Mini Manouche Festival: Jedinstvena prilika za osjetiti duh Francuske u srcu Zagreba
Mini Manouche Festival: Jedinstvena prilika za osjetiti duh Francuske u srcu Zagreba

Mini Manouche Festival: Jedinstvena prilika za osjetiti duh Francuske u srcu Zagreba

U Hrvatskoj se već tradicionalno Frankofonija slavi tijekom čitavog mjeseca ožujka na inicijativu Francuskog veleposlanstva i ostalih frankofonskih veleposlanstava prisutnih u Zagrebu. Ove godine, otvaramo vrata pravoj glazbenoj poslastici i čarima francuske kulture i gastronomije.

Koncept Mlinček, novootvoreni moderni bar s francuskim twistom, s ponosom organizira prvi „Mini Manouche Festival“ od 7. do 9. ožujka. Tijekom tri festivalska dana, ugostit ćemo neke od najznačajnijih imena domaće, ali i međunarodne, gypsy swing scene.

Koncept Mlinček

Mini Manouche Festival

Inspiriran legendarnim gitaristom, Jeanom “Djangom” Reinhardtom, te jazz violinistom Stéphanom Grappellijem, gypsy swing poznat je i pod nazivom „manouche jazz“. Riječ je o vibrantnoj glazbi koja budi osjetila i vraća nas u atmosferu pariških klubova 1930ih. Reinhardt je osebujan po kombiniranju „tamnije”, romske melodioznosti sa „swingerskom” artikulacijom sviranja karakterističnom za taj period. Ta je kombinacija presudna za ovu vrstu jazza, a svojim načinom sviranja utro je put mnogim današnjim gypsy jazz glazbenicima.

Originalna postava sastava Ǫuintette du Hot Club de France svirala je na akustičnim glazbalima bez bubnjara, a tradicija se nastavlja i danas. To omogućava da akustična gitara i violina postanu vodeće instrumentalne dionice. Često su zastupljeni klarinet, mandolina i harmonika, a ritam gitara se svira karakterističnom tehnikom nazvanom „la pompe“.

Koncept Mlinček

Francuske delikatese by Koncept Mlinček

Zagrebačka publika imati će priliku iskusiti ovaj jedinstveni glazbeno-umjetnički izražaj kroz tri festivalska dana u Konceptu Mlinček. Kako bi iskustvo bilo potpuno, servirat će se i francuski gastro specijaliteti poput Foie Grasa, autohtonih sireva, muštardi, terina i drugih delicija. Naravno, ne smiju se zaboraviti ni vrhunska francuska vina koja će dodatno obogatiti doživljaj.

Glazbeni dio festivala započinje u četvrtak, 07.03. u 20:30h, s nastupom poznatog violinista Radovana Bjelajca i njegovog Manouche Ǫuarteta. Uz Bjelajca, u kvartetu će nastupiti i Diego Ortiz na harmonici, Ivan Grgić-Špiro na gitari i Goran Cvijanović na kontrabasu.

Petak, 08.03. u 20h u goste dolazi Ministry of Swing pod vodstvom Ivana Grgića-Špire, poznatog po autorskom projektu Špirologija, a uz njega će nastupiti Franjo Stojaković svirajući klarinet, Juraj Markač na gitari i Ivan Džajić na kontrabasu.

U subotu, 09.03. u 20h, dolazi nam svestrani umjetnik i legendarni gitarist Mate Matišić s njegovim sastavom Hot Club du Zagreb. Uz Matišića, nastupit će Marko First na violini, Saša Nestorović na saksofonu i Joe Kaplowitz na tubi.

Joie de vivre

U Konceptu Mlinček, uz zvukove gitare, violine, klarineta, harmonike i kontrabasa čekaju vas vrhunska francuska vina, te gastro specijaliteti. Međusobno se savršeno nadopunjuju za potpuni užitak življenja ili, kako bi to Francuzi rekli, „joie de vivre“!

Ulaznice po cijeni od 10€ (za jedan dan) ili 25€ (za sva tri dana) dostupne su putem sustava Entrio.hr. Uz svaku kupljenu ulaznicu dolazi i kupon za jednu čašu francuskog vina!

Mini Manouche Festival, jedinstvena je prilika za osjetiti duh Francuske u srcu Zagreba i čekat će vas u Gradišćanskoj 20a.

Koncept Mlinček
Koncept Mlinček

Foto: PR

Učitati još
Zatvori