazuje i hype koji nastao oko gostovanja britanskog indie benda Arctic Monkeys u pulskoj Areni. Naime njihov je koncert još u studenom rasprodan u samo nekoliko minuta.

Arctic Monkeys

Najiščekivaniji koncert godine

Što zbog želje za koncertima, što zbog činjenice da Hrvatsku posjećuju nakon jednog dužeg vremena, napravili su pravu pomutnju među ljubiteljima njihove glazbe. No oko 8 000 sretnika imalo je prilike uživati u 90 minuta dobre glazbe i izvrsne scenografije. Koncert Arctic Monkeysa privukao je i brojna domaća lica, a mnogi od njih su popodne prije koncerta krenuli sa zagrijavanjem na ekskluzivnom partyju koji je organiziralo Ožujsko pivo u Ožujsko Pub Zaobilaznici.

Atmosfera je bila izvrsna, a za nju je bio zaslužan riječki glazbeni sastav Dijagnoza, no uživali su i naši okusni pupoljci – u hrani, ali i piću. Nakon toga nastavili smo druženje ispred pulske Arene, gdje smo uživali slušajući predgrupu čiji je frontmen sin Bona Voxa (U2) –  irski rock bend Inhaler bio je svojevrsna uvertira u ono što nas je čekalo.

Arctic Monkeys

Koncert pod zvijezdama

Stihovima glazbene uspješnice s početka karijere iz 2006.  ‘The View from the Afternoon’, Monkeysi su označili početak jedne nezaboravne večeri uz dobru glazbu pod zvijezdama.

Naime, svojom su setlistom gotovo savršeno pokrili svih šest albuma. I nakon uvodne pjesme nastavili su žustro s pjesmom ‘Brianstorm’, s drugog albuma Favourite Worst Nightmare, koja je publiku digla na noge. U tom su tonu nastavili dalje sa ‘Snap out of it’ s pretposljednjeg albuma AM. Publiku je posebno dirnula emotivna uspješnica iz 2007. ‘505’ koja se nalazi na drugom albumu.

Arctic Monkeys

U bisu smo također dobili neupitne hitove. Već s prvim taktovima ‘I Bet You Look Good On The Dancefloor’ publika se rasplesala. Ipak, jedan od najposebnijih ugođaja bio je onaj za vrijeme pjesme ‘No.1 Party Anthem’. Tisuće mobitela obasjalo je prepunu arenu koja je izgledala senzacionalno pod nebeskim svodom. Koncert su zatvorili uspješnicom iz 2013. ‘R U Mine?’ te završili kao što su i počeli – žustro dok su svi u jedan glas otpjevali pjesmu do posljednjeg stiha.

Arctic Monkeys

Scenografija koja nas vraća u doba VHS kamera

Kao i na gotovo svakom koncertu, svatko ima svoje favorite pa je gotovo nepisano pravilo da nećete čuti sve pjesme koje biste htjeli. Tako je bilo i ovaj put. Iako bi neki od nas voljeli više energičnih pjesama s početka njihove karijere, moramo biti svjesni da se bendovi moraju razvijati i da ne moraju na svakom koncertu svirati sve stare glazbene uspješnice.

Međutim, moramo priznati da su nedostatak nekih pjesama nadoknadili kvalitetnom vokalnom i glazbenom izvedbom te scenografijom koja je bila impresivna. Vizualno je bila uređena u stilu posljednjeg, šestog, studijskog albuma Tranquility Base Hotel & Casino. U središtu pozornice bio je veliki okrugli ekran, a iznad se nalazila disko-kugla s natpisom Monkeys. Snimke nastupa na dva bočna ekrana, kao i u ovom okruglom, imale su nostalgičan prizvuk glazbenih show emisija 70-ih, a savršeno su se uklopile u imidž Alexa Turnera, koji je izgledao kao da je ispao iz nekog kultnog filma.

Arctic Monkeys
Arctic Monkeys
Arctic Monkeys
Arctic Monkeys
Arctic Monkeys

Sve u svemu, možemo zaključiti da su Arctic Monkeysi nakon devet godina napokon imali koncert kakav je domaća publika očekivala. Sada nam samo preostaje pričekati novi album koji izlazi u rujnu i nadati se da će se Hrvatska ponovo naći na popisu sljedeće njihove turneje.

Foto: Press Ožujsko pivo

Učitati još
Zatvori