Je li ovo najuža kuća u Zagrebu? Prostor je iskorišten na zanimljiv način – pogledajte kako izgleda
Je li ovo najuža kuća u Zagrebu? Prostor je iskorišten na zanimljiv način – pogledajte kako izgleda

Je li ovo najuža kuća u Zagrebu? Prostor je iskorišten na zanimljiv način – pogledajte kako izgleda

U potrazi za zanimljivim arhitektonskim ostvarenjima, pronalazimo interijere koji svojim dizajnom i organizacijom odgovaraju našem stilu. Ovoga puta za oko nam je zapeo zanimljiv i domišljat projekt iza kojeg stoje arhitekti Boris Ileković i Dina Vulin Ileković. O uspješnosti realizacije govori i činjenica kako su za projekt Uska kuća nominirani za Nagradu “Drago Galić”, koja se dodjeljuje najuspješnijem ostvarenju na području stambene arhitekture.

Uska kuca 2

Uska kuća – zanimljiv i domišljat projekt

Naime, Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA), krovni strukovni savez regionalnih, županijskih i gradskih društava arhitekata, već više od 60 godina dodjeljuje godišnje stručne nagrade. Riječ je o priznanjima koja nagrađuju najuspješnije realizacije i završene projekte iz protekle godine u nekoliko  kategorija, a odabiru se među radovima prijavljenim na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata.

U utrci za nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA), nalazi se, između ostalog, i već spomenuta Uska kuća koja je izgrađena na skučenoj parceli u zagrebačkom Cvjetnom naselju i naslonjena na postojeću stambenu zgradu. Kuća je iznutra široka svega 265 cm, a prostorna je organizacija bazirana na poluetažama.

Uska kuca 1
Uska kuca 8
Uska kuca 6

Specifična arhitektura

Kako su sami autori rekli, ideja za izgradnju Uske kuće proizašla je iz urbanističke mogućnosti izgradnje polu-ugrađene građevine naslonjene na postojeći stambeni objekt. Atraktivnost položaja u zoni okruženoj pješačkim površinama i južna orijentacija dužeg pročelja koje gleda na park, bili su dodatni motivi za izbor lokacije. Urbanistički uvjeti omogućili su gradnju usklađenu s gabaritima susjednih dviju kuća, a udaljenost od ruba parcele iznosi 3 m. Stoga je unutarnja širina prostora 2,65 m, a širina užeg pročelja 3,25 m. Prostorni koncept zasnovan je na polu-etažama.

Uska kuca 7

Odlična izvedba

Objekt je projektiran kao završetak slijeda dvaju manjih stambenih objekata u nizu. Zbog blizine granice parcele, projektom se tražio povoljan omjer između punog i ostakljenog kako korisnik ne bi imao osjećaj izloženosti, a istovremeno bi se omogućile vizure na okolno zelenilo i spriječila pretjerana insolacija. Ugradnjom toplinske pumpe, dobrom toplinskom izolacijom i ostakljenjem visokokvalitetnim staklom troškovi korištenja znatno su smanjeni. Podrum nije projektiran zbog visoke razine podzemne vode.

Uska kuca 16
Uska kuca 18
Uska kuca 17
Uska kuca 15

Spoj funkcionalnosti i kreativnosti

Skučenost izabrane lokacije dijelom nadoknađuje orijentacija na tri strane koja daje raznolikost unutarnjim prostorima i mogućnost vizura na zelenilo školskog igrališta na istoku, javnog parka na jugu i dvorišta koje zauzima zapadni dio parcele. Vidljivi beton (natur i bojani) i ugrađeni elementi od šperploče od brezinog drva dominiraju u unutrašnjosti kao završni materijali. Podne plohe obložene su keramičkim pločama.

Sve u svemu, izvedba je odlična, a prostor je funkcionalno i estetski savršeno uklopljen u lokaciju na kojoj se nalazi.

Uska kuca 9
Uska kuca 3

Foto: Filip Beusan

Učitati još
Zatvori