Pred bendom Jonathan su dva velika koncerta u Zagrebu i Rijeci – evo što kažu dečki
Pred bendom Jonathan su dva velika koncerta u Zagrebu i Rijeci – evo što kažu dečki

Pred bendom Jonathan su dva velika koncerta u Zagrebu i Rijeci – evo što kažu dečki

Prije dva tjedna riječki Jonathan objavio je novi album, dugoočekivani studijski uradak koji nosi naziv “Everyone Else Is OK”. Jonathan privatno pratimo od njihovih samih početaka, a na Journalu smo o njima pisali još (sada već davne) 2015. kada su nastupali kao predgrupa riječkim Editorsima. Ova ekipa sjajno se snalazi na velikim festivalskim pozornicama jednako kao i u ambijentalnim malim klubovima, a obožavanje od strane publike tome govori u prilog. 

19. travnja sviraju u zagrebačkoj Tvornici kulture i 26. travnja u Pogonu kulture u Rijeci, gdje će publici odsvirati svoj novi album. Uoči oba koncerta porazgovarali smo s njima, točnije s basistom Nikicom Jurjevićem.

 

Jonathan 02 - photo by Ivana Bartolović Resch
Foto: Ivana Bartolović Resch

“Everyone Else Is OK”

Album je sniman, miksan i masteriran u studiju GIS i u prostoru za probe benda pod dirigentskom palicom prijatelja i producenta Mateja Zeca. Cover albuma je osmislio i realizirao bend Jonathan uz Mladena Stipanovića (Studio SMART 69). 

“Everyone Else Is OK“ donosi 11 pjesama koje autorski potpisuje Jonathan. Novi album ranije je najavljen singlovima “Coming On Hard”, “Darling”, kao i “Falling”, “Have It All”, “One Minute”. Popisu pjesama je dodana “We Don’t Need” koja otvara album, te “Be Right Here”, “Sometimes”, “Million”, “Oh My God” i “Mirror” koja zaokružuje priču oko albuma.

“Album “Everyone Else Is Ok” je sniman tijekom zadnje četiri godine i prvi je dugosvirajući uradak nakon hvaljenog “To Love/To Hold” albuma. Album je nastao kao odraz vrlo turbulentnog vremena u kojem živimo, i kao band i kao dio čovječanstva”, poručuje bend Jonathan. Evo što su nam još rekli uoči dva nadolazeća koncerta koji će ujedno biti i njegovo predstavljanje. 

  • Čekali smo neko vrijeme vaš novi album i isplatilo se, napravili ste stvarno jedan sjajan glazbeni primjerak. Kako ste vi zadovoljni s obzirom na to da ste na njemu radili posljednje četiri godine?

Za početak hvala na lijepim riječima. Malo je potrajalo dok smo završili album zbog razno raznih razloga. Jedan je pandemija koja nam je uzela barem dvije godine normalnog rada, a uz to se desio i baby boom u bendu i hrpa privatnih obaveza i poslova. Materijala za rad nije manjkalo i na kraju smo se uspjeli posvetiti tome da album privedemo kraju. Čak smo prestali javno nastupati da stignemo sve zgotoviti u roku koji smo zamislili. Na kraju smo s rezultatom jako zadovoljni jer je neka preslika vremena u kojem smo stvarali i primjećuje se prijelaz iz starog zvuka Jonathana u neki slojevitiji i kompleksniji, nama trenutno interesantniji pristup.

  • Koncertne promocije su u RIjeci i Zagrebu, oba grada u kojima imate svoju publiku, pa je to nekako i logično. Planirate li nakon toga koncerte po Hrvatskoj, regiji, Europi?

Rijeku i Zagreb je uvijek zadovoljstvo svirati jer smo u oba grada kao doma, pogotovo u Rijeci gdje doslovno sviramo ispred kuće. Naravno da su u planu promocije i u nekim drugim gradovima no otom potom, malo smo tržište pa je nezahvalno prerano raditi objave svirki. Regija i Europa su u nekoj ideji. To ćemo pustiti da vidimo koliko smo vremenski raspoloživi. U ideji je i druga američka turneja koju smo morali otkazati zbog pandemije.

  • Uvijek ste bili koncertno aktivni, gledali smo vas u malim klubovima, ali i na velikim festivalima gdje se više osjećate “kao doma”?

