Danas slušamo: Partition, pjesmu zbog koje ćete se i službeno osjećati jako staro
Danas slušamo: Partition, pjesmu zbog koje ćete se i službeno osjećati jako staro

Danas slušamo: Partition, pjesmu zbog koje ćete se i službeno osjećati jako staro

Točno 10 godina je prošlo otkako je Beyoncé izdala album Beyoncé, a s njime i pjesmu Partition. Ako ste trenutno u nevjerici jer je već prošlo toliko godina, isto nam je. Da nas je netko pitao koliko je Partition stara pjesma, ili koliko je star album, nema šanse da bismo rekli više od 5,6 godina. Ali istina je malo drugačija, točno desetljeće je prošlo otkako je Beyoncé sve šokirala iznenadnim objavljivanjem novog albuma.

Svaki spot bio je kratki film

Album Beyoncé objavljen je u ranim jutarnjim satima 13. prosinca 2013. godine. Bio je potpuno iznenađenje, a da ono bude još veće svaka pjesma na albumu imala je već snimljen pripadajuć spot i svi su izašli u isto vrijeme. Upravo zbog takvog poteza Beyonce se pripisuju zasluge za novu definiciju “vizualnog albuma”. Svaki njen spot zapravo je bio kratki film, a na albumu je obrađivala teme seksa, feminizma, monogamije i nerealnih standarda ljepote.

Partition je samo jedan od hitova

Album Beyoncé prodan je u više od 5 milijuna primjeraka diljem svijeta. Mnoge pjesme na ovom albunu bile su odmak od uobičajenog zvuka na koji nas je Beyoncé navikla tijekom godina. Posebno se ističe pjesma Bow Down/I Been On, koja se pojavila na iTunesu bez objašnjenja, pojaviše zbog agresivnog zvuka, koji se u to vrijeme nije povezivao s pjevačicom. Kasnije je objasnila i kako je ova pjesma trebala služiti za osnaživanje žena. Dijelovi dvije pjesme tijekom 2013. godine su se bez objašnjenja pojavljivali, primjerice, u reklamama, a mnogi su nagađali da je izdavanje albuma otkazano.

Spomenuta pjesma Bow Down, u procesu stvaranja albuma inkorporirana je u hit Flawless. Uz to, druga dva velika hita Drunk in Love i Partition, pak, uvelike su nastali improvizacijom Beyoncé i Jay Zja.

Album Beyoncé dobio je mnoge pohvale glazbenih kritičara, a mnogi ga nazivaju i najboljim albumom njezine karijere. Hvalili su ga zbog odvažnosti i vizuala, kao i zbog elementa iznenađenja koji je imao. Beyoncé je u nekoliko istaknutih časopisa proglašen albumom godine, R&B albumom godine, kao i drugim najboljim albumom prve polovice 2010-ih.

Foto: Instagram (@beyonce), Profimedia

Učitati još
Zatvori