Mali raj u unutrašnjosti Istre: Slapovi i prirodni ‘bazeni’ izgledaju gotovo nestvarno
Mali raj u unutrašnjosti Istre: Slapovi i prirodni ‘bazeni’ izgledaju gotovo nestvarno

Mali raj u unutrašnjosti Istre: Slapovi i prirodni ‘bazeni’ izgledaju gotovo nestvarno

Po mnogima najljepša hrvatska regija, Istra je destinacija koja nudi sve. Njeni gradovi i mjestašca, od onih na obali do onih u unutrašnjosti, osvojit će vas svojim šarmom, predivnom prirodom, kulturnom baštinom i vrhunskom gastronomijom. Istra već godinama privlači turiste iz svih krajeva svijeta koji kući odlaze očarani njenim ljepotama. Ako ste ju ikad posjetili, sigurno znate o čemu pričamo. Jedno od mjestašca koje je posljednjih nekoliko godina sve popularnije za izlete su Kotli (Kotle).

Kotle, foto_Mny-Jhee_iStock

Prirodni raj u unutrašnjosti Istre

Ovo nenaseljeno selo posjetitelje privlači prekrasnom prirodom, prvenstveno slapovima i prirodnim ‘bazenima’ s vodom tirkizne boje. Nalazi se istočno od Buzeta, u dolini Rečine, čije vode, nakon spajanja s pritokom Dragom, tvore rijeku Mirnu. Maloprije spomenuti ‘bazeni’ nastali su upravo zahvaljujući Mirni koja je u kamenom vapnencu napravila kotlaste udubine po čemu je cijelo selo dobilo ime.

Kotli izgledom mnoge podsjećaju na Pamukkale, kompleks jedinstvenih mineralnih izvora u jugozapadnoj Turskoj, a dokaz su da ne moramo otputovati izvan granica naše zemlje da bismo uživali očaravajućim prizorima koji su ujedno i savršena kulisa za divne Instagram fotografije. Iako u Kotlima već 40 godina nitko ne živi, nemojte očekivati da kad dođete nećete sresti nikoga – posljednjih nekoliko godina čari ovog slikovitog istarskog sela prepoznaju turisti sa svih strana svijeta.

Zbog izolacije Kotli su sačuvali ruralni izgled s kraja 19. stoljeća, a od nekadašnjih 60 mlinova, još je samo jedan funkciji. U prirodnim bazenima se možete i okupati, no imajte na umu da tijekom ljeta korito zna biti suho, pa ako ciljate na brčkanje u vodi, Kotle posjetite u proljeće ili na jesen. Iznad se nalazi i jedna konoba u kojoj možete kušati istarska jela dok istovremeno uživate u prekrasnom pogledu.

Ako Kotle još niste otkrili, prilikom idućeg posjeta Istri svakako ih posjetite! Zaljubit ćete se na prvi pogled.

Foto: iStock, Instagram (@laurambruhl, @doyoudreamof_, @katarina_mandarina, @waitapu_)

Učitati još
Zatvori