Svaki koncert ima svoje specifičnosti, ali mislim da klupske svirke imaju neku jaču vibru jer si doslovno licem u lice s publikom. Dijelite znoj, isti zagušljivi zrak i lakše se dođe do nekog kompletnog „ludila“. Velike pozornice i festivali donose produkcijski bolje događaje gdje malo fali te intime, ali i to ima svoje čari, puno je više publike koja te prvi put sluša, probijaš neki novi led. Zapravo odlično je i jedno i drugo, najbitnije je da se masu svira.

  • “Everyone Else Is OK” sadrži 11 pjesama, neke su već hitovi i dobro prepoznati kod publike, imate li uvijek dobar osjećaj oko pjesama koje “će se primiti kod publike”?

Nikad nismo radili s predumišljajem da napravimo pjesmu koja će se jako zakačiti kod publike već smo nekako slušali sebe i pjesmu da nas uputi. Kad su pjesme gotove, onda često prepoznamo koja će imati prolaznost, a koju će prepoznati manji broj fanova. Singlovi s albuma nisu svi dobro prošli, ali to smo znali da će tako biti. Htjeli smo prikazati da album koji izlazi ima toliko različitosti, koje kad ih staviš na jednu hrpu daju jednu super cjelinu koja ima koncept od početka do kraja. Većina naših pjesama nije radiofonična pogotovo za radio u Hrvatskoj.

  • Izlazi li i ovaj album na vinilu? Kakav je vaš stav oko vinila? Jeste li fanovi skupljanja ploča ili ste predani digitaliji?

Sva tri albuma do sada izbacili smo na vinilu pa smo se odlučili da i ovaj ima svoje vinil izdanje. Trenutno je u tisku pa će biti u prodaji za koji mjesec. Radit ćemo i reizdanja prošlih albuma pošto su rasprodani i dosta traženi. Nismo sakupljači ploča u kolekcionarskom smislu. Mislim da Rade (gitarist) i ja jedini imamo gramofone. Ja recimo nemam ni sto ploča, ali one koje imam su albumi izvođača koji su me stvarno dirnuli i na neki način obilježili. Većinom se muzika sluša preko streamera što je najpraktičnije kad si stalno u pokretu. Bilo bi malo nezgodno vući gramofon i ploče po korzu ili kombiju.

  • Svirate zajedno 13 godina i uspjeli ste etablirati na sceni indie/rock zvuk autentičan za vas, u čemu je tajna? Puno svirate ili se dobro kužite? Ili oboje?

Prije Jonathana smo svi dugo bili aktivni u etabliranim bendovima (Let3, Pasi, Quassar, Mandrili) gdje je svako od nas pronašao specifičan zvuk svog instrumenta i način sviranja. Kad smo to stavili na hrpu s energijom koju smo usput donijeli, dogodio se i taj zvuk. Vjerojatno bi se zvuk promijenio odlaskom bilo kojeg člana. 13 godina zajedničkog čačkanja sigurno ne odmaže.

  • Zašto naziv Jonathan?

Kad smo se okupili i družili svatko od nas je donio neke osobine koje smo počeli prepoznavati kroz naše fore i ponašanja i tako smo zamislili nekog tipa koji je spoj svih tih osobina i dali mu ime Jonathan. Pomoglo je i to što je i mama od Zorana (vokal) dosta prije nego je bend postojao kao bend jednom umjesto „gdje je Zoran?“ zabunom pitala „gdje je Đonatan?“. Poslije smo u nekim tekstovima vidjeli da su ljudi nagađali da je to zbog galeba Livingstona, da je po jabuci, da je to jer na hebrejskom znači dar od boga, ali eto mi smo samo dali ime tom „bezveznjaku“ koji je sukus svih nas.

  • Dobivate nagrade od struke, koliko vam one znače?

Laž bi bila da kažemo da nam to ne znači. Svakom je uvijek drago kad na neki način dobije potvrdu svog rada. Što ne znači da treba prestati s radom ili biti razočaran ako nagrade izostanu. Ionako je nagrađivanje nastalo zbog glazbe, glume, slikanja, a ne obrnuto.

  • Planirate li neke zanimljive suradnje, svirke u skorije vrijeme?

Kroz ovu godinu i sljedeću ćemo se sigurno baviti promocijom aktualnog albuma, vjerojatno snimati neke nove materijale pozabaviti se nekim stvarima koje nismo stigli napraviti. Moguće su i neke suradnje ali otom potom. Ideja je puno, ali vrijeme je ključ.

  • Sretno na koncertima i vidimo se!

Hvala i vidimo se ubrzo.

Foto: Promo, Instagram

Učitati još
Zatvori